România deschide Rugby Europe Championship, iar antrenorul Lynn Howells a anunțat obiectivul tricolorilor: „Anul acesta mizăm pe tineri”

Vlad Pîrvu 6 februarie 2016

După una dintre cele mai spectaculoase ediții din istoria Cupei Mondiale, rugbyul internațional revine în prim-plan în acest weekend, când se dă startul celor mai importante două competiții europene inter-țări: 6 Nations și Rugby Europe Championship (fosta Cupă Europeană a Națiunilor), din care face parte și naționala României.

Rugby Europe Championship a debutat în 1936 şi, de-a lungul anilor, s-a numit ba Turneul FIRA, ba Cupa Europei FIRA, Cupa Naţiunilor FIRA sau Trofeul FIRA – într-o perioadă dominată de Franţa, România şi Italia, singurele țări care au reuşit să-şi adjudece trofeul.

„Stejarii”, antrenați de galezul Lynn Howells, vor lua startul în ediția 2016 a 6 Nations B (așa cum mai este denumită a doua cea mai importantă competiție continentală) alături de Georgia, Portugalia, Spania, Rusia și Germania. Altădată cotată drept principala putere a competiției, România evoluează de câțiva ani în umbra georgienilor, a căror dezvoltare rugbystică a atins un nivel greu de anticipat în urmă cu 10-15 ani.

Iar dacă ne referim la șansele de izbândă ale băieților noștri, trebuie să admitem, cu sportivitate, că România nu pornește favorită.

Anul trecut, reprezentativa tricoloră a trecut de Portugalia (37-10, la Lisabona), Spania (29-8, la Cluj) și Germania (17-12, la Heidelberg), fiind învinsă la limită în deplasarea din Rusia (13-16), și de Georgia (6-15), chiar la București.

Portugalia, primul adversar

Alături de Georgia și România, Portugalia face parte din tripleta care nu a lipsit de la nicio ediţie a Cupei Europene a Naţiunilor, competiţie care a pornit la drum în anul 2000. Mai mult, cu excepţia „Stejarilor” şi a gruzinilor, doar lusitanii au cucerit până acum titlul de campioni, performanţă nereuşită de nicio altă naţiune participantă la competiţie.

Primele confruntări directe dintre România şi Portugalia au adus victorii la scor pentru echipa noastră. Între ele, mulți își vor aminti meciul din 1996, când naționala a învins cu 92-0, după nu mai puţin de 13 eseuri marcate.

În istoria confruntărilor directe, România şi Portugalia s-au întâlnit până acum de 22 de ori, victoria revenind României în 19 ocazii. Ultimul succes al lusitanilor a avut loc în 2011, iar anul trecut, „Stejarii” s-au impus cu 37-10, chiar în Portugalia.

Reuniți încă de duminica trecută la Cluj pentru a pregăti cât mai bine partida cu Portugalia (sâmbătă, ora 17.15, Cluj Arena), tricolorii s-au declarat încrezători în șansele lor și se așteaptă la un rezultat pozitiv: „Este primul meci din acest sezon și este foarte important pentru noi, pentru că ne dorim să începem bine, cu o victorie”, a declarat Valentin Calafeteanu.

„Portugalia are jucători de treisferturi foarte buni și o școală bună de rugby în 7, însă cel în 15 este puțin diferit. Ne cunoaștem bine adversarii, pentru că jucăm cu ei în fiecare an, și nu cred că vor fi lucruri noi cu care vor veni să ne surprindă. Noi abordăm meciul la victorie”, a mai adăugat mijlocașul la grămadă legitimat la Timișoara Saracens.

Romeo Gontineac, fostul antrenor al României la Cupa Mondială din 2011 şi participant la patru ediţii ale acestei competiţii ca jucător, în 1995, 1999, 2003 şi 2007, s-a declarat, de asemenea, optimist înaintea meciului de sâmbătă: „De fiecare dată când România a mers pe principala ei armă, pachetul de înaintare, nu au fost probleme pentru că i-am dominat pe fazele fixe, nu le-am dat baloanele şi se ştie că ei (n.a. portughezii) preferă jocul dinamic. Cred că nu va fi un meci cu mari emoţii pentru ‘Stejari’ şi că România se va impune, chiar dacă în lot sunt mulţi jucători tineri. România a progresat din punct de vedere al organizării defensive, a punctat pe momentele fixe şi a folosit dinamica aceluiaşi grup de jucători. În continuare avem aceleaşi probleme pe linia de treisferturi, pentru care se găsesc greu soluţii”, a prefaţat Romeo Gontineac.

Rugby_canada-romania

Obiectivul principal pe care staff-ul tehnic al naționalei României și l-a impus pentru ediția din acest an este acela de a aduce în circuitul echipei mari cât mai mulți jucători tineri. „Trebuie să ne gândim încă de pe acum la Cupa Mondială din Japonia și la calificarea pe care o avem de jucat pentru a ajunge acolo”, a declarat principalul Lynn Howells, citat de Federația Română de Rugby (FRR).

