Canotorii români măresc ștrocul înaintea fazelor finale ale competiției de la Paris, încep forcingul pentru medalii

Ciprian Rus 29 iulie 2024

A treia zi din programul Jocurilor Olimpice a însemnat ultima zi a seriilor pentru canotajul românesc. La finalul acestora, echipajul-vedetă din barca de 8+1 feminin a obținut, la Vaire-sur-Marne, locul 1 și calificarea directă în finală, cu un timp (6:12,31) superior cu peste 6 secunde față de locul 2, echipa SUA, și cu aproape 4 secunde față de britanice, câștigătoarele din seria cealaltă. Pentru România, au concurat Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu. Fetele noastre au fost permanent în controlul cursei, fapt ce le-a permis ca, pe final, să nu mai forțeze, ca să-și conserve energia pentru viitoarele curse. Unele dintre fetele de la 8+1 evoluează și pe alte bărci cu pretenții la medalii.

Una dintre ele este Magda Rusu, care a terminat pe locul 2, alături de Adriana Adam, Maria Lehaci Rusu și Amalia Bereș în cursa de patru rame feminin (W4-), performanță ce le-a adus calificarea directă în Finala A de joi.

O alta este Simona Radiș, campioană olimpică en-titre alături de Ancuța Bodnar în barca de dublu vâsle feminin, care a tras tare alături de colega sa pentru a se revanșa după înfrângerile de la Europenele din mai. Campioanele noastre au reînceput o serie de victorii pe care o sperăm cel puțin la fel de lungă precum precedenta – asta ar însemna, implicit, un nou aur olimpic. Cu un timp de 6:48.49, fetele au învins Lituania și Norvegia și au intrat direct în semifinale.

Cu un loc 1 în seriile de calificare, Ionela Cozmiuc și Gianina van Groningen duc și ele barca de dublu vâsle feminin categorie ușoară (LW2x) direct în semifinale!

Andrei Sebastian Cornea și Marian Florian Enache și-au câștigat și ei seria probei de dublu vâsle masculin (M2x) din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, rezultat extraordinar, care le asigură prezența direct în semifinale.

La dublu rame masculin (M2-), Florin Arteni și Florin Lehaci, scot și eu un rezultat grovaz și se duc, de pe locul 2, în semifinale, la fel ca Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel de la dublu rame feminin (W2-) care și-au dominat seria și au terminat pe 1: le vom vedea și pe ele direct în semifinale.

Tot luni, echipajul de 8+1 masculin (M8+), format din Mihăiță Țigănescu, Laurențiu Danciu, Bogdan Baitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Flori Lehaci și Adrian Munteanu, a obținut locul 4 în calificările pentru Jocurile Olimpice de la Paris și va intra la recalificări. Băieții au făcut o cursă tactică pentru a-și conserva energia, după ce au fost convinși că nu pot câștiga cursa. Pentru calificarea în Finala A mai au de tras, la propriu și la figurat, și canotorii din echipajul de patru rame masculin (M4-), format din Ștefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă și Ciprian Tudosă. Ei au terminat pe 3 în seria lor și vor lupta pentru finală marți, 30 iulie.

Canotorul Mihai Chiruță s-a calificat în sferturile probei masculine de simplu vâsle după ce a dominat seria a doua a probei în care a concurat.

Echipajele de patru vâsle feminin (W4x) format din Ioana Mădălina Moroșan, Emanuela Ioana Ciotău, Alexandra Ungureanu și Patricia Cireș, respectiv patru vâsle masculin (M4x), format din Leontin Nuțescu, Andrei Lungu, Florin Bogdan Horodișteanu și Ioan Prundeanu, n-au prins Finala A și vor continua în Finala B.

Urmează zile intense pentru canotajul românesc, care, după evoluțiile de până acum are șanse reale la măcar trei medalii, dintre care una sau două de aur.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.