România elimină Danemarca într-un meci dramatic. Murim și înviem în ultima secundă! Suntem în semifinale!

Andrei Năstase 16 decembrie 2015

România frânge inimile gazdelor, elimină Danemarca din competiție (31-30, după prelungiri) și deschide larg ușa semifinalelor. Acolo ne așteaptă, vineri, Norvegia.

Toate articolele Lead.ro din Danemarca sunt AICI.

În Jyske Bank Boxen – cutia asta unde-ți poți pierde mintea – handbalul și iubitorii lui au fost răsfățați cu meciul competiției. Din fericire pentru naționala României și fanii ei din tribune, cei puțini au fost mai răsfățați decât cei mulți: România a depășit Danemarca în cel mai dramatic (și frumos) mod cu putință, după ce a fost egalată în ultimele secunde și a ratat șansa victoriei la chiar ultima aruncare, când Poulsen scotea de la șapte metri.

Într-un meci în care fetele au fost mai mature și mai inventive de la cap și până în (apropiere de) final, ușa semifinalelor era larg deschisă. Pe acolo, Neagu a încercat să strecoare ultima lovitură, dar ușa a fost închisă în extremis. Fetele erau trase de tricou în prelungiri, și se vedeau conduse pentru prima (și singura) dată abia în minutul 62, când tânăra vedetă a Danemarcei, Anne Mette Hansen, reușea ce nu reușise tot meciul: să o depășească pe Aurelia Brădeanu și să înscrie.

Un imens test de caracter urma pentru fetele lui Ryde. Dar capetele au rămas limpezi și brațele puternice. Eliza Buceschi și Brădeanu marcau rapid, fără ezitare, iar Stine Jorgensen, Neagu (cu al 15-lea gol), și Hansen schimbau rapid trei lovituri. Egalitate cu 40-50 de secunde înainte de final, dar România are atacul. Încă o șansă pentru victorie. Încă o șansă pentru semifinale. Fetele pornesc o ultimă succesivă: mingea circulă cu repeziciune de la stânga la dreapta, până la Ana Nechita, în extremă, de unde Ada închide meciul în chiar ultima secundă!

Cristina Neagu, care a marcat 15 goluri și a fost declarată omul meciului, avea să spună că e extrem de fericită pentru victorie: „Am ratat acel șapte metri care putea să ne coste calificarea, dar am încercat să mă ridic. Sunt probabil cele mai grele momente din cariera unui sportiv. Dar am făcut un meci extraordinar, s-a repetat istoria din 2010 (când România învingea Danemarca la Herning), sunt extrem de mândră de echipă. Încercăm să luăm meci cu meci, nu ne gândim la finală, ci la semifinală. Suntem extrem de obosite. Nu am cuvinte să spun cât de mândră sunt de această echipă. Vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor care ne-au susținut.”

Întrebată despre evoluția ei – excepțională, așa cum au descris-o colegii de la masa presei – Cristina răspundea că “nu contează cine dă cele mai multe goluri, ci contează să fim o echipă. Asta am fost!”

Luciana Marin, care a jucat și ea foarte bine pe faza defensivă, spunea că în viața ei nu a trăit asemenea emoții. Iar portărița Ionica Munteanu, prezentă la conferința de presă, descria perfect jocul: “un meci demn de o finală. Sunt mândră de echipa mea, ne-am dorit foarte mult victoria. Am oferit un spectacol handbalistic cu totul special într-o atmosferă splendidă”, spunea, cu ochii plini și obrajii roșii, Ionica. Și Alexandru Dedu a avut câteva declarații în ton: „Au demonstrat ceva fantastic: că românii se pot bate până la final. ”

Acum, într-o sală din care danezii s-au scurs parcă prea rapid, cei 50-60 de fani români strigă: „Suntem mândri de voi! Suntem mândri de voi!”

Povestea completă a meciului e aici.

 

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.