Antrenorul a continuat: „Anul acesta este important pentru că trebuie să aducem cât mai mulți jucători tineri la echipa națională, să-i obișnuim cu sistemul de joc de aici și să-i ajutăm să se integreze. Baza echipei va rămâne în mare măsură aceeași, însă vom încerca să aducem jucători noi pe posturile cheie. Mă bucură faptul că din acest lot cu care vom porni la drum, mai mult de jumătate pot să prindă și Cupa Mondială din 2023, iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru rugbyul românesc. Vom fi în continuă căutare de jucători, vom încerca diverse formule, obiectivul de durată fiind acela de a constitui un grup valoros de jucători din care să-i putem alege pe cei mai buni”.

Din lotul de 31 de jucători, Silviu Vasiliu, Florin Bărdașu, Adrian Moțoc, Răzvan Ilișescu, Alexandru Palii, Ovidiu Melniciuc și Stephen Shennan vor purta în premieră tricoul primei reprezentative.

Scoțianul Rob Moffat, noul antrenor de treisferturi al naționalei

Din acest sezon, „Stejarii” au în staff-ul tehnic un nou antrenor de treisferturi, pe scoţianul Rob Moffat (58 ani). “Am acceptat oferta de a lucra cu echipa României pentru că îmi face plăcere să colaborez cu Lynn Howells. De asemenea, cred că este o provocare interesantă şi o mare oportunitate pentru mine să antrenez în afară ţării. Ştiu că România are o tradiţie frumoasă în rugby, cu un pachet de înaintare foarte puternic, cu jucători care sunt gata să dea totul pe teren”, a declarat acesta.

Rob Moffat a lucrat o perioadă şi cu Andy Robinson, fostul antrenor al Angliei şi al Scoţiei, cu care a colaborat la Edinburg, formație pe care a început să o antreneze din 2009. Mai mult, Moffat a antrenat, printre altele, echipa secundă a Scoţiei, pe Glasgow Warriors şi Borders. “Am urmărit toate meciurile României la Cupa Mondială, iar principalul obiectiv în ce priveşte echipa este să ajut toţi jucătorii să progreseze şi să îşi îmbunătățească nivelul de joc, dar şi să se bucure de faptul că se află pe teren”, a continuat Moffat, care este și director de rugby la şcoala privată Merchiston Castle School din Edinburgh.

Rugby_Romania_Italia

România – Georgia: scurt istoric al derbyului competiţiei

România şi Georgia ţin capul de afiş în fosta Cupă Europeană a Naţiunilor. Istoria confruntărilor dintre cele două reprezentative a început la finalul anilor `90 şi a traversat, până în acest moment, 19 episoade. Și-n timp ce rugbyul din Georgia s-a dezvoltat foarte serios în ultimii ani, în România sportul mai degrabă a stagnat și abia acum încearcă să-și găsească pașii.

Antiteza asta se poate observa limpede și în ultimele rezultate directe: dacă după primele nouă confruntări, „Stejarii” conduceau cu un categoric 7-2; începând din 2007 şi până în prezent – în restul de 10 confruntări – scorul este 8 la 1 pentru Gerogia, o partidă terminându-se la egalitate. Totodată, România nu a mai reuşit să îşi treacă în palmares o victorie cu Georgia din anul 2010, când tricolorii se impuneau pe stadionul Arcul de Triumf din Bucureşti cu 22-10.

Evoluţiile bune din ultima perioadă, inclusiv jocul arătat în toamnă, la Cupa Mondială, au adus georgienilor calificarea directă la următoarea ediţie a prestigioasei competiţii, care se va desfăşura în 2019, în Japonia.

De-a lungul timpului, au fost multe voci care au insistat pentru includerea României şi Georgiei în cadrul celei mai prestigioase competiţii de rugby din Europa, Turneul celor 6 Naţiuni. Deocamdată, însă, răspunsurile au fost negative. Într-un interviu recent acordat publicaţiei “The Independent”, directorul executiv al Turneului celor 6 Naţiuni, John Feehan, a spus că niciuna dintre ţările participante acum în turneu nu poate fi exclusă şi că includerea altor ţări în competiţie ar da peste cap toată structura turneului.

“Este un subiect care a luat amploare după Cupa Mondială, dar nu avem de gând să schimbăm formatul competiţiei prea curând. Este un turneu închis prin acordul tuturor echipelor care participă şi credem că este o înţelegere bună atât din punct de vedere sportiv, cât şi comercial. Să privim lucrurile aşa cum sunt. Este vorba de cel mai mare turneu anual de rugby, de cel mai profitabil, de cel mai bine văzut şi cu audienţele cele mai mari. Fiecare loc de pe stadioanele unde se joacă este vândut cu mult timp înainte de a începe turneul, cu mici excepţii în Italia, ultima ţară admisă în competiţie. De ce am vrea să schimbăm asta?”, se întreba, acum câteva luni, John Feehan.

