LEAD
Champions League

The Liverpool show: Salah și ai săi o spulberă pe AS Roma! Abia scăpați de pe Anfield, italienii visează la o nouă minune

De curând, Jonathan Wilson se întreba unde a dispărut arta apărării. Nu că ne-ar fi lipsit neapărat – cei mai mulți vrem să vedem un gol din cinci în cinci minute, altfel ochii ne fug în telefon. Dar e o întrebare legitimă, mai ales în ceea ce privește fotbalul de elită, unde sezonul ăsta am văzut destule scoruri de hochei.

Chiar și așa, comentatorii continuă să fie scandalizați când o echipă din Serie A nu se baricadează în propriul careu. „Asta nu-i o defensivă tipic italiană,‟ exclama șocat Darren Fletcher de la BT Sport, după ce Liverpool tocmai făcuse 3-0 contra Romei. Dar dincolo de faptul că e greu să mai găsești vreo „defensivă tipic italiană‟ în competiția asta, adevărul e că atacul lui Liverpool e de speriat!

Liverpool  5-2 AS Roma

Ca de obicei, mult zgomot și multă culoare; ca de obicei, un „You’ll Never Walk Alone‟ care să-ți dea fiori. Dar (măcar) de data asta, un început furtunos din partea oaspeților pe Anfield. Liverpool ne obișnuise cu vreo 15-20 de minute isterice după primul fluier, un start furibund în care să-și amețească adversara, indiferent că e vorba de Maribor sau de Man City. Aseară însă, Roma a preluat inițiativa. Cu pase confortabile, combinații întreprinzătoare și chiar un gegenpressing marca Di Francesco, italienii i-au luat inițial prin surprindere pe adversari. Un șut puternic trimis de Kolarov l-a prins pe Karius nepregătit în poartă, dar portarul lui Liverpool a deviat stângaci mingea în transversală. Momentul ăsta, plus accidentarea aparent serioasă a lui Oxlade-Chamberlain, promiteau un meci complicat pentru Liverpool.

Asta până în minutul 29, când ocazia mare ratată de Mane a scurtcircuitat ceva în sistemul Romei. Deși senegalezul, singur cu portarul, a trimis peste, coechipierii săi și-au dat seama că nu e nevoie de mai mult de două-trei pase pentru a-și lăsa tripleta ofensivă în duel unu la unu cu doar trei apărători izolați. Scenariul ăsta avea să se repete neîntrerupt până în ultimele 10 minute – cu urmări devastatoare pentru Roma.

Bineînțeles că Mohamed Salah trebuia să deschidă robinetul. Proaspăt desemnat jucătorul anului în Premier League, ce mod mai bun de a sărbători decât un șut pus cu mâna în vinclul lui Alisson. Băieții de la Roma nu mai sunt prietenii lui, așa cum i-a amintit Klopp înaintea meciului, dar egipteanul n-a schițat niciun zâmbet. A rămas rezervat și când a făcut 2-0, chiar înainte de pauză, dintr-o poziție aproape identică cu cea în care se aflase Mane mai devreme, dar cu o finalizare infinit mai iscusită.

Salah a ajuns deja la 42 de goluri – încă cinci și va egala un record stabilit de Ian Rush în 1984. Asta fără să-i punem la socoteală pasele decisive. A reușit două și cu fosta lui echipă: una pentru Mane, alta pentru Firmino, de parcă ar fi împărțit bomboane în clasă, de ziua sa. Între timp, la Roma se punea de răzmeriță pe teren. În vreme ce jumătate din echipă era terorizată de vitezomanii lui Liverpool, cealaltă îi trimitea cu disperare semnale SOS antrenorului. Într-un târziu, Di Francesco a oprit sângerarea cu un pansament târziu – un al patrulea fundaș, Perotti. Ghici cine a acordat prompt cornerul din care Firmino a făcut 5-0?

