Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc câștigă medaliile olimpice de argint, își împlinesc un vis la Jocurile Olimpice de la Paris!

Ciprian Rus 2 august 2024

Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc își împlinesc un vis, câștigă medaliile olimpice de argint, dau cea mai înaltă semnificație tuturor suferințelor lor din ultima vreme!

Libelulele – așa sunt cunoscute Gianina van Groningen (Beleagă) și Ionela Cozmiuc, echipajul nostru de dublu vâsle feminin categorie ușoară, o echipă care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Campioane mondiale, Gianina și Ionela s-au întors în barca de dubu pentru a-și împlini visul olimpic neatins la Tokyo, acum 3 ani.

Româncele au pornit tare, iar la 500 de metri erau umăr la umăr cu puternicul echipaj al Marii Britanii, care câștigase ultimele opt finale importante la care a luat startul. La 1000 de metri, britanicele s-au distanțat la doi-trei metri, cu barca Noii Zeelande pe locul al treilea, la o jumătate de barcă în spatele Gianinei și Ionelei.

La borna de 1500 de metri, britaicele s-au distanțat hotărâtor. În urma lor, fetele noastre au rezistat fără emoții în fața bărcilor Greciei și Noii Zeelande.

Pentru Gianina și Ionela, această medalie înseamnă și un final de drum. Un drum pe care l-au început împreună când erau copii, un drum în care au câștigat și au pierdut împreună, au trecut prin accidentări și momente dificile, atât în plan sportiv, cât și personal. S-au maturizat, s-au schimbat și acum au câștigat medaliile de argint la a treia ediție olimpică, ultima la care proba lor, dublu vâsle categorie ușoară, a fost în programul olimpic.

„Noi am construit această echipă practic de la zero. Și, dacă stau să mă uit în spate, mă gândesc că toate lucrurile se întâmplă cu un scop. Și vreau să cred acest lucru, vreau să cred că Gianina nu s-a întors întâmplător, că mai aveam ceva de terminat, anume de câștigat o medalie olimpică. Poate pe cea mai strălucitoare”, ne spunea Ionela înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Anul trecut, Gianina a revenit la canotaj, după 10 luni de pauză, pentru că simțea că povestea ei e neterminată. Pentru că a ales să se întoarcă, știind cât de greu e acest sport, cât de mulți kilometri are de vâslit zilnic, cât de cald e vara pe lacul Snagov, a simțit că se bucură și mai mult de canotaj. Îl vede altfel acum, cu ochii celei care a simțit și bucuria victoriilor și durerea de a fi aproape de podium. Știe cum e să te îndepărtezi și să te întorci la sportul căruia i-ai dedicat aproape toată tinerețea și care ți-a schimbat viața.

Ca să aleagă componența acestei bărci pentru Paris, antrenorul principal al lotului de canotaj, italianul Antonio Colamonici (acum cetățean român), a organizat o selecție în primăvara asta, în cantonamentul din Italia, atât la simplu, cât și la dublu. Ionela le-a câștigat pe ambele, iar cea mai rapidă formulă de dublu a fost cea cu Ionela și Gianina, în varianta cu Ionela stroc. „Atunci am rămas așa și antrenorul ne-a spus că dacă această barcă nu câștigă Campionatul European, atunci probabil că va interveni asupra ei să mai facă modificări.”

În aprilie, au câștigat Europenele de la Szeged, primul lor titlu european împreună, după cele două titluri mondiale din 2017 și 2018. „A însemnat foarte mult. Într-adevăr, asta ne lipsea din palmares și a venit ca o confirmare că suntem pe drumul bun și să continuăm să facem ceea ce facem, pentru că facem bine.”

Urmează alte finale cu șanse de medalii:

MÂINE

11:50 – 8+1 feminin (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu)

12:10 – 8+1 masculin (Mihăiță Țigănescu, Laurențiu Danciu, Bogdan Baitoc, Constantin Adam, Marius Cozmiuc, Mugurel Semciuc, Florin Arteni, Flori Lehaci și Adrian Munteanu)

Articol în curs de actualizare 

Forografii: COSR

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.