„Singurul adversar al nostru suntem noi”. Naționala de baschet se pregătește de Spania, la începutul drumului spre EuroBasket 2021

Lead.ro 18 februarie 2020

Echipa națională de baschet a României se pregătește zilele astea pentru marele meci contra Spaniei, campioana mondială en-titre, în prima etapă a campaniei de calificare la EuroBasket 2021.

Meciul – probabil evenimentul anului în baschetul românesc – se joacă joi (ora 18.00), la Cluj (BT Arena).

Și după șapte sezoane petrecute în Spania, Emanuel Cățe, jucătorul lui UCAM Murcia, știe la ce să se aștepte din partea ibericilor. În vârstă de 22 de ani, Cățe are deja la activ un turneul final cu naționala, EuroBasket 2017.

„Ne pregătim de câteva zile foarte bine, atmosfera este de nota zece, băieții sunt încrezători și sperăm să facem un meci bun. Spania este locul unde mi-am format cele mai multe obiceiuri ca jucător. Vreau să pun în practică, cu echipa României, ce știu și să reușim un meci foarte bun. Știm scheme, știm care e filosofia lor, avem și noi argumentele noastre să-i contracarăm. Trebuie să luptăm ca o echipă, să nu le oferim cadouri și să marcăm cât mai mult. Singurul adversar al nostru suntem noi. Sunt sigur că o să vină multă lume, sper să fie ca al șaselea jucător pentru noi. Am jucat și la EuroBasket 2017 împotriva Spaniei, aceste meciuri sunt cele mai importante pentru mine la echipa națională”, a spus Emanuel  (foto jos).

Nu e singurul care așteaptă ca fanii să ajute echipa României joi seară.

„Suntem nerăbdători să jucăm contra campioanei mondiale, suntem foarte motivați și vrem să dăm totul pe teren. Nu vom intra cu frică, pentru că nu avem nimic de pierdut. Trebuie să abordăm meciul cu maximă seriozitate și fără frică, asta este cel mai important. Mă aștept să fie sala plină, să ne împingă publicul de la spate. Vrem să ne calificăm cu orice preț la EuroBasket, pentru că suntem un grup foarte tânăr și vrem să demonstrăm că putem face performanță. Orice jucător își dorește să ajungă la un campionat european sau mondial, mai ales dacă ajungem acolo pe barba noastră”, a declarat și Mirel Dragoste.

„Meciul cu Spania e o provocare”

Selecționerul Tudor Costescu este convins că jucătorii lui nu se vor lăsa copleșiți de numele adversarului și se bazează pe Emanuel Cățe și Alexandru Olah în această privință.

„Am avut o săptămână de pregătire bună, așteptăm ca ultimele două zile să ne aducă detaliile finale înaintea meciului cu Spania. Doi dintre băieți sunt jucători activi în Spania, știu la ce să se aștepte, sunt și lideri din punct de vedere al evoluției în teren. Ei au un cuvânt important de spus astfel încât să îi mobilizeze pe ceilalți componenți ai echipei. Nu e vorba de teamă de Spania, ci mai degrabă de o provocare. Mă aștept la determinare din partea lor, la continuarea parcursului bun din ultimele meciuri și la un spirit de echipă deosebit – acesta ar fi și atuul nostru. Pentru a face față unei echipe ca Spania trebuie să ne ridicăm nivelul, iar experiența noastră va face posibil acest lucru. Clujul e un oraș care respiră baschet și la meciurile naționalei tribuna a fost mereu plină. Îmi doresc să avem parte de o atmosferă extraordinară”.

*

România și Spania împart Grupa A a turneului preliminar cu Israel și Polonia. Pe 24 februarie, România se va deplasa în Israel. Următoarele două meciuri vin în toamnă: România – Polonia (pe 27 noiembrie), Spania – România (30 noiembrie).

Ultimele două etape sunt programate în februarie 2021: mai întâi cu Israel, acasă, pe 18, apoi deplasarea din Polonia, trei zile mai târziu.

Spania revine în BT Arena din Cluj după ce în septembrie 2017, ibericii învingeau clar (91-50) naționala României într-un meci din Grupa C a turneului final FIBA Eurobasket. Fără puncte în cele cinci meciuri ale grupei organizate la Cluj, România a încheiat atunci în urma Spaniei, Croației, Muntenegrului, Ungariei și Cehiei.

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.