Adrian Vasile, despre semifinalele Campionatului European: „Favorita mea este Norvegia, mă regăsesc în multe aspecte din jocul și mentalitatea Norvegiei”

Lead.ro 18 decembrie 2020

Adrian Vasile, antrenorul lui CSM București și, până înainte de startul Campionatului European, antrenor secund al naționalei din Muntenegru, a văzut mult handbal și a comentat mult despre handbal în ultimele săptămâni.

Acum, înainte weekend-ului final, Adi Vasile vorbește și despre jucătoarele de la CSM București prezente la turneul final, dar și despre meciurile care urmează:

Olanda și Rusia joacă pentru locul 5, de la ora 16.30, Croația va încerca încă o mare surpriză, de astă dată contra Franței, în prima semifinală (ora 19.00), iar Norvegia și Danemarca se întâlnesc în cel mai așteptat meci al zilei, de la ora 21.00. Finalele Europeanului se vor juca duminică.

Până acolo, Adi Vasile – cel care a comentat și parcursul României, din studioul Look Sport –  crede că s-ar putea să vedem surprize și azi:

„Norvegia este favorita mea. O să urmăresc cu interes meciurile Norvegiei și Franței – îmi plac multe lucruri și mă regăsesc în multe aspecte din jocul și mentalitatea Norvegiei, dar mereu semifinala vine cu un factor de stres, care de multe ori e diferit, trebuie gestionată partida altfel. Există valoare din partea celor trei țări, nu atât de mult pentru Croația, dar cine îi subestimează, va greși enorm”, crede el.

Citește și despre cum reușește Norvegia să integreze cu succes jucătoarele tinere. Și dacă poate România aplica ceva din modelul nordic.

Antrenorul lui CSM spune că a privit Europeanul și din perspectiva comentatorului, pe lângă ipostaza de antrenor: „Am încercat să văd toate meciurile jucătoarelor pe care le pregătesc și, în același timp, am avut un ochi deschis pentru viitor. Este multă oboseală pentru jucătoarele mele care au făcut parte din echipele naționale, dar asta face un sportiv de top: încearcă să câștige medalii pentru țara sa. Eu, ca antrenor, nu pot fi decât mândru pentru că am astfel de handbaliste în echipă”, a mai spus Adi Vasile, pe care mulți îl văd pe banca echipei naționale a României într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Așa cum știi, România a încheiat Campionatul European pe locul 12, cu o singură victorie și cinci înfrângeri, din care două, cele cu Germania și Croația, au usturat foarte tare. Pentru Națională urmează turneul preolimpici din luna martie.

Invitat să tragă concluzii despre jocul și drumul Naționalei în studioul Look Sport, Adi Vasile a subliniat câteva lucruri esențiale:

„Ne-am obișnuit să trăim cu excepții, astfel încât nu știm care e imaginea de ansamblu, ca să putem fi realiști. Din punctul meu de vedere, României îi lipsește identitatea, iar la un turneu final contează foarte mult tot ce ai ca bază în handbalul de unde provii. Cred că ar fi trebuit, dar niciodată nu e prea târziu, să încercăm anumite modificări în bine, care să ne aducă unde ne dorim. Dar realitatea e că în acest moment suntem pe 12 în Europa, avem puține jucătoare și antrenori care contează la nivel european. Avem foarte mult talent, dar la un moment dat nu ne avantajează. Trebuie să înțelegem că munca e ce contează”, a spus antrenorul lui CSM București. Și a continuat:

„Prima caracteristică, atunci când vorbești de identitate, e întrebarea pe care o pun echipei noastre, CSM București: Cum arătăm noi într-o zi slabă? Ce trebuie să avem ca bază, într-o zi slabă? Echipa României e o radiografie a întregii școli românești de handbal, și trebuie să știm pe ce ne bazăm, care e identitatea noastră. (…) Avem mult talent, multă inteligență, dar trebuie să înțelegem că doar asta nu va mai face ca România să poată câstiga o medalie în viitor. Mi-aș dori să înțelegem că excepțiile nu ne vor mai face să câștigăm medalii. Avem nevoie de o structură și o strategie, de o idee comună. Și de răbdare.”

Foto main: © Stanko Gruden / kolektiff; foto text: Sorin Pană / Sport Pictures

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.