Xavier Pascual, despre echipa națională: „Mai e mult de muncă! Vedem ce va fi peste patru luni, atunci putem vorbi despre Mondialul din 2023 și calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris!”

Lead.ro 27 septembrie 2021

Xavier Pascual, noul selecționer al echipei naționale de handbal masculin a României, spune că băieții săi mai au mult de muncă până să își atingă cele două obiective trasate: calificarea la Campionatul Mondial din 2023 și la Jocurile Olimpice din 2024.

Xavi Pascual, tehnicianul care a stat 12 ani pe banca Barcelonei și a câștigat alături de clubul catalan nu mai puțin de 61 de trofee, a venit la naționala masculină de handbal a României cu obiectivul să o readucă acolo unde a fost cu ani în urmă, în elita handbalului mondial. Or pentru asta e nevoie de multă muncă.

La finalul primului stagiu de pregătire – la care au participat 32 de jucători – spaniolul a tras câteva concluzii.

„Mai e mult de muncă! Vedem ce va fi peste patru luni, atunci putem vorbi despre Mondialul din 2023 și să ne calificăm la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a spus Pascual, care o antrenează în paralele și pe Dinamo București.

Xavier Pascual Fuertes antrenorul nationalei Romaniei de handbal masculin

Selecționerul este profesor pentru jucători, dar, la rândul său, se simte și el ca un școlar.

„Am profesor, încerc să vorbesc în limba română, deși îmi este greu. În acest moment este foarte complicat pentru mine. Gândesc în spaniolă, nici în engleză nu îmi este foarte ușor să vorbesc, iar acum învăț și limba română”, explică Xavier Pascual.

Jucătorii sunt încântați de selecționer

Băieții lui Paski – cum i se spune antrenorului spaniol – sunt încântați de antrenamentele de la Națională. Portarul Ionuț Iancu și pivotul Vlad Rotaru au lucrat cu el și în urmă cu doi ani, în primul mandat al acestuia la echipa națională. Jucătorii știu că e nevoie de multă muncă la prima reprezentativă și mai este mult până departe.

„Acum avem mult de tras. Cumva trebuie să ne ridicăm ca Pasarea Phoenix și să aducem calificarea. Paski a venit cu un suflu bun, ca de fiecare dată, acum se întinerește lotul, ceea ce e bine, putem să creștem”, crede Ionuț Iancu.

„E o plăcere să lucrăm cu dânsul, învățăm în fiecare zi lucruri noi. Avem de pus la punct multe detalii”, adaugă Vlad Rotaru.

Din nou în cantonament

Naționala masculină se reunește în perioada 3-6 octombrie la București, pentru un stagiu de pregătire centralizată. Așa cum a anunțat la momentul instalării sale în funcția de selecționer, Xavi Pascual va face lunar acțiuni cu „tricolorii”.

Uite și lotul convocat de selecționer: Dan Vasile, Daniel Susanu, Ionuț Nistor, Ionuț Iancu, Sabin Constantina, Gabriel Burlacu, Vlad Rotaru, Tudor Botea, Marian Păunescu, Alexandru Gurănescu, Bogdan Vancea, Gabriel Cumpănici, Andrei Buzle, Călin Căbuț, Tudor Buguleț, Barna Buzogany, Claudiu Pal, Răzvan Pavel, Gabriel Dumitriu, Cristian Ghiță, Marius Szoke, Alexandru Ghivil, Ronald Thalmaier, Javier Humet, Robert Militaru, Nicușor Negru, Călin Dedu, Dan Racoțea, Octavian Bizău, Gabriel Bujor, Eduard Iordachi, Bogdan Mănescu.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.