Capăt de drum pentru Naționala mare, început de drum la tineret. Fotbalul românesc este (din nou) la ora întrebărilor

Ciprian Rus 13 iunie 2017

După meciul cu Polonia de sâmbătă, România întâlnește azi (ora 21.00), la Cluj-Napoca, o altă echipă pe care o va vedea la televizor la Mondialul de peste un an, puternica echipă a statului Chile, campioana en-titre a Americii de Sud. Un amical de lux care, în condiții normale, ar fi trebuit să ne pregătească pentru meciurile dure ale finalului de campanie de calificare a devenit un meci care, pe fondul rezultatului slab de la Varșovia, nu face decât să prelungească frustrarea tuturor celor implicați, fizic sau doar cu sufletul, în fotbalul românesc.

Nici măcar matematica nu mai ține cu noi, după șase meciuri jucate din cele zece ale Grupei E. Iar dacă egalurile cu Muntenegru, Kazahstan și Danemarca lăsau o oarecare marjă de interpretare, acest 1-6 din dubla cu Polonia (cinci goluri Lewandowski) arată diferența mare dintre Naționala noastră și echipele de top ale momentului.

Onest vorbind, puțini dintre noi ne-am fi așteptat la minuni (sau chiar la calificare) după șase-șapte meciuri cu Christoph Daum pe bancă. Senzația e, însă, că batem pasul pe loc și că toate inovațiile de sistem sfârșesc prin a ține Naționala pe două linii, la 30 de metri de poarta lui Tătărușanu, cu un singur om, stingher, în atac. Asta inclusiv în meciuri în care, precum “decisivele” cu Danemarca și Polonia, aveam nevoie de victorie ca de aer!

„La înfrângeri îţi rămâne doar să reflectezi foarte mult şi să te gândeşti la un proiect de succes la toate nivelurile, nu doar la naţionala mare. Aici trebuie să reflectăm.” – Gică Hagi, patronul și antrenorul campioanei FC Viitorul

Dacă, din multe puncte de vedere, partida cu Polonia de la Varșovia poate fi considerată un punct de minim (de la scor la sistemul de joc și de la lipsa de concentrare a jucătorilor la aparentele nesincronizări între aceștia și banca tehnică), meciul cu Chile poate fi șansa unui nou început. Ratarea atât de timpurie a calificării ne pune, vrând-nevrând, în fața oglinzii și a unor decizii strategice. Încercăm să schimbăm ceva cu adevărat la stilul de joc? Ne bazăm în continuare pe acest lot, plus cei cinci-șase jucători ignorați la această convocare? Forțăm o întinerire a lotului în jurul a patru-cinci jucători deja consacrați din actuala generație?

Christoph Daum, care a lăsat acasă jucători ca Steliano Filip, Ciprian Deac, Budescu sau Keșeru, a anticipat un răspuns atunci când a făcut lotul. Cristi Ganea, Băluţă, Rotariu, Hanca și Ivan își așteaptă șansa în meciul din seara asta de pe “Cluj Arena” împotriva unor vedete precum Arturo Vidal sau Alexis Sanchez.

„Eu cred şi voi crede în continuare că suntem buni, putem face performanţă la un nivel foarte înalt. Eu personal mă gândesc în fiecare zi să văd o echipa naţională care să creeze rezultate mai bune decât generaţia noastră. Aceasta e cea mai importantă motivaţie. Până nu ne punem toate lucrurile cap la cap, obiectivele vor fi imposibil de atins.” – Gică Hagi

Dar nu numai ei își așteaptă rândul la glorie. Dacă echipa de seniori tocmai a încheiat calculele din grupa de calificare, naționala de tineret a lui Daniel Isăilă tocmai își începe parcursul pentru Euro 2019. Au un meci de “încălzire” în Lichtenstein, după care vor urma meciurile grele cu Bosnia, Elveția, Portugalia și Țara Galilor.

Cu șase jucători de la campioana Viitorul în lot (printre care Coman și Casap), dar și cu băieți care s-au remarcat la Inter Milano (Ionuț Radu), Leicester (Alex Pașcanu), Swansea (Marco Dulca), Fiorentina (Ianis Hagi) sau Brescia (Răzvan Oaidă), tânăra echipă a României ne poate oferi speranța de care avem atâta nevoie și poate reconfirma pariul pe care Gică Hagi l-a făcut cu sine însuși atunci când a început proiectul “Next 11”: 11 jucători de la Academie la Naționala mare! Deocamdată, la tineret sunt opt, iar la echipa mare alți trei…

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.