Paris 2024, înot | Vlad Stancu, înainte de debutul olimpic: „E o cu totul altă lume, e lumea sportivilor de nivel cel mai înalt”

Andreea Giuclea 28 iulie 2024

Corespondență din Paris

Cu câteva zile înainte de debutul său la Jocurile Olimpice, înotătorul Vlad Stancu era entuziasmat. Se acomodase cu atmosfera din satul olimpic și cu patul de carton de care vorbea toată lumea, care i se pare rezistent; făcuse câteva poze cu unii dintre marii sportivi pe care i-a întâlnit, printre care cu tenismanul Carlos Alcaraz, și abia aștepta să înoate în imensul bazin olimpic, care nu-l intimida.

„Sunt foarte entuziasmat, pentru că este prima mea experiență de acest fel și cred că o să fie una de neuitat”, ne-a spus. „La început a fost un mic haos, deoarece sunt o grămadă de persoane în satul olimpic, dar încep să mă acomodez. M-am întâlnit cu o grămadă de baschetbaliști, cu Pau Gasol, cu Alcaraz. Am auzit ca e și Djokovic în sat, și Nadal, poate o să am ocazia să fac o poză și cu ei.”

Cum i se pare să fie acolo, printre ei? „Frumos, e o total altă lume. E lumea sportivilor de nivel cel mai înalt.”

Deși a mai participat la competiții de seniori, campionate mondiale și europene, ce trăiește la Paris i se pare diferit. „Atmosfera e total diferită, de la cazare, la bazin, la atmosfera de acolo, tot. Bazinul e în grafic, e bun. Apa e ok, totul e amenajat conform unei competiții de nivelul ăsta. Mă așteptam să fie mai fioros așa, dar nu m-a speriat. Dar o să am emoții, nu există să nu ai emoții la o asemenea competiție.”

Calificat la Jocurile Olimpice încă din vara lui 2023, Vlad Stancu debutează în concursul olimpic luni dimineață, la 800 de metri liber. „O să abordez cursele ca în antrenament, cum am plănuit cu domnul antrenor, și să încerc să-mi fac cel mai bun timp. Și să câștig experiență în primul rând.”

Înotătorul care va împlini 19 ani pe 13 august vine după un an complicat, în care s-a pregătit pentru examenul de Bacalaureat, susținut în sesiunea dedicată olimpicilor din primăvară, și în care a trecut printr-o schimbare de antrenor. Până în această primăvară, s-a antrenat de la 11 ani cu Iulia Becheru, de la clubul Navi, dar a simțit nevoia unei schimbări. După Campionatele Naționale, a început o colaborare cu Eduard Câșlaru, fost antrenor al lui Beatrice Câșlaru, dublă medaliată olimpică la ediția din 2000. S-a antrenat în ultimele luni la Izvorani, și a fost în două cantonamente la altitudine, în Franța și Turcia. La Paris, el și Rebecca Diaconescu sunt însoțiți de antrenorul federal Silviu Anastase.

Despre ultimele luni, spune că „am avut destul de multe lucruri, și cu bacalaureatul, dar m-am acomodat, mă simt bine. Nu a fost ușor, deoarece trebuia să mă acomodez la un nou stil de antrenamente, la un alt colectiv. A fost destul de challenging, să zic așa, au fost altfel de antrenamente.”

Dacă a progresat, va vedea la momentul probei, dar cel mai important e că psihic se simte mai bine. „Am progresat foarte mult psihic, asta contează foarte mult. Sunt mult mai relaxat. Am terminat și cu bacul și cu mai multe lucruri care mă stresau.”

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.