LEAD
Champions League

Trei finale în optimi: tragerea la sorţi pentru optimile Champions League aduce nişte meciuri de foc

Noroc cu zâmbetul jovial al lui Pedro Pinto. Altfel, toate ceremoniile FIFA şi UEFA, care parcă au loc săptămânal în ultima vreme, chiar ar fi mai plictisitoare decât o şedinţă de senat. De vreme ce cursul fiecărei competiţii e o ocazie pentru a-ţi pune costumul scump şi a rezerva un bilet de avion, până şi oficialii cluburilor prezenţi la tragerea la sorţi au învăţat să doarmă cu ochii deschişi în timp ce secretarul general Giorgio Marchetti explică pentru a mia oară procedura care urmează.

Toată lumea s-a trezit repejor, însă, când bilele au început să fie deschise de către Xabi Alonso, care ne-a pregătit nişte optimi de Champions League la care să tot visăm până în februarie.

PSG – Real Madrid

Marchetti nici n-a apucat să rostească numele adversarului ales pentru PSG că jumătate din sală a suflat cu uimire. Aici avem definiţia unei finale jucate prea devreme. Campioana din ultimele două sezoane contra pretendenta „nouveau riche‟; standardul excelenţei europene versus cea care aspiră la el. Sau Ronaldo împotriva lui Neymar, dacă e să continuăm cu lupa nesănătoasă asupra valorilor individuale din sportul colectiv. Orice s-ar întâmpla la finalul unei bătătlii titanice, vom învăţa multe despre experimentul de la Paris.

„Fanilor le va plăcea tragerea asta, după ce am fost eliminaţi de Barcelona sezonul trecut,“ a spus Maxwell, fost jucător şi acum ambasador la PSG.

Barcelona – Chelsea

Complexităţile tragerii la sorţi au făcut ca Chelsea să aibă doar doi adversari posibili la dispoziţie în momentul când i-a fost extras numele din bol. Unul dintre ei era Beşiktaş. Aşa că echipa lui Conte a primit-o, bineînţeles, pe Barcelona în optimi. Dacă îţi ciuleşti bine urechile, poţi auzi şi acum strigătul de frustrare al antrenorului italian. Confruntarea asta are o tradiţie lungă, cu 12 episoade la activ, deci dincolo de două cluburi din elită, mai avem şi multă istorie tensionată. Nu în ultimul rând pentru Messi, care n-a reuşit până acum să marcheze în poarta londonezilor.

Tottenham – Juventus

Pavel Nedved, acum director la Juve, n-a prea ştiut cum să reacţioneze la împerecherea asta. Întâi a dat din cap aproape imperceptibil, după care parcă i s-a aşternut îngrijorarea pe faţă. Pe bună dreptate, dacă e să ne uităm la parcursul englezilor în ediţia asta de Champions League, o plimbare suverană prin ceea ce trebuia să fie grupa morţii. Cum Juventus e neobişnuit de vulnerabilă sezonul ăsta, ne putem aştepta la unul dintre cele mai echilibrate meciuri din optimi.

Sevilla – Man Utd

Între reeditări şi cunoştinţe vechi, avem şi o premieră. United şi Sevilla nu s-au întâlnit niciodată într-un meci competitiv. Andaluzii au arătat deja ce pot face împotriva unui oponent englez, şi Mourinho ar face bine să înveţe ceva din experienţele rivalilor de la Liverpool. Pe de altă parte, stilul portughezului e complet opus aventurii lui Klopp, iar asta s-ar putea să fie extrem de problematic pentru Sevilla, extrem de vulnerabilă la contraatacuri.

Liverpool – FC Porto

Că tot vorbeam de echipa cu cele mai multe goluri marcate sezonul ăsta, după PSG, Liverpool are o dublă destul de accesibilă. Porto nu mai e la acelaşi nivel ca acum câţiva ani şi s-a chinuit să iasă dintr-o grupă nu tocmai criminală. Cele două nu s-au mai întâlnit de peste un deceniu, când Liverpool a trimfat cu 4-1 pe Anfield. N-ar fi neapărat un şoc să vedem acelaşi rezultat şi în februarie, la ce arsenal are Klopp în atac.

