Campion mondial la 17 ani! David Popovici câștigă aurul în proba de 200 de metri liber, domină Campionatele Mondiale de la Budapesta!

Lead.ro 20 iunie 2022

Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta îți sunt oferite pe Lead de 

(de la Budapesta)

David Popovici câștigă entuziasmant proba de 200 de metri liber, devine campion mondial, e (deja) noul star al natației internaționale!

În același timp, David este și primul campion mondial al României în istoria natației noastre masculine.

David i-a bătut azi pe sud-coreeanul Sunwoo Hwang și pe britanicul Tom Dean, campionul olimpic en-titre, și a doborât din nou recordul mondial de juniori: 1:43.21! Cu o secundă și ceva mai rapid decât timpul lui din semifinale – și acela de record mondial la juniori.

Pe distanța de 200 de metri, David a înotat acum mai rapid decât înotători legendari ca Michael Phelps sau Ian Thorpe; el se apropie tot mai mult de recordul mondial stabilit în 2009, când se înota în acele costume întregi (un avantaj la care s-a renunțat).

Pentru David Popovici, care va împlini 18 ani în septembrie, această primă medalie mondială la seniori vine ca o nouă confirmare: are tot ce îi trebuie pentru a domina probele de viteză; face deja lucruri pe care le credeam a fi imposibile; și este un adevărat fenomen – așa cum îl numesc specialiștii.

După ce a fost la doar două sutimi de medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo, David Popovici s-a așezat de-acum la masa principală a înotului mondial. Cu calmul lui aparte, David ne demonstrează că se simte în largul său pe scenele importante ale natației. E de aici. Nu l-au apăsat emoțiile debutului, în schimb a părut nerăbdător să ne arate – și să arate lumii – nu doar cine poate fi, dar cine este în momentul ăsta: unul dintre cei mai buni. 

„A fost grozav! Ce m-a împins a fost că știam că oamenii pe care îi iubesc s-au uitat și că oamenii de acasă au crezut în mine!”, a spus David la interviul de după cursă.

Despre formarea, personalitatea și mentorii lui David am scris aici.

*

David Popovici intrase în finala de la 200 de metri liber cu cel mai bun timp din competiție: 1.44.40, un nou record mondial de juniori!

În calificări, David fusese singurul înotător care a coborât sub 1 minut și 45 de secunde, dar nimeni din echipa lui n-a considerat finala încheiată înainte de vreme: „Nu știi dacă ceilalți au dat 100%. Nici David n-a dat maximul (în calificări). Ceilalți se tem de David, David are și el semne de întrebare față de ceilalți. (…) Uite, tocmai a trecut pe lângă noi campionul olimpic. El poate să aibă o tactică să intimideze. Nu știi, oamenii vin pregătiți. Fiecare o să încerce să ia aurul, dacă ai prins finala, trebuie să te lupți pentru ea”, ne-a spus Dragoș Luscan, preparatorul fizic al lui David, încă de duminică seară.

Azi, în atmosfera frumoasă din Duna Arena, David Popovici a dominat din nou: a întors al doilea după primii 50 de metri, a întors al doilea și după prima sută de metri, însă când a început să accelereze, s-a distanțat cu o ușurință impresionantă.

David mai are de concurat și în proba de 100 de metri liber, unde toată lumea așteaptă duelul său cu americanul Caeleb Dressel, probabil marea vedetă de la acest Mondial.

 


 

Tot luni seară, Robert Glință s-a clasat pe locul 8 în finala probei de 100 de metri spate.

Așa cum se aștepta încă de ieri, cursa a fost foarte rapidă. A câștigat-o italianul Thomas Ceccon, cu un nou record mondial: 51:60, cu două secunde mai rapid decât timpul obținut de Robert, care a încercat să pornească foarte puternic, a stat excelent pe prima lungime, însă n-a putut rezista în același ritm pe ultimii 30-40 de metri.

Robert se pregătește acum de seriile de calificare ale probei de 50 de metri spate.

 


Ce trebuie să știi despre Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta, aici

Foto: FINA, Budapesta 2022

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul tău newsletter de sport – pentru analize, comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează!

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.