„Asta e dorința noastră: semifinale, chiar mai mult de atât. Cheia suntem noi”. România privește mai departe de Norvegia

Andreea Giuclea 4 decembrie 2018

În dimineața de după victoria cu Germania, naționala de handbal s-a întors în arena din Brest pentru a pregăti următorul meci, cu Norvegia (miercuri, ora 22.00, TVR). După încălzirea comună, jucătoarele s-au împărțit în două grupuri – cele care au stat în teren aproape 60 de minute în primele două meciuri au făcut stretching cu preparatorul fizic într-un colț al terenului, în timp ce restul au lucrat cu Ambros Martin scheme tactice, în colțul opus.

„Unele jucătoare sunt obosite”, spunea selecționerul spaniol imediat după meciul cu Germania. „Recuperarea fizică e importantă într-o astfel de competiție, trebuie să avem grijă la asta.”

Mai ales că în față, a adăugat antrenorul, e Norvegia. O echipă pe care o cunoaște bine, deoarece cu multe din jucătoare a lucrat la Gyor. „Le cunosc pe toate, de la portar până la jucătoarele de pe bancă. Sunt foarte puternice și fizic,  și mental. Orice jucătoare îmi spui, îți spun totul despre ea, pentru că toate sunt fantastice. Dar au și probleme, probabil de asta au și pierdut: accidentările. Probabil că unele jucătoare nu sunt în cea mai bună formă. Dar sunt sigur că pe măsură ce competiția avansează vor fi mai puternice.”

„Dacă cineva crede că au pierdut cu Germania și noi am învins Germania, matematica în sport nu e așa exactă. Norvegia nu e genul de echipă care să cadă după o înfrângere. Dimpotrivă, le cunosc foarte bine, sunt și mai motivate acum.”

Cum crede selecționerul că poate fi învinsă campioana europeană? „Cheia suntem noi, trebuie să jucăm așa cum știm sau așa cum vrem să jucăm. Trebuie să jucăm la fel de bine în apărare, pentru că și ele sunt foarte rapizi, și să avem grijă la schimbări. Au un tip diferit de jucătoare, cele din Germania sunt mai puternice, mai înalte, norvegiencele sunt mai scunde, mai rapide și mai puternice în jocul unu la unu.”

Despre întâlnirea cu Thorir Hergeirsson, unul din cei mai titrați antrenori din lume (alături de selecționerul României), Martin spune că nu se poate compara cu islandezul – care e campion olimpic, mondial și european. Iar când jurnaliștii îi reamintesc că el a câștigat de patru ori Liga Campionilor, răspunde râzând: „Aș schimba trei dintre ele pentru trei titluri: unul olimpic, unul mondial, unul european. Unde semnez pentru asta?”.

E încă o declarație care arată cât de mult își dorește Martin, considerat de mulți cel mai bun antrenor din handbalul feminin – lucru confirmat la nivel de club -, să aibă rezultate importante și cu o echipă națională. De asta, privirea lui se duce mai departe de semifinale: „Asta e dorința noastră, chiar mai mult de atât. Jocurile Olimpice din 2020 sunt obiectivul nostru, suntem aici să ne pregătim pentru Tokyo. Și la acest turneu, un singur loc (locul 1) te califică la JO, trebuie să luptăm pentru acest loc. De ce să așteptăm următoarea șansă? Dacă la final, competiția ne va așeza acolo unde ne e locul, vom accepta asta. Dar asta trebuie să fie mentalitatea noastră: Tokyo, let’s go!”

Așa că în drumul spre Tokyo, primul obstacol e Norvegia.

Ce spun jucătoarele

Gabriela Perianu:

Țin minte că la Campionatul Mondial din 2015, când am pierdut cu Norvegia, am mers la un interviu și am spus că vreau revanșa împotriva lor și abia aștept să vină momentul când o să câștigăm. Le-am bătut la Cluj, în calificări (câteva luni mai târziu), dar îmi doresc cel mai mult să le învingem la un turneu final; îmi doresc din suflet să fie mâine. Dar n-o să pun o presiune pe asta, sper ca noi să fim fericite după meci.

Cred că în momentul de față nimic nu-i imposibil, s-a văzut și rezultatul împotriva Germaniei, cred că acum nu mai e nicio diferență între echipele de top din anii trecuți și cele mai jos clasate. Cred că acum cel mai important e vârful de formă de la ora meciului. Și cred că suntem într-o formă foarte bună. Apărarea merge foarte bine, dar cred c-o să mai creștem de la meci la meci.

Cristina Laslo:

Cred că dacă menținem această apărare şi atacul bun, Norvegia o să aibă probleme destul de mari cu noi. Ele au o înfrângere, noi avem două victorii, moralul e bun, sper ca până la ora meciului să fim recuperate (fizic). Nu avem ce să pierdem, Norvegia e campioană de atâtea ori, cum bine știm, dar la acest campionat se poate întâmpla orice.

Eliza Buceschi:

Norvegia e veșnica noastră adversară, nu există turneu final, de nu știu câți ani, în care să nu ne întâlnim cu ele. Suntem obosite, dar avem o energie pozitivă care ne face să trecem peste asta. De abia am început.

Foto: Sabin Malisevschi / Sport Pictures

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.