Tomas Ryde: „Când pierzi așa cum am pierdut noi cu Spania ieri, asta lasă urme. Am readus încrederea că suntem puternici împreună”

Andrei Năstase 1 decembrie 2019

(Yatsushiro, Japonia)

La conferința de presă care-a urmat victoriei cu Senegal, Tomas Ryde a vorbit despre cum a reușit echipa României să se mobilizeze după înfrângerea grea de ieri cu Spania: „M-au bucurat cel mai mult lucrurile care s-au întâmplat în afara terenului. Când pierzi așa cum am pierdut noi cu Spania, ieri, asta lasă urme. Jucătoarele nu se odihnesc cum trebuie, sunt foarte obosite. Așa că am făcut un antrenament scurt dimineață, am readus încrederea în echipă, încrederea că suntem puternici împreună. Am avut câteva discuții despre apărare, discuții bune între mine, (Costică) Buceschi și jucătoare, mai ales Crina (Pintea) și Cristina (Neagu), și cred că astea s-au văzut azi. Încrederea și spiritul din apărare s-au transferat în atac, unde Cristina a coordonat aproape fiecare atac, jucând mai ales cu Perianu și Polocoșer, ca să câștigăm încredere în modul cum jucăm în atac.”

Un alt lucru despre care Ryde a fost mulțumit în meciul cu Senegal a fost curajul mai mare al jucătoarelor tinere: „Sunt foarte mulțumit de cum au jucat în apărare Mădălina Zamfirescu și Anca Polocoșer. N-au jucat mult împreună cu Perianu și cu Crina, iar cooperarea acolo ține în a lua decizii foarte rapide, ai nevoie de timp ca asta să funcționeze bine. Pentru că lucrurile se întâmplă foarte repede pe teren. Mi-a plăcut și atitudinea Ancăi în atac. A arătat și ieri niște momente bune, am lucrat pe partea mentală cu ea și sunt fericit pentru cum a jucat azi. E o jucătoare tânără, cu puțină experiență și a fost fantastică.”

Despre problemele care au existat în continuare în apărare, suedezul spune că jocul handbalistelor din Senegal a fost unul foarte fizic și bazat pe forță: „În România nu se joacă așa rapid. Jucătoarele din Senegal sunt foarte puternice, cred că a fost dificil pentru Crina în multe momente. E un alt mod de-a juca, mie îmi place, pentru că cred că handbalul feminin trebuie să fie și tactic, dar să și aibă mai multă putere. Noi suntem departe de nivelul fizic al Senegalului. E drept, avem alt stil, mai multă experiență din punct de vedere tactic, dar în viitor va fi dificil pentru noi, trebuie să creștem nivelul fizic.”

Despre cum gestionează momentele dificile în echipă, Ryde spune că: „Vorbim în grup, dar și unu la unu, încerc să le cunosc și să văd cum reacționează în astfel de situații. De exemplu, Sonia Seraficeanu nu are multă experiență la acest nivel, e ceva nou pentru ea. Și când echipa începe cu un eșec ca cel ca ieri, e dificil, trebuie să le oferi încredere să continuare. Sonia a intrat azi în a doua repriză și a fost foarte bine. Trebuie să lucrez cu fiecare, să le ajut. Și jucătoarele cu experiență le ajută mult pe cele tinere, e o cooperare foarte bună, sunt fericit să fiu antrenorul acestor fete.”

 

Foto: FRH

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.