România nu impresionează, dar fuge cu o victorie din Spania, e neînvinsă după două meciuri în Cupa Europeană a Națiunilor

Lead.ro 14 februarie 2016

România are un obiectiv clar pentru această ediție a Cupei Europene a Națiunilor: își propune să-și eleveze stilul de joc, fără ca schimbarea să presupună sacrificarea rezultatelor. E o ambiție impusă de saltul valoric al Georgiei, principala noastră rivală din această competiție; progresul lor impune un răspuns din partea noastră, iar primele semne au fost foarte încurajatoare: România a învins Portugalia, la Cluj, cu 39-14, jucând un rugby mult mai dinamic decât ne obișnuiserăm.

O astfel de strategie va presupune, însă, întotdeauna și clasicele dureri ale creșterii. Le-am resimțit pe primele la Madrid, unde Stejarii au avut emoții contra Spaniei. Condiții grele de joc, un adversar curajos și o evoluție mai puțin inspirată a românilor în prima parte au făcut ca scorul să stea în cumpănă. Spania ne-a condus începând cu minutul 10, prin lovitura de pedeapsă a lui Bradley Linklater. O încercare a lui Ascarat, transformată apoi de același Linklater și gazdele conduceau la pauză, 13-5. România a revenit, iar Valentin Popârlan a reușit al doilea eseu al zilei pentru noi în minutul 44, iar trei minute mai târziu treceam la conducere, grație lui Vlaicu. Un alt eseu al lui Ascarat a readus emoțiile la noi și pe iberici în control, în minutul 58: 18-15. Finalul a salvat ziua, două lovituri de pedeapsă ale lui Florin Vlaicu aducându-ne a doua victorie din două etape.

Venim acasă cu succesul, dar, de data asta, nu și cu sentimentul unui joc bun, conform planului. Lynn Howells, galezul care îi antrenează pe Stejari, a spus același lucru: “A fost cum ne-am așteptat, Spania și-a crescut nivelul de joc. Astăzi avem rezultatul pe care l-am dorit, însă nu este rugbyul pe care mi-l doresc pentru România, acesta va fi următorul obiectiv pe listă. Urmează meciul cu Rusia, totul va fi diferit și sper ca până atunci să putem crește și nivelul rugbyului pe care îl jucăm”, a spus el, citat de site-ul oficial al FRR.

Hollins anunțase încă înainte de startul competiției că mizează pe schimbare, cu gândul la viitor, și a fost mulțumit de tinerii folosiți. “Partea bună pentru noi este că am reușit să folosim din nou mulți jucători tineri care au jucat bine. Am fost foarte mulțumit de Bratu și cred că se poate vorbi de un progres, chiar daca nu a fost un meci strălucit. Important este să-i putem folosi pe toți acești tineri și să ajungem să câștigăm meciuri cu ei”.

„Tinerii să aibă mai multă încredere în ei și să muncească, pentru că altfel nu vor ajunge niciunde. Dacă vor merge acasă și se vor mulțumi că au fost aici, nu e suficient, nu vor face nimic la echipa națională. Trebuie să muncească mai mult.” – Mihai Macovei

Căpitanul Mihai Macovei a fost la primul său meci pentru Stejari în acest sezon. După meci, Mihai a vorbit despre cele două teme ale zilei: jocul slab al echipei și integrarea tinerilor, pentru care a avut și un mesaj puternic și clar:

“Mă așteptam să fie dificil, am intrat greu în prima repriza. La pauză, antrenorul Howells ne-a spus că nu am jucat nimic, nu am respectat niciun sistem de joc, că vrem să marcăm, dar nu facem nimic și că nu ne poate da nimeni puncte pe tabelă dacă nu jucăm. A trebuit să ieșim la joc și încet, încet, au venit și punctele.

M-am bucurat pentru tinerii din echipă, cred că au un viitor aici. Le-am spus să aibă mai multă încredere în ei și să muncească, pentru că altfel nu vor ajunge niciunde. Dacă vor merge acasă și se vor mulțumi că au fost aici, nu e suficient, nu vor face nimic la echipa națională. Trebuie să muncească mai mult. Urmează Rusia, sperăm să facem un joc mai bun și să obținem încă o victorie. Le mulțumesc tuturor românilor care au fost astăzi aici, în tribune și mă bucur că măcar am reușit să le aducem o mică bucurie”, a spus Macovei pentru site-ul FRR.

Meciul cu Rusia (27 februarie, la Iași) este țintit și de Florin Vlaicu, autorul a 11 puncte pentru România la Madrid, pentru creșterea nivelului de joc: “Nu ne-am dat bătuți, ca de fiecare dată am revenit după pauză, iar o victorie e o victorie, ne-a spus și antrenorul nostru asta. Știm toți că am făcut un meci prost, acum rămâne să ne pregătim pentru Rusia și să facem cu ei un meci bun. Probabil rușii vor veni să câștige, sunt și ei încrezători după cele două victorii, însă sperăm să continuăm neînvinși în acest sezon”.

Rusia a trecut de Germania, 43-20, iar Georgia a bătut în Portugalia, 29-3, în celelalte meciuri ale rundei.

 

Meciul pe Twitter

Bonus:

La „Interviul saptamanii”, Florin Vlaicu a raspuns la cele mai interesante 10 intrebari ale suporterilor echipei nationale de rugby #askhim #RugbyRomania

Posted by romanian rugby federation on Friday, 12 February 2016

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.