România U21 merge din nou la EURO | Naționala de tineret demonstrează maturitate, câștigă punctul necesar contra Danemarcei, se califică la EURO 2021!

Lead.ro 17 noiembrie 2020

Echipa națională de tineret a României s-a calificat din nou la turneul final al Campionatului European de tineret! După 1-1 cu Danemarca – un meci foarte bine controlat -, România U21 a obținut a doua calificare consecutivă la EURO, o performanță excelentă și foarte importantă pentru creșterea acestei generații de la care am învățat să avem așteptări atât de mari.

Este doar a treia participare a României la Europeanul de tineret. Și a doua consecutivă, după frumoasa aventură pe care fosta echipă – cea antrenată de Mirel Rădoi – a reușit-o anul trecut.

Adrian Mutu, calificat la un turneu final al echipelor naționale și ca jucător, și-n postură de antrenor, a egalat performanța reușită de Mirel Rădoi (Europeanul din 2008 l-a prins în teren, EURO 2019 U21 l-a găsit pe banca tehnică) și Mircea Lucescu, care a jucat la Mondialul din 1970, apoi a antrenat România la EURO 1984.

La EURO 2021 vor participa Ungaria și Slovenia – țările gazdă, plus cele nouă câștigătoare ale grupelor preliminare și cele mai bune cinci locuri secunde.

Meciurile din faza grupelor – patru grupe de patru – se vor juca între 24 și 31 martie. Primele două clasate se califică pentru meciurile eliminatorii din vară (31 mai – 6 iunie).

Meciul

„Ştim cât de puternici sunt adversarii, de aceea ne concentrăm foarte mult pe jocul nostru, pentru că avem nevoie de victorie. Iar pentru acest lucru este nevoie să fim aproape perfecţi. E important ca băieţii să arate atitudine, pentru că tactic ştiu ce au de făcut în teren. Le-am explicat foarte clar, iar ei au lucrat foarte bine în această săptămână. Fiind un meci care decide o calificare, l-aş compara tot cu unul împotriva Danemarcei. Adică Danemarca – România, de acum 17 ani, jucat la Copenhaga. Din păcate pentru noi, acel meci s-a terminat 2-2, primind gol în ultimele secunde ale meciului şi pierzând în acelaşi timp şi calificarea. Sper ca mâine să obţinem calificarea şi să mergem la Campionatul European”, a spus Adrian Mutu, înaintea acestui meci decisiv pentru calificarea la EURO 2021.

Naționala de tineret a schimbat șapte titulari față de meciul pierdut în Danemarca, acum un an, acel 1-2 în prelungirile căruia Coman a ratat un penalti. Au fost doar trei stranieri în echipa de azi – Ianis Hagi (Glasgow Rangers), Marius Marin (Pisa) și Alex Pașcanu (Ponferradina) -, și ăsta nu-i un semn rău pentru campionatul românesc; nici pentru regula U21, care obligă cluburile să înceapă meciurile cu cel puțin doi fotbaliști născuți începând cu ianuarie 1998 în teren.

România a început tare, a dominat posesia și și-a creat două-trei situații bune în primele 15 minute: Costache, angajat perfect în careu de Mățan, a ratat-o pe cea mai importantă, înainte ca România să se instaleze la conducerea jocului.

Au urmat alte jumătăți de ocazie, faze construite binișor, dar încheiate după o ultimă pasă imprecisă, înainte ca Moruțan, Olaru, Costache și Moțan – cei mai activi jucători ai României în prima parte – să colaboreze din nou pentru cea mai mare ocazie a primelor 45 de minute: Moruțan l-a deschis pe Costache în dreapta, acesta l-a angajat în șase metri pe Moțan, care a ratat, cu câteva minute înaintea pauzei, un gol ca și făcut.

Cu un joc de pase aerisit și destul de direct, actuala echipă de tineret n-a avut ritmul nebun din alte meciuri, nici imaginația pe care a demonstrat-o la EURO 2019 – și în preliminariile acelui turneu -, dar nu trebuie să uităm de miza meciului: nu-i simplu să joci pentru o calificare spre care mulți oameni priveau acum cu pretenții, încurajați de rezultatele și de fotbalul arătat la tinerii U21 în ultimii doi ani.

