Atât de aproape: Dinamo pierde, chiar pe final, returul cu Sporting, trece razant pe lângă o calificare imensă

Lead.ro 28 februarie 2019

S-a terminat prea brusc, prieteni! Brusc a pierdut Dinamo controlul în acest retur cu Sporting, brusc s-au distanțat portughezii, brusc s-a pierdut și meciul – prima înfrângere pe care Dinamo a cunoscut-o acasă în acest sezon european -, dar și această șansă imensă a calificării în optimile de finală ale Ligii Campionilor.

*

Până la returul cu Sporting, Dinamo București a depășit așteptările tuturor. Și depășindu-le atât de impresionant, jucătorii, antrenorii și suporterii lor au avut toate motivele să-și formeze alte așteptări. Și mai mari, și mai curajoase.

Așa că această optime de finală în Champions League – ispravă pe care în ultimii 20 de ani ai handbalului masculin de la noi a mai reușit-o doar HCM Constanța, acum nouă ani, în formatul precedent al competiției – n-ar mai fi trecut ca o surpriză, ci ca o realizare pe cât de importantă, pe atât de meritată și ușor de explicat: echipa asta pur și simplu știe handbal! Și nu s-a temut să-l arate cu fiecare ocazie.

Mai mult, reușita lui Dinamo ar fi putut trage înainte, prin puterea exemplului, întregul handbal masculin de la noi. În definitiv, uite aici o echipă legată în doar câteva luni – după multe plecări și câteva transferuri foarte inspirate -, un grup de handbaliști excelenți care au prins, aproape fără excepție, un sezon excelent. Câțiva dintre ei au mers și la Mondialul din Germania și s-au întors de acolo cu și mai mare încredere că se poate. S-a putut în grupe, contra puternicelor Wisla și Ademar, de ce nu s-ar fi putut și cu Sporting?

Dacă Dinamo n-a făcut niciun pas greșit acasă în această ediție de Champions League, Sporting a câștigat patru din cele cinci deplasări ale ei. Și în primele minute s-a văzut și de ce: multă viteză, combinații complexe și valoare individuală pe fiecare post.

Dincolo, Dinamo a început ceva mai greu, s-a văzut nevoită să ducă o cursă de urmărire până la 6-5, când golul lui Szasz, excelent toată seara, a trimis un val de energie în arenă, unde suporterii au sărit în sus pentru a serba al treilea gol consecutiv al campioanei României. Vuietul tribunei a lovit destul de tare în avântul portughezilor, care au ratat imediat a doua lor aruncare de la șapte metri și au primit apoi al patrulea gol la rând: 7-5 pentru Dinamo!

Tocmai Vali Ghionea a întrerupt perioada de secetă a lui Sporting, pentru a reechilibra un meci al micilor detalii: un centimetru prea central și Heidaridad a scos din nou, un centimetru prea sus și Gavriloaia, cu șansa să o ducă pe Dinamo la 9-6, a lovit bara. Și Ghionea a marcat pentru 8-7.

S-a mers umăr la umăr chiar dacă Nikcevic, cel mai bun marcator al meciului tur (11 goluri), a ratat a treia lui aruncare, pentru că Dinamo a irosit și ea ocazia să se desprindă la trei pași.

Dar asta nu i-a descurajat deloc pe extraordinarii fani din Sala Dinamo, care au continuat să cânte vers după vers, ca pentru a-i acompania pe actorii principali. Unul dintre ei, tunisianul Alouini, a readus-o pe Dinamo la 11-9, rusul Komogorov a făcut 12-10, chiar înainte ca Dinamo să primească primul ei șapte metri. Descat nu știe să rateze de acolo, golului lui a dus pe Dinamo la 13-10 și, într-un cor teribil de „Pe ei, pe ei, pe ei, pe ei pe…“, Heidaridad a scos din nou, și-a pus echipa pe contră și i-a obligat pe portughezi să ceară timeout: până la 14-10, Dinamo a fost mai bună peste tot, dar mai ales în poartă.

Inhibați de intervențiile iranianului, care a confirmat încă o dată că este între cei mai în formă portari din Champions League, jucătorii lui Sporting s-au clătinat spre finalul unei prime reprize încheiate cu un 15-11 liniștitor pentru Dinamo și fanii ei.

