Anglia are o cursă la titlu: City oprește marșul lui Liverpool și conturează un retur captivant de Premier League

Danny Coposescu 4 ianuarie 2019

Ce se întâmplă când se întâlnesc cele mai bune echipe din lume, într-un context încărcat până la refuz? Poate că nu ești de acord cu descrierea asta. Poate că schimbul de complimente dintre Pep Guardiola și Jürgen Klopp e doar încă un semn al relației lor călduroase, fără să reprezinte păreri sincere. Iar fotbalul nu te lasă niciodată să faci predicții prea sigure când de abia am început returul campionatului.

Dar oricât de sanguin și sceptic ai vrea să rămâi, temperat de experiențele trecutului, n-ai cum să scapi se semnificația unui derbi aparte. Man City și Liverpool s-au întâlnit pe Etihad nu ca să-și dispute titlul sau să stabilească certitudini, ci ca să dea tonul următoarelor cinci luni. Când cele mai bune echipe din lume se întâlnesc înainte ca toată mahmureala revelionului să se fi risipit, aflăm ce fel de cursă vom urmări. Cu mult efort muncitoresc și ceva inspirație artistică, campioana a dat răspunsul: una umăr la umăr.

Man City 2-1 Liverpool

Guardiola se întreba de ce toți se concentrează pe consecințele unei înfrângeri pentru ai săi. „Și dacă batem noi?”, a contrat catalanul la conferința de presă. E clar însă că și pe el l-a preocupat mai mult decât de obicei posibilitatea asta. Unii le-ar spune „mind games”, dar dubiile că City poate ține pasul cu marșul suveran al lui Liverpool au părut sincere, nu în ultimul rând pentru că ar fi fost justificate. Palmaresul arăta patru meciuri directe în 2018 și un singur rezultat pozitiv – acel 0-0 pe Anfield din startul sezonului.

Acolo am văzut pentru prima dată lecțiile învățate de Guardiola în urma examenelor picate în Champions League. O abordare mai conservatoare, mai concentrată pe eliminarea propriilor vulnerabilități pe flancuri n-a fost productivă pentru spectacol, dar a înăbușit suficient focul ofensiv al lui Liverpool. Aseară, mutarea lui Aymeric Laporte pe aripa stângă n-a venit doar din cauza lipsei de alternative. Iar decizia de sacrifica raidurile laterale în favoarea solidității pe linia de fund s-a dovedit a fi decisivă.

Singura ocazie a oaspeților în prima repriză a venit din centru, unde tridentul lui Liverpool s-a înghesuit tot mai mult în căutare de spațiu. Dar ce ocazie a fost: un centimetru și 12 milimetri au salvat-o pe City de la cel mai stupid gol posibil. După ce Mane a nimerit doar bara în duelul unu la unu cu Ederson, Laporte și-a luat la țintă portarul cu o degajare pe care John Stones a respins-o cumva de pe linia porții.

Așa arată marjele în încleștările decisive și s-ar putea să ne amintim de momentul ăsta la finalul campaniei, în funcție de cine ridică trofeul. Mai ales pentru că 20 de minute mai târziu, Sergio Aguero răsucea cuțitul la o fază pe care parcă doar el e capabil s-o exploateze. Cu două viteze mai rapid decât Dejan Lovren, argentinianul a răsărit la colțul scurt și a finalizat înainte ca Alisson să-și poată ridica mâinile.

Reacția din partea lui Klopp nu s-a lăsat așteptată prea mult și intrarea lui Fabinho după pauză a început să întindă coarda în apărarea lui City. Descătușat de protecția brazilianului, Trent Alexander-Arnold a tăbărât și el peste Laporte și suprasolicitarea asta s-a materializat imediat. Un fundaș lateral a centrat pentru celălalt – Andy Robertson – care l-a servit perfect pe Robert Firmino. E exact genul de combinație cu care Guardiola a făcut carieră.

O minge lungă aruncată spre Stering nu intră la categoria asta. Dar antrenorul lui City experimentează de mult cu soluții diferite la problemele pe care i le pune Klopp și la opt minute după egalare, a dat lovitura cu una dintre ele. Din două pase, Leroy Sane a ajuns în poziția perfectă pentru a-și arăta acuratețea.

Când joci „fotbal tactic”, cum i-a spus Klopp la final, eficiența contează disproporționat de mult. Din nouă șuturi pe poartă, trei au ajuns în plasă, o rată de conversie pentru o ocazie cu o importanță peste medie. Avansul lui Liverpool, învinsă în sfârșit, nu mai arată la fel de intimidant, nici chiar pentru Spurs, care a rămas în discuție cu un 3-0 la Cardiff. Guardiola ne pregătește de un retur în care „fiecare meci e o finală”. Asta se poate întâmpla când se întâlnesc cele mai bune echipe – se scrie scenariul unui thriller pe care nu l-am mai văzut de mult în Premier League.

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.