Campion european și la 200 de metri: David Popovici corectează un nou record mondial de juniori, câștigă a doua lui medalie de aur la Campionatele Europene de la Roma!

Lead.ro 15 august 2022

David Popovici nu încetinește, câștigă și finala de la 200 de metri liber, stabilește un nou record mondial de juniori, obține a doua lui medalie de aur la Campionatele Europene de la Roma!

David deține în momentul acesta titlurile europene și mondiale la 100 de metri și 200 de metri liber. Prin recordul mondial stabilit la 100 de metri liber – cea mai importantă realizare de la aceste competiții -, dar și prin timpul de azi de la 200 de metri – al treilea cel mai rapid din istoria probei -, el și-a confirmat statutul de star al probelor de viteză ale înotului.

Și a făcut-o entuziasmant.

La fel ca în semifinalele de duminică (când a înotat în 1.44.91, cel mai bun timp din concurs), David a controlat fără emoții și finala de la 200 de metri: a pornit bine, a întors primul la 50 de metri, a păstrat un avans mic la 100 de metri, apoi s-a distanțat decisiv și a câștigat cu o ușurință dezarmantă (la peste două secunde distanță de urmăritorii lui), stabilind un nou record mondial de juniori! Și al treilea cel mai rapid timp din istoria probei: 1:42.97, la o sutime distanță de timpul lui Michael Phelps, al doilea cel mai rapid din lume. 

„Recordul mondial (1:42.00) la 200 e puțin mai greu decât la 100. Ce-a reușit Paul Biedermann în Roma în 2009 a fost o cursă absolut incredibilă. E un record dificil, dar nu cred că e imposibil. Și Paul e om și a fost om când a făcut-o, și eu sunt om”, spunea David la începutul acestor Europene, într-un interviu care merită citit și acum.

David Popovici mai are o singură probă la aceste Campionate Europene de la Roma: cea de 400 de metri liber, cu seriile de calificare miercuri dimineață, iar finala programată pentru miercuri seară. Cursa de 400, mai tactică, e o noutate pentru el în competițiile mari, deci e cu atât mai interesant să vedem cum o vor aborda David și echipa lui.

Despre șansele lui la 400 de metri am vorbit cu Silviu Anastase, cel care coordonează loturile naționale în cadrul Federației Române de Natație: „Vom vedea. Contează mult și termenele de recuperare, sunt starturi multe, a avut multe competiții. E foarte greu să rămâi într-un platou de formă sportivă înaltă, aproape imposibil, și o face, chiar urcă. Să vedem. Mă feresc de pronosticuri, pentru că nu e cazul. E pentru prima oară când abordează această probă și într-o competiție mare, are un timp de 200 de referință care îl pune în față.”

Articol în curs de actualizare


Citește și cum e văzut David de unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din lumea natație, aici.


 

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.