Mulți vor arăta cu degetul spre decizia luată de Klopp cinci minute mai târziu, dar dacă nici la scorul ăsta nu-ți poți odihni cel mai bun om, atunci când? Mai pertinent, dacă înlocuirea unui atacant, oricât de bun ar fi, îți trimite tot colectivul în hibernare, ceva nu-i în regulă. La 10 minute după ce Salah a părăsit terenul, jocul arăta din nou ca în acea primă jumătate de oră atât de înșelătoare. Doar că Roma a pus și două goluri pe tabelă de data asta. Dzeko și apoi Perotti, dintr-un penalti destul de îndoielnic, au reușit să inverseze complet atmosfera din tribune: fanii italieni în extaz, cei ai lui Liverpool cu privirea pierdută în zare. La 5-2, poate aspectul ăsta surprinde cel mai bine desfășurarea ireală a evenimentelor.

„Am marcat cinci goluri și puteam marca mai mult. Totul e pozitiv, dar nu pare așa pentru că au marcat acele două goluri. Mâine o să văd partea bună a meciului.‟ La fel ca Van Dijk și Henderson, antrenorul german n-a putut să-și ascundă dezamăgirea că Roma a avut ultimul cuvânt în ceea ce putea să fie o mare sărbătoare pentru gazde. Poate că a și fost, dar Liverpool nu se simte încă în siguranță. Și când Di Francesco spune că „trebuie să credem în revenire‟, cu toții am învățat să-l luăm în serios.

 

Comentează articolul
Finala Champions League

„Bring it on‟: Klopp a adus-o din nou pe Liverpool la masa mare, unde caută din nou acel evaziv final fericit

25 mai 2018
Danny Coposescu

„Am șters aproape totul din jurul meciului și nu l-am mai revăzut. Niciodată.‟ Jürgen Klopp e prins în discuție cu Donald McRae de la The Guardian și ajunge, inevitabil, la subiectul acelui joc. Cinci ani mai târziu, reacția lui rămâne la fel de memorabilă ca golul zdrobitor al lui Arjen Robben: „Fanii noștri au fost […]

Citeşte articolul
Champions League

Real Madrid adulmecă al 13-lea trofeu, al treilea cu Zidane. Dar ce (și cum) trebuie să mai câștige francezul pentru a fi „primit‟ între cei mai buni antrenori? 

24 mai 2018
Danny Coposescu

Luis Miguel Beneyto e desprins dintr-o altă eră. Din cei 81 de ani împliniți de fostul director al lui Real Madrid, 71 au fost trăiți cu legitimația de membru – sau socio – în buzunar. Șapte decenii în care a asistat, din tribună sau din birou, la nașterea unei dinastii europene fără egal în sportul ăsta. […]

Citeşte articolul
Perspectivă

CFR Cluj a redevenit o forță. Dar a învățat ceva din greșelile trecutului? Poate oferi fotbalului românesc primul model de continuitate?

© FOTO: Simion Sebastian Tataru / www.SportPictures.ro
24 mai 2018
Ciprian Rus

FCSB a luat, acum trei ani, toate cele trei trofee puse, pe atunci, în joc – campionatul, Cupa Ligii și Cupa României. Dar antrenorul Costel Gâlcă a fost dat afară imediat după finalul sezonului, pentru că nu ar fi ascultat ordinele patronului. Pe la echipă s-au perindat tot felul de antrenori, unii cu mai multă, […]

Citeşte articolul
Liga 1

„Disciplină, muncă și un dram de noroc”. 10 observații și câteva concluzii după finalul Ligii 1. Cum a câștigat CFR, de ce a pierdut FCSB?

Jucătorii CFR-ului sărbătoresc finalul unui sezon epuizant, cu Dan Petrescu pe bancă. Foto: Simion Sebastian Tataru / Sport Pictures
21 mai 2018
Ciprian Rus

1. CFR Cluj câștigă titlul în Liga 1 și, cu patru trofee, față de trei ale FCSB, devine echipa ultimului deceniu din fotbalul nostru, chiar în anul Centenarului. Cea mai veche echipă în activitate din România se reinventează a doua oară, după ce fusese la un pas de desființare la sfârșitul anilor ’90, înainte să […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design