LEAD
Champions League

Trei finale în optimi: tragerea la sorţi pentru optimile Champions League aduce nişte meciuri de foc

Noroc cu zâmbetul jovial al lui Pedro Pinto. Altfel, toate ceremoniile FIFA şi UEFA, care parcă au loc săptămânal în ultima vreme, chiar ar fi mai plictisitoare decât o şedinţă de senat. De vreme ce cursul fiecărei competiţii e o ocazie pentru a-ţi pune costumul scump şi a rezerva un bilet de avion, până şi oficialii cluburilor prezenţi la tragerea la sorţi au învăţat să doarmă cu ochii deschişi în timp ce secretarul general Giorgio Marchetti explică pentru a mia oară procedura care urmează.

Toată lumea s-a trezit repejor, însă, când bilele au început să fie deschise de către Xabi Alonso, care ne-a pregătit nişte optimi de Champions League la care să tot visăm până în februarie.

PSG – Real Madrid

Marchetti nici n-a apucat să rostească numele adversarului ales pentru PSG că jumătate din sală a suflat cu uimire. Aici avem definiţia unei finale jucate prea devreme. Campioana din ultimele două sezoane contra pretendenta „nouveau riche‟; standardul excelenţei europene versus cea care aspiră la el. Sau Ronaldo împotriva lui Neymar, dacă e să continuăm cu lupa nesănătoasă asupra valorilor individuale din sportul colectiv. Orice s-ar întâmpla la finalul unei bătătlii titanice, vom învăţa multe despre experimentul de la Paris.

„Fanilor le va plăcea tragerea asta, după ce am fost eliminaţi de Barcelona sezonul trecut,“ a spus Maxwell, fost jucător şi acum ambasador la PSG.

Barcelona – Chelsea

Complexităţile tragerii la sorţi au făcut ca Chelsea să aibă doar doi adversari posibili la dispoziţie în momentul când i-a fost extras numele din bol. Unul dintre ei era Beşiktaş. Aşa că echipa lui Conte a primit-o, bineînţeles, pe Barcelona în optimi. Dacă îţi ciuleşti bine urechile, poţi auzi şi acum strigătul de frustrare al antrenorului italian. Confruntarea asta are o tradiţie lungă, cu 12 episoade la activ, deci dincolo de două cluburi din elită, mai avem şi multă istorie tensionată. Nu în ultimul rând pentru Messi, care n-a reuşit până acum să marcheze în poarta londonezilor.

Tottenham – Juventus

Pavel Nedved, acum director la Juve, n-a prea ştiut cum să reacţioneze la împerecherea asta. Întâi a dat din cap aproape imperceptibil, după care parcă i s-a aşternut îngrijorarea pe faţă. Pe bună dreptate, dacă e să ne uităm la parcursul englezilor în ediţia asta de Champions League, o plimbare suverană prin ceea ce trebuia să fie grupa morţii. Cum Juventus e neobişnuit de vulnerabilă sezonul ăsta, ne putem aştepta la unul dintre cele mai echilibrate meciuri din optimi.

Sevilla – Man Utd

Între reeditări şi cunoştinţe vechi, avem şi o premieră. United şi Sevilla nu s-au întâlnit niciodată într-un meci competitiv. Andaluzii au arătat deja ce pot face împotriva unui oponent englez, şi Mourinho ar face bine să înveţe ceva din experienţele rivalilor de la Liverpool. Pe de altă parte, stilul portughezului e complet opus aventurii lui Klopp, iar asta s-ar putea să fie extrem de problematic pentru Sevilla, extrem de vulnerabilă la contraatacuri.

Liverpool – FC Porto

Că tot vorbeam de echipa cu cele mai multe goluri marcate sezonul ăsta, după PSG, Liverpool are o dublă destul de accesibilă. Porto nu mai e la acelaşi nivel ca acum câţiva ani şi s-a chinuit să iasă dintr-o grupă nu tocmai criminală. Cele două nu s-au mai întâlnit de peste un deceniu, când Liverpool a trimfat cu 4-1 pe Anfield. N-ar fi neapărat un şoc să vedem acelaşi rezultat şi în februarie, la ce arsenal are Klopp în atac.

