Tomas Ryde: „Jucăm ca o echipă, iar atmosfera este cu adevărat foarte bună. Echipa are o atitudine de învingătoare”

Andreea Giuclea 20 martie 2016

Imediat după egalul cu Muntenegru, Tomas Ryde a încercat un rezumat al preolimpicului din Danemarca, trei zile de concurs care au părut mai simple decât se anunțau. Cu toate astea, mini-turneul acesta a fost un sprint pentru care echipa s-a pregătit (mai ales mental) cu săptămâni bune înainte. Și ca în orice sprint, startul bun a fost esențial.

„Jocul acesta (cu Muntenegru) a fost doar un antrenament, deci rezultatul e ok”, a spus Ryde. „Dacă vrem concluzii”, a continuat el, atunci trebuie să vorbim despre primul meci: „Împotriva Danemarcei am jucat fantastic, am câștigat într-o manieră grozavă, toate piesele s-au așezat în ordine. Le-am spus fetelor de mai multe ori: ‘Contează foarte mult cum ne comportăm tactic, cum ne ajutăm unii pe alții, cum ne sprijinim’. Jucăm ca o echipă, iar atmosfera este cu adevărat foarte bună. Acum jucătoarele spun că echipa are o atitudine de învingătoare, că avem un sentiment pozitiv, iar ăsta e cel mai important lucru, pentru că sentimentele astea ne dictează comportamentul general.”

Ryde spune că meciul cu Danemarca ne-a arătat că strategia și tactica de joc sunt bune, că apărarea arată bine și în șase, și cu un om avansat (5+1), că jucătoarele muncesc mai mult și fiecare acoperă o secțiune mai mare în apărare: toate jucătoarele strâng bine și închidem spațiile mai rapid.

„E greu de explicat, dar toate astea înseamnă că avem șanse mult mai bune în jocul unu la unu, câștigăm mult mai multe dueluri unu la unu. Apoi, în atac, toată lumea se aștepta să vadă din nou 15 goluri de la Cristina, dar am arătat că putem juca diferit, cu multe angajări și pătrunderi pe șase metri. Am arătat și că avem mai mulți portari de valoare, mai ales când Ionica, pe finalul meciului cu Danemarca, a salvat câteva mingi foarte importante și a pus mare presiune pe adversare.”

Dar toate fetele joacă foarte bine zilele astea, crede suedezul.

„Ca să-ți spun drept, nu cred că am văzut-o în sezonul ăsta pe Mica Brădeanu apărându-se așa de bine cum s-a apărat cu Danemarca. La fel și Alice (Valentina Ardean Elisei), care a avut multe situații unu la unu și a pus multă presiune și în atac, dar și în apărare. Tactic, deci, suntem mai relaxați, jucăm cu mult calm. Știm ce facem, avem o strategie și o aplicăm împreună. Iar asta creează un sentiment grozav în cadrul echipei.”

Chiar și așa, Ryde – la fel ca ceilalți oameni din cadrul echipei – crede că e prea devreme să discutăm despre așteptările noastre la Jocurile Olimpice: „Sunt multe lucruri de luat în calcul. Chiar și regulile s-au schimbat, acolo vom avea un lot de 14 jucătoare, nu de 16. Eu am avut o strategie pentru 16 jucătoare, acum trebuie să-mi schimb planul. Asta va influența și selecția pentru Jocurile Olimpice, diferențele sunt importante.”

Aurelia Brădeanu a spus că prin calificarea asta i s-a îndeplinit un vis: „Am venit în Danemarca să obținem calificarea la Jocurile Olimpice și ne-am îndeplinit obiectivul. A fost foarte bine că am făcut asta încă din prima zi, nu ne așteptam. Cred că am dat toată energia în primul meci. S-a văzut multă dorință în jocul nostru. Apoi, când Danemarca a pierdut cu Muntenegru, ne-am relaxat și nu a mai contat nimic. Mi s-a îndeplinit visul de a ajunge la a treia ediție a Jocurilor Olimpice. Vreau să cred că această echipă poate urca pe podium.”

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.