LEAD
US OPEN

Wawrinka și Kerber sunt marii campioni de la US Open. Tenisul intră în relaxanta linie dreaptă a sezonului

12 septembrie 2016
Treizecizero.ro
0 comentarii

US Open s-a încheiat, iar la pachet cu el s-a încheiat și sezonul de Slamuri. Acum ne pregătim de ultima parte a anului, combinația între turneele asiatice, la ore mai prietenoase, și cele indoor din Europa. E o perioadă faină a sezonului; mizele sunt mai mici, stresul e mai mic, parcă și tenisul e mai plăcut. Descătușați un pic de încărcătura imensă de peste an, ne putem uita cu mai multă detașare.

Mai sunt multe turnee importante, dar ultimul meci de Slam din 2016 s-a încheiat cu o nouă surpriză produsă de Stan The Man. Surpriză doar dintr-un punct de vedere, pentru că una dintre concluziile cu care rămânem după US Open e că nu ar mai trebui să ne mai mire deloc nivelul pe care îl poate atinge Wawrinka.

Mai rămânem și cu fenomenalul parcurs al lui Angelique Kerber, care a câștigat, sâmbătă, al doilea ei titlu de Grand Slam al anului. Este una dintre desfășurările de situație aproape imposibil de prevăzut.

Însă mai e timp de privit în urmă la Slamurile lui 2016, deocamdată să privim înainte, la competițiile următoare. Curând începe segmentul asiatic, vin ultimele turnee Masters și Mandatory, la fel și cele două Turnee ale Campionilor, din Singapore și de la Londra.

Stan a fost incredibil de puternic în momentele cheie

Wawrinka l-a îmbrâncit pe Djokovic dintr-o parte în alta și a dominat raliurile lungi. În plus, Stan a fost jucătorul mai puternic și mai curajos în momentele cheie și la punctele mari, așa numitul clutch player. De fapt, asta începe să fie reputația lui și arma cea mai de preț, abilitatea de a juca mare și tare în situații extreme, în finale de Slam. Va fi de studiat cum reușește Stan (cu prețul dispariției de la multe dintre turneele non-Slam) să “pornească” de fiecare dată în finalele de Slam și în finale, în general. Dar iată-l acum câștigând-o pe a treia – și în toate a avut situații grele de gestionat. La Australian Open a fost venirea, la French Open a fost tenisul dumnezeiesc din finală, dar la US Open e posibil să fi fost cel mai greu turneu de câștigat pentru el. De altfel, a admis că și el a fost foarte obosit, mai obosit ca oricând înainte de finală. A simțit dureri, crampe, dar a discutat cu Magnus Norman să nu arate absolut nimic, să nu dea niciun semn de slăbiciune. De asemenea, a fost și mai emoționat ca niciodată: a mărturisit că a plâns cu Magnus, cu cinci minute înainte de intrarea pe teren.

Stan ajunge la Grand Slam-ul numărul 3, Djokovic își pierde un pic din aura din prima parte a anului. Despre cum a mers finala, pe site.

Kerber nu e genul de jucătoare la care te-ai fi gândit că o va înlocui pe Serena, dar tocmai de aceea e potrivită

Kerber a dat totul, într-adevăr, și tenisul a răsplătit-o. În Australia, a câștigat din postura de outsider. În Statele Unite s-a impus ca favorită. Cu cele două titluri, a devenit abia prima jucătoare care ia ambele Slamuri de hard în același an de la Martina Hingis, din 1997. Câștigând din două ipostaze diferite, ea a șters din prima orice discuție despre legitimitatea ei ca lider mondial, o temă care apare întotdeauna în cazul noilor ocupante ale primului loc.

Angelique Kerber e un nou tip de model în tenis. Simplă, modestă, muncitoare, fără flerul de star media. Asta o face și autentică. O campioană diferită. Self-made. Pentru că se comportă ca “unul dintre noi”, asta o face perfectă pentru a inspira sportivi de pretutindeni că și ei își pot rescrie cariera. Nici nu e nevoie să fii sportiv, ca să te lași inspirat. Pur și simplu, trebuie să-ți dorești să înfrângi mediocritatea. Pentru toate aceste lucruri, dar și pentru că înlocuiește stabilitatea cu un alt tip de stabilitate, poate că Angie e liderul perfect pentru acest moment în tenisul feminin.

Despre noul lider mondial al WTA și victoria ei din finala de la New York citiți în articolul de aici.

Link-uri, recomandări, subiecte de discuție

Textul lui Steve Tignor despre finala dintre Wawrinka și Djokovic.

Wawrinka se dovedește un campion reinventat. Și, într-un articol scris înainte de finală, un argument că rivalitatea Djokovic – Wawrinka e cea mai relevantă la acest moment.

Cu titlul pe masă, Angie a făcut ceea ce face un număr 1: o lovitură excepțională.

Ce spune tabăra Kerber: pe WTA Insider este un interviu cu Torben Beltz, antrenorul care a pus umărul decisiv la succesul lui Angie. Care-s provocările în pregătirea lui Kerber, cum a ajuns să fie antrenorul ei și alte idei.

Iar aici e un interviu cu însăși campioana de la US Open, de asemenea realizat de WTA Insider.

În vreme ce New Yorker a scris despre “misterioasa transformare a lui Angelique Kerber”

Serena Williams va împlini curând 35 de ani, iar de astăzi este pe un neobișnuit loc 2. Întrebarea este: va mai reveni vreodată pe primul loc?

