România – Ungaria, flux LIVE | O victorie în fața Ungariei poate schimba imaginea echipei naționale la acest European

Andrei Năstase 14 decembrie 2020

După patru zile în care a trebuit să treacă peste amărăciunea înfrângerii cu Croația, echipa națională a României se întoarce în Sydbank Arena din Kolding azi și mâine, pentru ultimele sale meciuri de la actualul Campionat European: întâi cu Ungaria, de la ora 21.30, apoi – fără prea mult timp de odihnă și regenerare – cu campioana mondială Olanda, marți de la ora 17.00.

Aceste două întâlniri din grupa principală vor da și tonul concluziilor de final: două jocuri bune acum și echipa ar putea pleca din Danemarca cu încrederea necesară turneului preolimpic din luna martie, un turneu în care Norvegia și Muntenegru vor intra – la cum au arătat lucrurile până aici – ca principale favorite.

Până acolo, meciurile cu Ungaria și Olanda sunt și două ocazii tocmai bune pentru ca acest grup de jucătoare să se cunoască și mai bine, iar șansele astea trebuie folosite din plin, dacă ne gândim că până în luna martie nu vor fi prea multe ferestre pentru alte meciuri cu adversarii potriviți.

Cu astea spuse, deschidem obișnuitul flux LIVE de la acest European. Iată ce trebuie să știi despre meciul cu Ungaria:


MIZA clasamentului. Rămase fără puncte în Main Round, nici Ungaria, nici România nu mai pot ajunge la Herning, în meciurile pentru medalii, dar România mai are o mică șansă la meciul de clasament pentru locurile 5-6. Însă miza unei clasări cât mai bune ne duce cu gândul mai degrabă la primele opt-zece locuri, iar asta va conta prea puțin pentru play-off-ul Mondialului din 2021 (Spania), pentru că nici locurile 11-12 nu vor avea adversari cu mult mai complicați în dubla de baraj.

Așa cum știi, în grupa noastră, Norvegia și-a asigurat deja locul în semifinalele, în timp ce Germania încă mai speră să prindă din urmă Croația, deși a pierdut la mustață un meci foarte tensionat cu Olanda (28-27), ajutată de intervențiile grozave ale portăriței Wester:

Victoria Olandei deschide multe posibilități în grupa noastră.

Pentru locul 2, n-ar fi exclus să vedem un clasament în trei cu Croația, Germania și Olanda, la fel cum România, dacă învinge Ungaria azi și Olanda mâine, pentru a aduna 4 puncte, va trebui să spere la victoria Croației cu Germania pentru a prinde propriul clasament în trei pentru locul 3: alături de Olanda și Germania. Așa cum știi, departajarea s-ar face, în cazul acestor clasamente cu trei echipe care au același număr de puncte, la golaverajul meciurilor directe.


Eliza Buceschi, despre așteptările ei de la meciul cu Ungaria:

„Este un meci între două echipe care nu au îndeplinit ceea ce și-au propus atunci când au venit aici, însă va fi un meci dificil. Un meci cu Ungaria este mereu special, din mai multe puncte de vedere. Îmi doresc să arătăm mai bine decât am făcut-o până acum, pentru că în acest turneu cred că am jucat bine o repriză cu Polonia și o repriză cu Norvegia, dacă e să privim lucrurile real.”


Și tot Eliza, despre starea de spirit a echipei înaintea mecurilor cu Ungaria și Olanda:

„Suntem supărate, ăsta este adevărul. Supărate că nu am reușit să câștigăm decât un meci, că nu am reușit să jucăm mai bine – așa cum ne-am dorit. Însă încercăm să strângem rândurile, ca până la ora meciului să arătăm mai bine; cred că în puținul timp care ne-a rămas nu prea mai putem să punem lucruri la punct, însă cred că ar trebui să lucrăm mai mult la atitudinea pe care o avem.”

Interviul cu Eliza Buceschi e aici.


