„Aici e vorba de picătura de magie care se cheamă suflet. Iar fetele de la 8+1 au pus în joc tot sufletul astăzi!” | Începe Paris 2024 să arate ca o ediție istorică pentru România?

Ciprian Rus 3 august 2024

Corespondență Lead.ro de la Paris

Odată cu medalia de aur câștigată – după o cursă dominată într-o manieră categorică – de Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Magdalena Rusu și Victoria Petreanu în barca de 8+1 a României, delegația noastră la Jocurile Olimpice de la Paris a ajuns la șapte medalii: trei de aur, trei de argint și una de bronz. Asta înseamnă că JO 2024 încep să arate, pentru echipa olimpică din România, ca o ediție istorică.

Despre performanțele de până acum am vorbit cu Mihai Covaliu, președintele COSR, la scurt timp după festivitatea de premiere a fetelor de la 8+1.

„Este cu adevărat incredibil, au făcut o cursă perfectă, absolut perfectă! Să câștigi cu o barcă avans, și nu cu o barcă mică, o barcă de 8 plus 1, în fața tuturor, asta spune foarte, foarte mult. Au muncit extrem de mult, au crezut în ceea ce ele pot, și iată că au reușit! Sunt foarte bucuros, felicitări tuturor, felicitări canotajului românesc! Au demonstrat că sunt o echipă, merită să fie luați ca exemplu, și sunt absolut convins că ceea ce au reușit aici va atrage multe, multe lucruri pozitive”,  a spus Mihai Covaliu, încă emoționat de performanța fetelor.

Despre emoțiile lui, în contrast cu stăpânirea de sine a fetelor înainte și în timpul finalei, președintele COSR a spus:

„Am avut mari emoții, sigur. Așa se trăiește competiția olimpică, așa trebuie să fii: cu tot sufletul lângă sportiv, conectat la maxim. Doar așa reușești să intri în această atmosferă și să fii parte din succes și din tot ceea ce se întâmplă aici. E minunat, sunt extrem de fericit!”

Cele cinci medalii de la canotaj, două de aur și trei de argint, alături de ccele două medalii câștigate de David Popovici, aur și bronz în competițiile de înot, au dus totalul medaliillor românești peste obiectivul cu care delegația noastră a ajuns la Paris

„Ne propunem obiective, sigur că sunt importante estimările, e important să urmărim aceste obiective. Le putem îndeplini doar dacă punem tot, tot ceea ce avem mai bun, și din punct de vedere material, dar aș putea spune mai ales din punct de vedere sufletesc. Pentru că degeaba ai tot ceea ce ai nevoie dacă îți lipsește acea picătură de magie care se cheamă suflet. Iar fetele astăzi, la felul în care le-am văzut în barcă, înainte de plecare, era clar că își vor da și ultima picătură de energie și vor pune tot sufletul. Și de aceea au făcut această cursă fabuloasă.”

Am depășit, la totalul de medalii, edițiile de la Londra, Rio, Tokio, vom depăși probabil și rezultatele de la Beijing. Începe Paris 2024 să arate ca o ediție istorică pentru România?

„Este o ediție pentru care ne-am pregătit foarte, foarte bine, așa cum am spus. Ne-am creat mai multe șanse de a câștiga medalii aici la Paris. Tot acest ciclu olimpic a fost unul extrem de bine pregătit, și este meritul celor pe care îi știm, îi cunoaștem, dar sunt și mulți, mulți alții pe care nu îi știm și nu îi cunoaștem și către ei se întorc aceste gânduri și aceste mulțumiri din partea noastră, pentru că fiecare are o bucățică din aceaste frumoase medalii pe care România le-a câștigat aici.”

„Avem o generație fantastică!”

Sandu Pop, inspector de specialitate la Federația de Canotaj, și el foarte bucuros pentru fetele care au câștigat aurul în barca de 8+1, dar și pentru celelalte rezultate mari obținute de sportivele și sportivii români la Paris, a spus:

„Fetele au creat o echipă imbatabilă. Suntem foarte fericiți, au confirmat toate așteptările, sunt niște sportive de excepție! Ne bucurăm mult că putem duce acasă aceste medalii strălucitoare.”

Avem acum, la 20 de ani de la precedentul titlul olimpic în barca de 8+1, o echipă care poate să domine disciplina asta de acum încolo, pe mai mulți ani?

„La cum au evoluat azi, bineînțeles! Dar întregul lot de canotaj este format din sportivi de excepție, avem o generație fantastică! Le doresc multă sănătate și să aibă puterea să o țină tot așa!”

View this post on Instagram

A post shared by Lead.ro (@leadpunctro)

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.