Andreea Ana pierde în sferturile competiției de lupte, categoria 53 kg, prinde recalificările. „A fost un meci greu, mă aşteptam la o evoluţie mai bună din partea mea”

Andreea Giuclea 7 august 2024

Corespondență Lead.ro din Paris

Andreea Beatrice Ana a intrat azi în competiția de lupte din arena Champs de Mars de lângă Turneul Eiffel. Luptătoarea în vârstă de 23 de ani a trecut de primul meci al categoriei sale, 53 de kilograme, după ce a învins-o fără probleme, cu 5-0, pe sportiva Mariana Drăguțan, din Republica Moldova.

La mai puțin de o oră, a revenit pe saltea pentru meciul din sferturile de finală. A întâlnit-o însă pe favorita numărul 1, Lucia Yepez Guzman din Ecuador, medaliată cu bronz mondial în 2023, într-un meci a cărui miză era prezența în semifinalele turneului olimpic.

Guzman a dominat clar lupta, ducând rapid scorul la 0-5, după un avertisment primit de Ana și o contestație refuzată delegației României. Ulterior, Andreea a forțat revenirea în joc, dar riscurile asumate au costat-o pe final, pierzând cu 0-7, prin tuș.

Andreea a păstrat însă o șansă de a lupta în recalificări, șansă care i-a surâs, spre seară. Avea nevoie ca liderul mondial Lucia Yepez Guzman să se califice în finală, ceea ce s-a și întâmplat. În această situație, Ana va lupta din nou mâine în recalificări, de la ora 12 (ora României) cu Hyo Gyong Choe din Coreea de Nord. În caz de victorie, românca se va lupta apoi pentru medalia de bronz.

E la a doua participare olimpică

„Ştiam că este o adversară puternică, dar aici este alt concurs”, a spus Ana la final. „Am încercat să nu iau în calcul rezultatele pe care le are și să fac tot ce pot. Asta am putut astăzi. Da, m-am mai întâlnit o dată cu ea şi m-a bătut.”

„A fost un meci greu, mă aşteptam să fie aşa, mă aşteptam la o evoluţie mai bună din partea mea. Au fost mici greșeli care au făcut diferența în noi. Acum aștept să văd dacă va merge în finală ca să pot să mă lupt în recalificări. N-ar trebui să aibă probleme, dar este un sport imprevizibil, au fost foarte multe surprize aici la Jocurile Olimpice. Aștept”, spunea ea, înainte să afle vestea că va continua competiția.

Întrebată de contestația făcută, a spus că „Nu m-a destabilizat decizia arbitrului, dar din punctul meu de vedere nu a fost neapărat corect, dar asta a fost decizia lor, o respectăm. Nu despre pasivitate a fost vorba, acolo din acțiunea ei, când am ieșit afară au hotărât că am fugit într-un fel și mi-a dat penalizare și m-a pus în poziţie de parter. Nu am fugit, a fost din dinamica luptei, dar nu asta a făcut diferența neapărat.”

Triplă campioană europeană la categoria 55 kg (categorie neolimpică) în 2022, 2023 și 2024, e prima luptătoare din România care a urcat pe prima treapta a podiumului european, unde mai are două medalii de bronz. Are și patru medalii la Mondialele U23: bronz în 2018 (Bucureşti), bronz în 2019 (Budapesta), aur în 2021 (Belgrad) şi bronz în 2023 (Tirana). E la a doua participare olimpică. La Tokyo, la 19 ani, a pierdut în primul tur la categoria 53 kilograme.

 

Articolul a fost updatat pentru a reflecta că Andreea va continua turneul în recalificări

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.