Miza asta a calificării a devenit mai apăsătoare în debutul reprizei secunde, când Danemarca, care n-a mișcat mai nimic în prima parte, a profitat la prima fază importantă din a doua repriză, când georgianul Vadachckoria a acordat în mod greșit (faultul lui Pașcanu a fost clar în afara careului) un penalti transformat cu calm de Lauresen.

Arbitrul a încercat probabil să se revanșeze în minutul 57, când l-a eliminat destul de ușor pe Hausner (abia intrat în teren), după un fault pentru care ar fi primit mai degrabă un cartonaș galben.

Cu un om în plus, Hagi, Olaru, Morușan și Marin au confiscat mingea, România a dovedit maturitate, și-a înghesuit adversara în propriul 30 de metri fără să se descopere prea mult, iar golul așteptat a venit să confirme superioritatea echipei lui Mutu.

Olaru a șutat de la 20 de metri în bara din stânga portarului Christensen, Morușan a reacționat primul, l-a găsit perfect pe Costache, care n-a mai ratat ținta din șase metri: 1-1 în minutul 72!

De aici încolo, nici România n-a mai vrut, nici Danemarca n-a mai încercat nimic. Pasele nesfârșite i-au condus pe tinerii lui Adrian Mutu pâna la ultimul fluier, un fluier care i-a găsit pe unii jucători trântiți în iarbă, în lacrimi de bucurie.

Unii dintre ei se pregătesc acum nu doar de Jocurile Olimpice, dar și de a doua lor participare la un Campionat European de tineret!

Adrian Mutu și jucătorii pe care îi antrenează – după ce Mirel Rădoi a acceptat să antreneze Naționala mare – merită toată aprecierea pentru această performanță, mai ales că echipe ca Belgia, Austria, Irlanda sau Norvegia au ratat calificarea la turneul organizat la anul de Ungaria și Slovenia.

Echipa de start a României:

ROMÂNIA U21: 1. Vlad – 2. Boboc, 4. Pașcanu, 15. Ciobotariu, 19. Haruț – 9. Moruțan, 14. Marin, 22. Olaru – 10. Hagi-cpt., 21. Costache, 20. Mățan. Selecționer: Adrian Mutu

Rezerve: 12. Aioani – 3. Opruț, 5. Itu, 6. Simion, 7. Carnat, 8. Casap, 11. Cîmpanu, 16. Petrila, 18. Vlădoiu

DANEMARCA U21: 1. Christensen – 2. Sery, 5. Nelsson-cpt., 4. Bech, 3. Klitten – 9. Laursen, 20. Kofod Andersen, 8. Nartey – 7. Isaksen, 10. Jensen, 15. Lindstrom. Selecționer: Albert Capellas

Rezerve: 16. Hermansen – 6. Daramy, 11. Holse, 12. Madsen, 13. Dyhr, 14. Frederiksen, 17. Nielsen, 18. Torp, 19. Hausner

Iată golurile marcate de România în aceste preliminarii pentru EURO 2021:

Clasamentul


Lotul României U21:

Portari: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgovişte) și George Micle (FC Argeş);

Fundaşi: Denis Haruţ (FC Botoşani), Ştefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Alexandru Paşcanu (SD Ponferradina / Spania), Virgil Ghiţă (FC Viitorul), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Boboc (FC Viitorul), Raul Opruţ (Hermannstadt) și Ricardo Grigore (Dinamo);

Mijlocaşi: Marius Marin (AC Pisa / Italia), Gabriel Simion (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Ianis Hagi (Rangers/Scoţia), Alexandru Măţan (FC Viitorul), Claudiu Petrila (Sepsi OSK), Olimpiu Moruţan (FCSB) și Carlo Casap (FC Viitorul);

Atacanţi: Nicolae Carnat (CFR Cluj), George Cîmpanu (Universitatea Craiova) și Valentin Costache (CFR Cluj).

 

Fotografii de Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.