Cum vede Cristina Neagu întâlnirea cu Ungaria:

„E un meci foarte important pentru noi, știm cu toții, din toate punctele de vedere, însă în primul rând pentru noi, ca echipă, e un meci foarte important. Pentru că ne dorim să mai obținem puncte în această grupă principală, chiar nu cred că suntem o echipă care poate câștiga un singur meci la acest turneu final. Așa că strângem din dinți, încercăm să strângem rândurile și să facem o partidă bună contra Ungariei și să câștigăm. (…) Încerc să nu mă gândesc la accidentarea de acum doi ani (tot la EURO, tot cu Ungaria). M-am gândit anul trecut, în Japonia, când am jucat cu ele și a fost un moment emoțional pentru mine. Dar acum încerc să nu mă gândesc la asta. Vrem să câștigăm pentru noi, să facem mai multe puncte și să încheiem pe un loc mai bun acest turneu.”

Interviul cu Cristina Neagu: aici.


Cristina a vorbit și despre programul acestui turneu, și dacă crede că a fost auzit mesajul ei și al altor jucătoare de anul trecut: Don’t play the players

„Inițial, când am văzut programul, am crezut că ne-au ascultat, pentru că aveam măcar o zi pauză între meciuri. Apoi, dintr-o dată, acum câteva zile, programul s-a schimbat. Am jucat pe 10, apoi vom juca pe 14 și pe 15. De fapt, vom juca pe 14 decembrie la 20.30 și pe 15 decembrie la ora 16 (orele Danemarcei). Asta înseamnă mai puțin de 24 de ore între meciuri, și pentru mine, ca jucătoare care m-am accidentat grav acum doi ani, tot din cauza programului, într-un fel, cred că e inacceptabil.

Chiar nu înțeleg de ce nu putem juca pe 12 sau pe 13, și apoi să avem una-două zile libere, să ne putem reveni. Nu suntem roboți și sentimentul e că încă jucăm jucătorii, având un asemenea program.”


ROMÂNIA are cel mai slab atac dintre echipele din grupele principale: 87 de goluri din 178 de aruncări (cele mai puține), un procentaj de 49%, sub Germania (52%), Olanda (53%) și Ungaria (56%). Pentru comparație, Ungaria are mai multe goluri (109) decât Olanda (103), o echipă care ne-a obișnuit, în ultimii cinci ani, cu o medie de goluri foarte bună.

Stăm mult mai bine la șuturile apărate, și asta e o confirmare că Iulia Dumanska și Denisa Dedu au fost, până aici, între cele mai în formă portărițe ale turneului. Cu un procentaj al mingilor apărate de 34%, România e depășită doar de Danemarca, care are 35%. Portărițele Franței au și ele același procentaj ca al României, iar Franța a jucat și un meci în plus.

Poarta Ungariei (29%) n-a ținut prea grozav până aici, și ăsta poate fi un avantaj pentru Cristina Neagu, Eliza Buceschi și Cristina Laslo, cele care vor face și desface lucrurile în atacul României.

Dacă-ți plac datele statistice, aruncă o privire aici.


UNGARIA a pornit pe drumul reconstrucției ceva mai devreme, are o generație bună – așa cum ne-am convins și la ultimele turnee finale – care așteaptă deja primele rezultate serioase. Și are un cuplu de antrenori foarte interesant: Gabor Danyi și Gabor Elek, pe care-i cunoaștem foarte bine de la Gyor, respectiv Ferencvaros.

Cu Ungaria ne-am tot văzut în ultima vreme, iar victoria dramatică de la Mondialul din Japonia e încă proaspătă în amintirea tuturor. Nici de înfrângerea de la Europeanul din 2018 nu vom uita prea curând, căci în acel meci s-a accidentat Cristina Neagu. Fără ea, România a ajuns în semifinale, dar n-a putut face nimic în fața Rusiei. Și nici în fața Olandei, cum spuneam, în meciul pentru bronz.

Ungaria urmărește a 50-a ei victorie la campionatele europene, o ispravă pe care-au mai reușit-o până acum doar Norvegia și Danemarca.


Tu cine crezi că învinge azi?


Ana Maria Țicu, coordonatoarea lui CSM Craiova, și-a revenit și a înlocuit-o pe foaia de joc pe Alexandra Dindiligan.


În cealaltă grupă, Rusia și Franța au ajuns la 7 puncte, după ce au terminat la egalitate unul dintre cele mai bune meciuri de la acest European. Danemarca e singura care mai speră la calificarea în semifinale, dar pentru asta trebuie să câștige cu Rusia, în ultimul meci al zilei de marți.


 

Foto: Sorin Pana/Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.