Manchester City – Basel

Cât timp e în forma de până acum, echipa lui Guardiola n-are nevoie de prea mult noroc. Totuşi, nici nu e de lepădat atunci când apare. Nu e ca şi cum Basel e un nimeni, aşa cum a aflat pe propria piele şi vecina din Manchester, dar City a înfruntat deja adversari mult mai dificili şi e greu să crezi că liderul neînvins din Premier League se va împiedica tocmai împotriva elveţienilor.

Beşiktaş – Bayern

Imediat după ce turcii au câştigat la Leipzig în ultima etapă a grupelor, Oliver Kahn se întreba cum ar fi dacă în optimi i-ar aşteptat tot un adversar neamţ. Cenk Tosun, atacantul lui Beşitaş născut în Germania, recunoştea tot atunci că ar fi „ceva deosebit‟ s-o întâlnească pe campioana ultimelor cinci sezoane de Bundesliga. Ca un făcut, exact asta a fost tras la sorţi pentru optimi. Toată lumea ştie de ce e capabilă Bayern, dar Beşiktaş e prima echipă din Turcia care termină neînvinsă o grupă de Champions League şi merită luată în seamă.

Roma – Şahtior Doneţk

La polul opus faţă de Real – PSG, avem un echilibru asemănător între două cluburi care vor privi sferturile de finală ca pe un bonus. Ambele au avut rezultate impresionante anul ăsta, împotriva lui Chelsea şi Man City. Ucrainienii sunt singurii care au reuşit să-l învingă pe Guardiola până acum şi au eliminat-o pe Napoli, cu tot cu atacul ei strălucitor. Roma a lăsat-o acasă pe Atletico şi a terminat deasupra campioanei engleze, deci şi aici sunt multe de urmărit.

Meciurile tur din optimile Champions League se vor disputa pe 13 şi 14 februarie.

 

Comentează articolul
Liga 1

„A fost sau n-a fost?” În loc de spectacol, derbiul Ligii 1 revine la epoca „Procesului etapei”

CFR și FCSB au oferit un meci tensionat la Cluj. Foto: Mircea Rosca / Sport Pictures
18 martie 2018
Ciprian Rus

Un penalti care s-a dat, dar n-a fost, un altul care a fost, dar nu s-a dat și două eliminări care mai mult n-au fost decât au fost. La patru-cinci faze cu decizii de arbitraj absolut discutabile, derbiul Ligii 1 dintre CFR și FCSB a oferit mai puține ocazii de poartă pentru iubitorii fotbalului care […]

Citeşte articolul
Rugby

Mulțumim, Belgia! România primește un cadou nesperat, se califică la Cupa Mondială din Japonia

. Razvan Pasarica/ SPORT PICTURES
18 martie 2018
Vlad Pîrvu

Exact atunci când se aștepta mai puțin, naționala de rugby a României și-a asigurat – in extremis și cumva indirect – prezența la turneul final de anul viitor din Țara Soarelui Răsare. Și asta în ciuda înfrângerii pe care a suferit-o la Tibilisi, în fața Georgiei (16-25), în ultima etapă a Rugby Europe Championship. Când […]

Citeşte articolul
Tenis de câmp

Simona Halep se oprește brusc înaintea finalei Indian Wells, pierde clar cu Naomi Osaka

17 martie 2018
Treizecizero.ro

Simona Halep are un moment de dispariție, pierde pentru prima dată în fața japonezei Osaka (6-3, 6-0) și ne lasă cu o întrebare: ce s-a întâmplat la jumătatea primului set? Naomi Osaka avea nevoie de o victorie contra Simonei Halep înainte ca h2h-ul (0-3) să devină periculos de dezechilibrat; a profitat așadar de forma ei […]

Citeşte articolul
Bundesliga

Weißbier sau Red Bull? Bayern se deplasează la Leipzig cu titlul și egalarea altui record în vizor

17 martie 2018
Danny Coposescu

Duminică seară, atotputernica Bayern München nu va avea nevoie de vreun frigider. Temperaturile în Germania, la mijlocul lunii martie, sunt de-a dreptul polare. În est, la Leipzig, spre exemplu, vor fi cel mult -5 grade. Așa că bavarezii pot lăsa liniștiți câteva baxuri de bere nefiltrată la marginea terenului, în aer liber. S-ar putea să […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design