Manchester City – Basel

Cât timp e în forma de până acum, echipa lui Guardiola n-are nevoie de prea mult noroc. Totuşi, nici nu e de lepădat atunci când apare. Nu e ca şi cum Basel e un nimeni, aşa cum a aflat pe propria piele şi vecina din Manchester, dar City a înfruntat deja adversari mult mai dificili şi e greu să crezi că liderul neînvins din Premier League se va împiedica tocmai împotriva elveţienilor.

Beşiktaş – Bayern

Imediat după ce turcii au câştigat la Leipzig în ultima etapă a grupelor, Oliver Kahn se întreba cum ar fi dacă în optimi i-ar aşteptat tot un adversar neamţ. Cenk Tosun, atacantul lui Beşitaş născut în Germania, recunoştea tot atunci că ar fi „ceva deosebit‟ s-o întâlnească pe campioana ultimelor cinci sezoane de Bundesliga. Ca un făcut, exact asta a fost tras la sorţi pentru optimi. Toată lumea ştie de ce e capabilă Bayern, dar Beşiktaş e prima echipă din Turcia care termină neînvinsă o grupă de Champions League şi merită luată în seamă.

Roma – Şahtior Doneţk

La polul opus faţă de Real – PSG, avem un echilibru asemănător între două cluburi care vor privi sferturile de finală ca pe un bonus. Ambele au avut rezultate impresionante anul ăsta, împotriva lui Chelsea şi Man City. Ucrainienii sunt singurii care au reuşit să-l învingă pe Guardiola până acum şi au eliminat-o pe Napoli, cu tot cu atacul ei strălucitor. Roma a lăsat-o acasă pe Atletico şi a terminat deasupra campioanei engleze, deci şi aici sunt multe de urmărit.

Meciurile tur din optimile Champions League se vor disputa pe 13 şi 14 februarie.

 

Comentează articolul
Premier League

United câștigă la scor și îl curtează tot mai insistent pe Sanchez, problemele se ţi lanţ pentru Wenger şi Arsenal

16 ianuarie 2018
Danny Coposescu

O singură reprezentantă londoneză din „Big Six‟ a terminat etapa de Premier League cu zâmbetul pe buze. Acum câteva luni, ai fi pariat pe orice, numai pe Spurs nu. Mai ales într-un meci jucat pe Wembley. Dar uite că l-a jumătatea lui ianuarie, nimeni nu-l mai hărţuieşte pe Mauricio Pochettino cu întrebări despre blesteme. După […]

Citeşte articolul
Australian Open

Irina Begu reușește revenirea carierei, prinde și mai mult curaj: vrea în top 20!

15 ianuarie 2018
Treizecizero.ro

Victoria de astăzi e de ținut minte pentru Irina Begu: e una din cele mai spectaculoase reveniri ale carierei ei, iar faptul că a învins-o pe Makarova la turneul la care rusoaica a avut cele mai bune rezultate ale carierei (până azi nu pierduse niciodată în primul tur la Australian Open (!) face rezultatul și […]

Citeşte articolul
La Liga

Barcelona revine spectaculos, rupe blestemul de pe Anoeta. Pentru Real Madrid, suferinţa continuă – până când?

15 ianuarie 2018
Danny Coposescu

În fiecare sezon, San Sebastian și-a construit imaginea de călău al Barcelonei, un club care e obişnuit să fie el spaima lumii fotbalului. An după an, Barça a călătorit în Ţara Bascilor şi a plătit tribut, pentru că „La Real‟ s-a dovedit a fi un adversar mult mai periculos pe teren propriu decât tizul de […]

Citeşte articolul
Premier League

„Heavy metal Liverpool‟: Manchester City cade în sfârşit, într-un meci magic pe Anfield

14 ianuarie 2018
Danny Coposescu

Toată lumea ştie ce muzică-i place lui Jürgen Klopp. Neamţul apreciază simfoniile armonioase, dar preferă chitările zgomotoase. Întreaga sa postură, cuprinsă des de spasme şi contorsionări, s-ar potrivi perfect într-un „mosh pit‟. Parcă-l poţi vedea în mijlocul unei mulţimi învolburate, dând din cap şi izbindu-se în umeri, preferabil cu ochelarii lăsaţi undeva în siguranţă. Toată […]

Citeşte articolul
© 2018 Lead
Design: Live Design