Weekend review: în timp ce PSG și Juventus sărbătoresc cu poftă, Premier League și Bundesliga intră în linie dreaptă

Lead.ro 22 aprilie 2019

Pe lângă socotelile din Liga 1, care se apropie de un final previzibil, fotbalul (mai) mare a fost câteva zile pline și cu totul speciale. Uite ce se petrece și ce se discută în fotbalul internațional:

Mbappe, cu un hattrick superb, o aduce pe PSG la sosire: un nou titlu de campioană, al optulea din istoria clubului. Neymar s-a întos și el la timp pentru petrecere

Juventus a câștigat al optulea titlu la rând, presa italiană a schimbat 8-ul în infinit. Nu de alta, dar nimeni nu-și poate închipui că cineva o va opri pe Juve

Liverpool s-a urcat pe primul loc în Anglia, City încearcă să reziste. Nu-i va fi ușor. Deloc ușor. Dar deloc

Man United a fost distrusă de Everton. De data asta, antrenorul nu mai poate fi vinovat. Și atunci, unde sunt vinovații?

Borussia Dortmund își revine, face o frumoasă demonstrație de forță și pune presiune pe Bayern. Ce luptă în Germania!

 

Să le luăm pe rând.

Așa cum știi, Juventus și PSG n-au mai putut trage de timp, ambele au câștigat titlul în Italia, respectiv Franța. Pe noi ne-a surprins cu totul nepregătiți și petrecerea parizienilor, care-au bătut-o pe Monaco purtând tricouri cu imaginea și numele catedralei Notre-Dame, dar mai ales prăpastia de palmares dintre cele două campioane. „Bătrâna doamnă” n-a îmbătrânit de pomană: Juve are 8 titluri consecutive, PSG are 8 în toată istoria ei. Faptul că deja am uitat că acest club s-a ridicat abia recent – new money, cum spun americanii -, ăsta poate fi un compliment pentru performanțele de la Paris. Chiar și fără vreo finală de Liga Campionilor, PSG aparține deja aristocrației fotbalului. Și Mbappe nu dă semne că pleacă undeva:

Dincolo, în Italia, presa s-a folosit de simbolul infinitului pentru a spune din nou că Juve a ucis cu totul campionatul. Nouă nu ne-a plăcut niciodată simplitatea acestei declarații pe care am mai auzit-o, parcă și mai des, în Bundesliga. La fel ca-n Germania, cu Bayern, dominația asta poate fi privită de la ambele capete: da, Juve pare nedrept de puternică, dar concurența – și nu-i vorba doar de Napoli, care s-a bătut din răsputeri în ultimii ani, dar mai ales echipele din Milano sau Roma – trebuie să se scotocească serios pentru următoarele scuze: s-au cheltuit mulți bani la Inter și AC Milan, s-au făcut mulți bani la AS Roma, dar cluburile astea nu par să aibă ambiția și priceperea managerială să se bată cu Juventus. Dovadă, într-un sezon în care Juve nici măcar n-a mai părut atât de dominantă, urmăritoarele sunt la vreo 20 de puncte în spate. De la Juve la AC Milan, pe locul 4, sunt peste 30 de puncte! Iar Ronaldo tocmai a anunțat și el că va rămâne la Torino și la anul, așa că să-i lăsăm pe italieni cu problemele lor.

Pentru prima dată după șase ani, Bundesliga privește cu seninătate spre dezbaterile din venici. Aici, Dortmund a profitat de căderea lui Bayern, care n-a jucat mare lucru în prima parte a sezonului, Bayern și-a mai revenit, a profitat ea de micile derapaje ale lui Dortmund, și uite că de câteva luni avem o cursă fascinantă pentru Die Meisterschale. Mai mult, sunt toate șansele să vedem aceeași luptă până-n ultima etapă. Și asta pentru că Dortmund a rezistat cumva în ultimele etape, iar acum tocmai ne-a arătat care-i sunt puterile și intențiile. Acest 4-0 de la Freiburg va băga spaima în următorii adversari ai Borussiei (ai auzit, Schalke?), căci BVB n-a mai jucat atât de bine și n-a mai câștigat așa de categoric din luna ianuarie, un 5-1 cu Hannover. Dacă nu ne crezi, uită-te la cotraatacul ăsta:

Dortmund nu doar că a câștigat un meci pe care era obligată să-l câștige, dar pare să aibă tot elanul necesar pentru finalul ăsta încins de campionat. BVB privește acum, cu patru etape înainte de final, spre marele derbi cu Schalke, pe care o poate împinge și mai mult spre lupta pentru evitarea retrogradării (atât de mult a căzut Schalke într-un sezon în care a jucat optimile Champions League), în vreme ce Bayern se deplasează la Nurnberg pentru complicatul derbi al Bavariei.

Dortmund mai are de jucat la Bremen, care abia a pierdut (și încă foarte greu) primul meci al anului, 0-1 cu Bayern, apoi cu Dusselforf acasă și cu Gladbach în deplasare.

Bayern, care-n caz de egalitate are golaverajul mai bun, va mai rămâne cu un meci simplu – Hannover, acasă – și două jocuri foarte complicate: deplasare pe terenul lui Leipzig și acasă cu Frankfurt, una dintre cele mai plăcute surprize ale sezonului. Și singura echipă ce care Bundesliga o mai are în Europa: Eintracht joacă cu Chelsea pentru finala Europa League.

Și uite așa am ajuns în Premier League. Man City abia-abia și-a luat o mică revanșă cu Tottenham, un 1-0 în care urmele eliminării din Ligă s-au văzut peste tot, dar s-a văzut imediat întrecută de Liverpool (2-0 la Cardiff), care are două puncte și un meci în plus. Asta se va regla peste două zile, în derbiul unui oraș Manchester care suferă, dar suferă din motive diferite.

După entuziasmul aducerii lui Ole Gunnar Solskjær – și vreo 15 meciuri fără înfrângere – la United s-a întors deznădejdea. Înfrângerea cu Everton, un 4-0 care ne-a arătat un Man United al cărui suflet fost amputat, lasă echipa asta într-un nor de praf, la patru puncte de locurile de Champions League. Și măcar de data asta, nimeni nu mai pare dispus să dea vina pe antrenor.

În partea albastră a orașului, eliminarea din Champions League, la capătul unui meci memorabil cu Spurs, îl obligă pe Guardiola să câștige titlul în fața unei adversare, Liverpool, care are și o energie aparte, dar și un traseu mai simplu în ultimele trei etape: acasă cu Huddersfield, retrogradată deja, deplasare la Newcastle și din nou acasă cu Wolves. E drept, în prima săptămână a lui mai, Liverpool va juca dubla cun Barcelona în semifinalele Ligii, dar ăsta e un „necaz” pe care l-ar vrea oricine.

Dacă trece cu bine de meciul de pe Old Trafford – și asta nu va fi deloc simplu -, City va avea avea un  punct avans pentru ultimele trei meciuri: deplasare la Burnley, acasă cu Leicester și din nou pe drum pentru ultimul hop, cu Brighton, care va avea probabil nevoie de puncte pentru a rămâne în Premier.

 

De văzut

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.