Dar repriza a doua n-a început bine. Dinamo a ratat primele atacuri, câteva chiar prin Bannour, cel mai bun jucător al său în această ediție a Ligii, iar Sporting s-a apropiat imediat la 15-13. Primul gol dinamovist l-a reușit Kuduz, dar portughezii au replicat prin alte două lovituri la rând.

La 16-15, când Sporting s-a repezit spre egalare, iranianul Heidaridad s-a opus de unul singur și a oferit un moment de reașezare colegilor. Gavriloaia, de la 10 metri, a reușit imediat al șaselea gol al lui, iar Heidaridad le-a mai dat suporterilor încă un motiv – al câtelea?! – să-i scandeze numele. În uralele tribunei, Alouini a punctat și el frumos pentru 18-15, dar Sporting n-a plecat nici de data asta nicăieri.

Dimpotrivă, Ghionea și colegii au reușit să profite de scăpările dinamoviste pentru a egala la 19, cu ceva mai mult de 15 minute de jucat. Au fost câteva minute slabe ale lui Dinamo, care n-a mai găsit nici rezolvările simple de la linia de nouă metri – marele argument al acestei echipe -, și n-a mai reușit nici să blocheze centrul atacului advers.

Și cum handbalul jucat la nivelul ăsta te taxează pentru orice derapaj, Sporting a trecut ea înainte, 20-19. De la 5-4 nu mai conduseseră portughezii, dar nici lovitura asta nu i-a mișcat prea tare pe dinamoviști. Două goluri la rând marcate de Komogorov au readus-o pe Dinamo în avantaj, Sporting a egalat din nou, Bannour a reușit imediat (doar) al doilea lui gol al serii, dar adversarii au egalat iar. Ce echilibru!

Și ce schimbare în atacul lui Dinamo, unde jocul cu pivotul a luat locul aruncărilor de la distanță (tocmai pentru că Bannour a fost principala țintă adversă), iar Szasz a păcălit vigilența lui Sporting și a marcat pentru 23-22.

De aici încolo un singur lucru a devenit evident: Dinamo va avea nevoie de victorie la un singur gol distanță, căci în meciul ăsta nu se vor înscrie la fel de multe goluri ca-n jocul tur.

Numai că Sporting a înțeles și ea asta. Cu alte două goluri la rând, portughezii au liniștit, măcar pentru moment, puternica și gălăgioasa galerie a lui Dinamo.

Cu cinci minute înainte de final, la 25-24 pentru adversari, Szasz și-a ținut cumpătul, a egalat și a oferit ceva oxigen oamenilor din tribune. Dar când Sporting a marcat iar, mulți au uitat din nou să respire. Și când Bannour, eroul fazei grupelor, a fost citit iarăți de portarul lui Sporting, prima șansă de calificare a trecut în dreptul portughezilor, care au marcat pentru 27-25.

De-acum înainte, fiecare atac al lui Dinamo a devenit decisiv. Și când Negru a ratat de la șapte metri, lucrurile s-au complicat și mai mult: să dai trei goluri (fără să primești) în doar 90 de secunde – asta a fost prea complicat chiar și pentru această frumoasă și curajoasă echipă a lui Dinamo, care a pierdut primul ei meci acasă în această ediție, 26-27, dar asta a costat-o mult.

O calificare grozavă a fost ratată la mustață, însă eșecul de azi nu va șterge toate lucrurile bune pe care Dinamo le-a arătat în acest sezon european care se termină, totuși, prea brusc.

Sigur, antrenorul Constantin Ștefan și jucătorii lui știau prea bine că handbalul portughez e mai potent zilele astea decât cel românesc: nu doar că naționala lor a câștigat fără emoții (21-13) meciul din debutul preliminariilor pentru Euro 2020 cu România, dar și Porto, liderul campionatului în Portugalia, a trecut cât se poate de clar întâi de Potaissa Turda, în preliminariile Cupei EHF, apoi de HC Dobrogea (35-29), liderul campionatului românesc, în deplasarea din grupele Cupei EHF.

Sporting tocmai a pus o nouă bilă albă în dreptul Portugaliei, însă nimeni nu-i poate acorda lui Dinamo una neagră.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.