50 de idei pe scurt la final de US Open, rubrica obișnuită a lui Jon Wertheim, la final de Slam, pe site-ul Sports Illustrated

Tenisul e un sport global, care trece dincolo de naționalități. NY Times aruncă o privire spre impactul pe care îl are asupra publicului american dominația sportivilor europeni.

Despre Kei Nishikori și lucrurile care-l fac remarcabil. Louisa Thomas, în New Yorker.

De la distanță, Victoria Azarenka urmărește ce se întâmplă în circuit cu alți ochi. Ce spune Vika despre experiența ei de fan și viața în afara circuitului.

Despre lumea fotografilor care însoțesc circuitul de tenis peste tot în lume; despre jucătorii pe care preferă să îi fotografieze, detalii de atmosferă și o serie de mici povești faine.

Sunt puțini oameni în tenis cu o poveste precum a Saniei Mirza. Recomandăm.

Ediția 2016 a US Open a fost și ultima pentru stadionul Louis Armstrong, în forma pe care o știam. Va fi demolat și reconstruit. Iată aici o poveste și o serie de detalii interesante despre stadionul pe care au jucat toate numele mari ale ultimelor decenii. Câțiva dintre ei își spun amintirile.

Ce e de înțeles din tacticile ciudate alese de Gael Monfils în semifinala cu Djokovic? La finalul zilei, Gael n-a vrut decât să găsească un mod care să-i crească șansele.

Alt articol despre mingile de tenis în NY Times; de data asta, ce se întâmplă cu ele când nu mai pot fi folosite?

Un lucru mai puțin știut: jucătorii care se califică în sferturi la US Open intră într-un club numit Final 8, adică beneficii pentru tot restul vieții, în esență, acces la meciuri. Despre ce-i vorba. Și alte Slamuri au astfel de beneficii. Textul cuprinde și o scurtă declarație a Virginiei Ruzici, membră în cluburile tuturor Slamurilor.

De ce vin celebritățile într-un număr atât de mare la US Open? Plus info despre cum funcționează raportul turneului cu starurile, cine dă invitațiile și alte asemenea detalii.

Roger Federer a dat un interviu extins pentru ATP, în care vorbește pe o sumedenie de teme, de la US Open la pregătirile pentru noul sezon. Îl puteți urmări în șase segmente video: partea întâi, a doua, a treia, a patra, a cincea, a șasea.

Încheiem cu acest rar interviu cu Pete Sampras, care respinge ideea cum că s-ar fi săturat de tenis. Îi place, în schimb, foarte, foarte mult Pearl Jam.

Dacă ți-a plăcut grupajul acesta cuprinzător și jucăuș, în perioada marilor turnee de tenis îl poți primi direct în inbox dacă te abonezi aici.

Comentează articolul
Preview

Înapoi la cele importante: campionatele tari ale Europei revin cu derbiuri și controverse. Iată ce urmează în Big 5

17 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Câteodată, pauzele competiţionale pentru meciurile internaţionale, fie ele şi baraje cu mize uriaşe, sunt un fel de teste ale răbdării. Naţionala nu mai e de mult standardul calititativ al fotbalului şi, oricât de entuziasmante ar fi turneele finale, majoritatea fanilor se uită cu jind la calendar şi aşteaptă reînceperea campionatelor. Mai ales după chinul unei […]

Citeşte articolul
Analiză

Agenda lui Contra: cinci concluzii după primele meciuri ale Naționalei cu noul selecționer

© FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
16 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Două victorii, una cu Kazahstanul, cealaltă în amicalul cu Turcia, un egal în Danemarca și o înfrângere ca un duș rece cu Olanda, la București. După patru meciuri, la final de sezon, e vremea câtorva concluzii pe marginea mandatului lui Cosmin Contra la echipa națională. Altă atitudine România a arătat o altă atitudine în ultimele […]

Citeşte articolul
Rusia 2018

Danish delight: Christian Eriksen îi demontează pe irlandezi la Dublin, Danemarca câştigă ultimul loc european la Mondial

15 noiembrie 2017
Danny Coposescu

Ne-am plâns foarte serios de lipsa golurilor în aceste meciuri de baraj pentru Cupa Mondială. Și pe bună dreptate: dacă n-ar fi fost turul dintre Croaţia şi Grecia, am fi avut două goluri în nouă meciuri. Dar cum am început secţiunea europeană, aşa am şi încheiat-o: cu o avalanşă de goluri. Păcat de efortul irlandezilor […]

Citeşte articolul
Echipa națională

„Lămâi” pentru Contra: după trei meciuri bune, România e surclasată de Olanda. Selecționerul are agenda plină cu lucruri de pus la punct 

România a fost pusă la pământ de Olanda pe „Arena Națională”. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
14 noiembrie 2017
Ciprian Rus

Victoria cu Kazahstanul ne-a readus zâmbetul pe buze, egalul smuls în Danemarca ne-a arătat că România lui Cosmin Contra e capabilă să tragă de ea, iar victoria cu Turcia ne-a dat speranțe că suntem pe drumul bun. Dar, ca de atâtea ori în ultimii ani, Olanda ne readuce cu picioarele pe pământ, după un 3-0 […]

Citeşte articolul
© 2017 Lead
Design: Live Design