Ei bine, cu această ultimă idee, Feehan a atins punctul care, probabil, ne doare cel mai tare: spectatorii. Sunt demult apuse vremurile în care România strângea la Bucureşti, la un meci de rugby, zeci de mii de spectatori. În acest moment, numai câteva mii de iubitori de rugby mai aleg calea stadionului. Din nou, comparația cu Georgia nu ne complimentează: anul trecut, media spectatorilor la meciurile de acasă ale României a fost de 3.000, în timp ce Georgia a avut pe teren propriu, în medie, 21.000 de oameni în tribune.

De asemenea, cea mai scăzută prezenţă în tribune de anul trecut a gruzinilor (12.000) este de aproape trei ori mai mare decât cea mai ridicată asistenţă la meciurile tricolorilor de la Bucureşti (4.500). De altfel, România a fost întrecută şi de Spania la acest capitol, care a avut, în medie, 5.800 de spectatori la meciurile de acasă, adică dublu faţă de noi.

Până la urmă, poate că discuțiile despre 6 Nations sunt prea ambițioase pentru moment. Mai întâi, rugbyul trebuie probabil îndrăgit cum se cuvine. Iar după Cupa Mondială din Anglia, unde naționala a oferit câteva povești frumoase, meciurile din Rugby Europe Championship oferă sportului ocazia perfectă să-și regăsească fanii.

rsz_rugbyfrr

 

Meciurile României în Rugby Europe Championship 2016:

6 februarie, 17:15: România – Portugalia (Cluj)
13 februarie: Spania – România (Madrid)
27 februarie: România – Rusia (Iași)
12 martie: România – Germania (Iași)
19 martie: Georgia – România (Tbilisi)

Toate meciurile „Stejarilor” se văd în direct la Dolce Sport. Tot în prima etapă a competiției, Georgia va fi gazda Germaniei, iar Spania se va deplasa în Rusia.

Componența lotului:

Pentru meciul contra naționalei Portugaliei, disputat sâmbătă, de la 17.15, pe Cluj Arena, staff-ul tehnic al echipei naționale a convocat 31 de jucători, dintre care 12 nu au participat la Cupa Mondială desfășurată toamna trecută în Anglia.

Pachetul de înaintare:

Pilieri: Constantin Pristavita (Ştiinţa Baia Mare), Alexandru Ţăruş (Timişoara Saracens), Mihai Dico (Ştiinţa Baia Mare), Silviu Vasiliu (CSA Steaua Bucureşti), Petru Tamba (L’Aquila);

Taloneuri: Andrei Rădoi (Timişoara Saracens), Eugen Căpăţână (Timişoara Saracens), Florin Bardaşu (Ştiinţa Baia Mare);

Linia a II-a: Valentin Popârlan (Timişoara Saracens), Johan Van Heerden (Ştiinţa Baia Mare), Marius Antonescu (Tarbes), Adi Moţoc (Racing 92 Metro);

Linia a III-a: Viorel Lucaci (CSA Steaua Bucureşti), Vlad Nistor (Castres Olympique), Andrei Gorcioaia (Valence d’Agen), Răzvan Ilişescu (Graulhet), Stelian Burcea (Timişoara Saracens);

Treisferturi:

Mijlocaşi la grămadă: Alexandru Palii (CSM Ştiinţa Baia Mare), Valentin Calafeteanu (Timişoara Saracens), Tudorel Bratu (Dinamo);

Mijlocaşi la deschidere: Jody Rose (Timişoara Saracens), Ovidiu Melniciuc (U Cluj);

Centri: Paula Kinikinilau (Timişoara Saracens), Florin Ioniţă (CSA Steaua), Florin Vlaicu (Calvisano);

Aripi: Adrian Apostol (Ştiinţa Baia Mare), Ionuţ Botezatu (Ştiinţa Baia Mare), Mădălin Lemnaru (Timişoara Saracens), Stephen Shennan (Timişoara Saracens);

Fundaşi: Cătălin Fercu (Saracens), Sabin Strătilă (CSA Steaua Bucureşti).

În ce privește cluburile de la care provin jucătorii selecționați, 10 joacă la campioana României, Timișoara Saracens, șapte la vice-campioana Știința Baia Mare, patru la CSA Steaua București, câte unul la Dinamo și la Cluj.

Stranierii provin în cea mai mare parte din Franța (cinci jucători), în vreme ce în Italia evoluează doi, iar în Anglia unul. De remarcat este și prezența în lot a lui Adrian Moțoc, cel care a jucat cu România U19 finala Campionatului European de anul trecut. Moțoc evoluează în Franța, la Racing 92 Espoirs.

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.