Adi Vasile: „A fost o diferență mică între România și Rusia, putea să fie un meci mai echilibrat decât a fost”

Andrei Năstase 8 decembrie 2019

(Kumamoto, Japonia)

După un meci tensionat contra Japoniei (30-26), Adrian Vasile, secundul Muntenegrului, unde face o treabă tot mai bună alături de Per Johansson, și-a îmbrățișat pe rând jucătoarele, s-a așezat bucuros la poza de final și apoi s-a îndreptat, aplaudând, spre colțul de sală de unde suporterii români au încurajat, cu mult elan, naționala Muntenegrului.

Le-a mulțumit frumos pentru sprijin, a făcut poze cu fiecare dintre ei, și când jucătoarele Muntenegrului au venit să facă același lucru, sărind în sus și strigând și ele România! România!, Adi s-a simțit și mai bine.

„Le mulțumesc din inimă suporterilor români pentru tot suportul pe care-l dau României, dar și celor din Muntenegru: la meciul trecut, cu Spania, toți suporterii au ținut cu noi, iar azi la fel, au făcut și o poză de grup cu toată echipa. Le mulțumesc, e foarte multă dragoste din partea lor să poată susține o altă echipă națională. E o legătură formată în timp, Cristina (Neagu) jucând acolo, apoi Majda, Jovanka și acum Itana jucând în România. E o legătură puternică între țări și cred că dragostea asta a regiunii noastre a făcut ca lucrurile astea să se întâmple”, ne-a spus antrenorul principal al lui CSM București, care se bucură că echipa lui adoptivă, Muntenegru, merge foarte bine la acest Mondial.

„E foarte important meciul de azi, ne dă șanse de calificare la turneul preolimpic, care era primul nostru obiectiv. Îmi place mult spiritul lor (al jucătoarelor din Muntenegru), pasiunea asta nebună pentru țară și pentru a lupta pentru tricolor, ceea ce și fetele noastre fac. Aș spune că transcende ecranul această dăruire și ajunge în sufletul oamenilor de acasă care-și doresc ca țara lor să câștige.”

Adi se bucură la fel de multă și că România e în Main Round, „pentru că în mare șansele pentru preolimpic sunt rezolvate, așa că pot să abordeze meciurile cu liniște. A fost o diferență foarte mică între România și Rusia, putea să fie un meci mai echilibrat decât a fost. Diferența asta prea mare de goluri nu cred că e cea reală. Dar mai au două meciuri în care orice punct, orice victorie e un mare bonus.”

Despre Japonia, cu care România va juca în ultima zi, Adi Vasile spune că „lucrul cel mai important atunci când joci împotriva unei echipe asiatice e să lucrezi mult în apărare. Te epuizează mental. Pasează în mare viteză, au foarte multă răbdare, sunt disciplinate, precum societatea din care vin, așa că pentru noi nu e atât de obișnuit. Le spuneam fetelor înainte că trebuie să avem 15 secunde în plus pentru fiecare fază de apărare, cheia e să fie spații mici între noi, să nu aibă spații de pătrundere, pentru că asta își doresc.”

L-am întrebat și cum a trăit duelul din grupe cu România, când toată lumea l-a putut vedea cu adevărat apăsat: „În timpul acelui meci am trecut prin foarte multe stări. La un moment dat, Per mi-a spus că eram alb la față, eram într-o situație în care nu puteam să mă bucur când dădeam gol, dar mă bucuram. Și mă bucuram apoi și când dădea România gol. Mi-a fost foarte greu să trăiesc meciul și să pot să mă exprim. Eram cuprins între două stări diferite, între două echipe la care țin și mai ales care au foarte multe jucătoare de la CSM București. A fost tare ciudat să trebuiască să anihilez jucătoarele mele de acasă și în același timp să mă bucur pentru reușitele lor. Într-un final, mi-a părut că rău că n-a fost egal, sincer, pentru că ar fi fost mai multă liniște și pentru România, dar mă bucur mult că au reușit să facă acest meci istoric cu Ungaria.”

Și ce crede că au reușit să facă foarte bine, el și Johansson, pe banca Muntenegrului?

„Am încercat, chiar de la început, să aducem echilibru, și cred că roadele muncii noastre încep să se vadă. Pasiunea pe care o au jucătoarele e incredibilă, e ceva ce te atrage ca un montaigne rousse, dar e important în aceste turnee foarte lungi să poți să gestionezi emoțiile și să găsești și o linie a echilibrului. Asta am încercat să le arătăm.”

*

După victoria cu Japonia, Muntenegru a urcat pe locul trei în grupă, cu patru puncte, două mai puține decât Rusia și unul mai puți decât Spania, care trebuie să se împace cu un egal (28-28) din meciul cu Suedia, care a revenit de la 8-14 la pauză pentru a câștiga un punct foarte valoros.

Așa cum știi, România a rămas fără puncte, iar după o zi de pauză, ne așteaptă alte două meciuri complicate:

Marţi, 10 decembrie, 13.30 – România – Suedia

Miercuri, 11 decembrie, 11:00 – România – Japonia

Foto: Lead

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.