Turneul preolimpic | Cristina Laslo: „Cinci ani am așteptat aceste meciuri. Prezența la JO înseamnă fericire, dorințe și vise împlinite”

Lead.ro 16 martie 2021

Naționala de handbal a României se află în ultimele zile de pregătire a scurtului, dar foarte importantului turneu preolimpic din Muntenegru, două meciuri care pot duce echipa României la Jocurile Olimpice de la Tokyo: sâmbătă cu Norvegia, duminică cu Muntenegru. Competiția are loc la Podgorica.

Naționala feminină de handbal intră în cea mai intensă și importantă săptămână a ultimilor ani. În week-end, sportivele pregătite de Adi Vasile întâlnesc Norvegia și Muntenegru, în încercarea de a obține biletele pentru Jocurile Olimpice din Japonia.

„Am așteptat aceste meciuri de la precedenta Olimpiadă, la care eu nu am participat. Prezența la JO înseamnă fericire, dorințe și vise împlinite. Cel mai important este primul meci, cu Norvegia, apoi vedem ce calcule ne facem cu Muntenegru. Nu există loc de greșeală, trebuie să ne calificăm pe mâna noastră. Norvegia are un ușor trac cu noi, probabil de când le-am bătut în 2018 ne-au luat frica”, spune Cristina Laslo.

„Este săptămâna muncii de patru-cinci ani. Dorința este foarte mare să ne calificăm la Tokyo. Pentru mine este un vis să fiu antrenorul Naționalei României și să fim la Olimpiadă, este visul pentru care muncim zi de zi, minut de minut. Fetele sunt foarte concentrate, conștiente și pregătite. Cel mai important este primul meci, cu Norvegia, joc pe care ne dorim să-l câștigăm”, adaugă selecționerul  Adrian Vasile.

Fără public în Muntenegru

Meciurile de la Podgorica se vor desfășura fără spectatori, din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru a stopa pandemia de Coronavirus. Deși jocurile fără public sunt triste, în cazul de față lipsa fanilor poate constitui un avantaj pentru jucătoarele României.

„Din păcate, ne-am obișnuit să jucăm fără spectatori. A avea o sală plină acum cred că ar fi un pic derutat pentru toată lumea. Într-adevăr, aportul pe care l-ar fi adus fanii din Muntenegru ar fi contat enorm pentru ei, la fel cum s-ar fi întâmplat dacă am fi jucat acest turneu la noi în țară. Noi vrem să facem tot ce depinde de noi pentru a crea energie bună în jurul băncii noastre, să ne auzim doar noi pe noi în timpul meciurilor”, explică Adrian Vasile.

„Nu vreau să accept că ne-am obișnuit fără spectatori, cred că dacă acest turneu era cu public, am fi avut mulți români în sală. Sala va fi goală, nici ele nu vor fi susținute de fani, au doar avantajul minim de a juca acasă, în sala lor. Eu sper ca românii să se uite în număr cât mai mare la cele două meciuri și să ne susțină din fața televizoarelor, să fie alături de noi, chiar dacă de la distanță”, spune Cristina Laslo.

Înainte de antrenamentul de ieri seară, handbalistele au primit cadouri simbolice din partea membrilor staff-ului tehnic: câte o brățară cu un pandantiv pe care scrie Tokyo.

Adrian Vasile își face debutul pe banca Naționalei

Primul meci al României este programat sâmbătă, 20 martie, de la ora 20.30, împotriva Norvegiei. Ziua următoare, de la ora 17.00, se va juca partida cu Muntenegru. Norvegia – Muntenegru are loc vineri, în prima zi a Turneului Preolimpic. Ambele meciuri ale naționalei de la Podgorica vor fi transmise în direct de PrimaTV.

Lotul României

Portărițe: Denisa Dedu, Daciana Hosu și Iulia Dumanska

Extreme stânga: Cristina Florica și Ana Maria Iuganu

Interi stânga: Cristina Neagu, Gabi Perianu și Anca Polocoșer

Coordonatoare: Cristina Laslo, Eliza Buceschi, Andreea Popa și Laura Pristăviță

Pivoți: Crina Pintea, Lorena Ostase și Raluca Băcăoanu

Interi dreapta: Laura Popa

Extreme dreapta: Laura Moisă și Sonia SeraficeanuZilele trecute, Adrian Vasile a vorbit și despre criteriile care au stat la baza alegerilor sale, dar și despre așteptările pe care le are de la echipa sa în următoarea perioadă:

Despre selecție:

Nu e ușor să faci lotul unei echipe naționale pentru că, pe de o parte, sunt jucătoare de valoare în România și, pe de altă parte, din păcate, acest an este foarte atipic și scoate cumva din ritm anumite echipe, mai ales cele care nu participă în competițiile europene. În plus, este virusul care pune probleme. Dar eu și staff-ul meu am considerat că avem nevoie de un mix de jucătoare cu experiență și cu foame de rezultate foarte mare, care să conștientizeze foarte bine însemnătatea acestui turneu preolimpic și a șansei de a merge la Tokyo. Aș spune că acest mix de jucătoare a stat la baza alegerilor pe care le-am făcut.

Despre timpul scurt de pregătire:

Cred că mereu la echipele naționale cel mai mare inamic este timpul, pentru că nu este niciodată suficient ca să faci toate lucrurile așa cum ți-ai dori. Pe de altă parte, nivelul de concentrare care se atinge într-un interval atât de scurt, când totul este foarte comprimat, și nivelul de adrenalină, fac să compensăm lipsa timpului. Foarte importantă a fost etapa de pregătire de la finalul lunii februarie, când am apucat să ne întâlnim, să ne simțim în teren, să punem la punct foarte multe lucruri în privința jocului nostru. Consider că pentru acest turneu preolimpic acea perioada a fost foarte utilă.

Despre argumentele echipei naționale:

Cred că plusul unei echipe va fi întotdeauna unitatea de grup, dorința de victorie, responsabilitatea rezultatelor și a numelui pe care România îl are în handbal. Cred că avem un mix de jucătoare cu experiență și jucătoare tinere care sunt obișnuite cu competiția la nivel internațional și cu tot ce presupune stresul competiției la nivel înalt.

Despre motivație:

Atunci când joci în tricoul echipei naționale, deja vii cu un factor de extramotivare și cu un factor de sacrificiu pe care ești dispus să îl faci pentru echipa națională, pentru că știi că ai tot timpul responsabilitea unei țări întregi care este în spatele tău și care te susține. Într-adevăr, noi, ca antrenori, trebuie să avem niște unelte prin care le motivăm și le ținem concentrate și în priză, dar cred că, pentru un astfel de turneu și pentru a fi în echipa națională, există deja un pachet de dorințe și de motivare pe care fiecare jucătoare sunt convins că îl are.

Foto main: Nebojsa Tejic / kolektiff; foto de interior: FRH

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.