Sportul și rolul lui în Educație. Și la ce bun că România va organiza, ALĂTURI DE GEORGIA, Europeanul de fotbal U21
Lorand (Boți) Balint 4 decembrie 2020O să încep cu o rugăminte: zilele următoare, să îi întrebați pe cei din jurul vostru care sunt țările care, alături de România, au ieșire la Marea Neagră. Nu ar trebui să fiți prea surprinși dacă primele răspunsuri pe care le veți auzi vor fi – Știi, eu nu sunt bun la geografie. Niciodată nu am fost bun. Sau ceva asemănător.
Pentru că realitatea este că doar 3% dintre români știu să răspundă corect la această întrebare. Doar trei dintr-o sută știu să numească corect fiecare țară cu care România se învecinează la Marea Neagră.
Mă bucură decizia UEFA de a acorda României organizarea Campionatului European de fotbal masculin pentru tineret (U21) în 2023. Dar mă bucură și mai mult faptul că vom fi co-organizatori alături de Georgia, pentru că astfel vor ajunge mai mulți români să știe că de partea cealaltă a Mării Negre trăiesc vecinii nostri, georgienii.
Am introdus pentru prima dată această întrebare în cercetarea de tip OMNIBUS a Mercury Research, în august 2008. Am repetat cercetarea anul acesta, păstrând exact aceeași formulare: Puteți să ne spuneți, vă rugăm, care sunt țările care, alături de România, au ieșire la Marea Neagră?
În 2008, 4% dintre români au știut să menționeze corect Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia și Ucraina. Georgia a fost menționată de 12%.
Doisprezece ani mai târziu, procentul per ansamblu a rămas același, dar a scăzut foarte mult asocierea Georgiei cu Marea Neagră: în 2020, 3% dintre români au menționat corect cele cinci țări. Doar 5% au menționat Georgia.
Sunt convins că cifrele vor fi altele peste trei ani, pentru că eu cred în puterea sportului de a se conecta cu oamenii și de a-i ajuta să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc. De a le trezi curiozitatea și a le capta interesul.
Împreună cu Georgia, România organizează o competiție fotbalistică importantă – și cum de organizăm împreună cu Georgia? A, ia uite, suntem vecini! Dacă treci înot Marea Neagră, ajungi în Georgia.
În urmă cu câteva luni de zile, am avut primele discuții cu Mihai Leu despre opțiunea ca România să organizeze o etapă de Campionat Mondial de raliuri. Ar fi fantastic! Și nu doar pentru că am pune România pe harta automobilistică a lumii, ci pentru că ar putea fi o platfomă extraordinară pentru a promova în rândul copiilor meseriile care fac posibilă o astfel de competiție. Ce fain este să fii mecanic auto într-o echipă de raliuri de nivel mondial. Ce viață frumoasă poți să ai dacă îți plac mașinile și ai talent la reparat. Platformă pentru relansarea liceelor profesionale auto care ar putea fi integrate in proiect.
Cum ar absorbi puștii de 14 ani poveștile oamenilor din această lume auto, față de ceea ce ei percep a fi discursurile părinților sau profesorilor lor?
În plină lună august 2008, spre marea mea surpriză, Georgia a ajuns principalul subiect pentru toată planeta – toate televiziunile transmiteau imagini cu flota Rusiei bombardând orașele georgiene de la Marea Neagră. În timp ce noi intervievam oamenii, peste tot era harta Mării Negre, toate discuțiile erau despre poziția României la Marea Neagră, despre Rusia și Georgia. Și totuși, efectul războiului asupra publicului a fost minor: 88% nu știau că Georgia are ieșire la Marea Neagră și 75% nu știau același lucru despre Rusia (trei din patru români).
După 12 ani, efectul s-a diminuat și mai mult, 95% nu știu că Georgia are ieșire la Marea Neagră.
Am văzut ce poate războiul, o să vedem în curând puterea sportului.
Așa cum știi, echipa națională de tineret s-a calificat la al doilea European consecutiv, după frumoasa aventură din 2019, în Italia și San Marino. În 2021, EURO U21 va fi organizat în Ungaria și Slovenia. Meciurile din faza grupelor – patru grupe de patru echipe – se vor juca între 24 și 31 martie. Primele două clasate se califică pentru meciurile eliminatorii din vară (31 mai – 6 iunie).
**
Lorand (Boți) Balint este Managing Director al Publicis Sport & Entertainment Romania. Până de curând, a lucrat, cu destul succes, la imaginea handbalului românesc. Textul publicat mai sus face parte din seria „Cum se face sportul bine”, serie pe care Lead – alături de o mână de invitați specializați în comunicare, sociologie, branding sau politici publice – o așază spre dezbatere. Scopul îl intuiești: vrem să aflăm cum putem face sportul bine; cum putem să-l însănătoșim, cum îl putem înșuruba mai bine în societatea de azi.
În căutarea răspunsurilor, atacăm câteva teme esențiale din sportul românesc de azi: sportul și nevoia de performanță, sportul și nevoia de finanțare, sportul și rolul său comunitar. Pornind de aici, Lead va publica o serie de articole, opinii și interviuri care să ne arate exact asta – „Cum se face sportul bine”.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni