Cătălin Preda, după medalia de argint obținută la high diving: „Munca din spatele acestor rezultate numai noi o știm. Momentele mai puțin bune, tot ce ne inspiră, toate momentele prin care creștem”

Andreea Giuclea 27 iulie 2023
Proiect susținut de
× Proiect susținut de

După dubla lor de la Europenele de high diving de anul trecut, unde au câștigat medaliile de aur și argint, Constantin Popovici și Cătălin Preda au repetat aceeași performanță și la Campionatele Mondiale de natație de la Fukuoka!

Cătălin Preda – care are un sezon excelent și în seria mondială Red Bull Cliff Diving – a fost singurul săritor care a reușit să țină aproape și să pună presiune pe Constantin Popovici în concursul de high-diving disputat joi, pe plaja din Fukuoka, la peste 40 grade celsius.

 

Ajuns la discuția cu jurnaliștii din România după ceremonia de premiere, Cătălin Preda (32 de ani) a vorbit despre însemnătatea acestei performanțe:

„Evident, cu toții ne dorim să urcăm pe vârful podiumului, pe cea mai înaltă treaptă. Astazi a fost doar argint pentru mine, însă recunosc procesul prin care am trecut și tot ce am învățat, cum mi-am îmbunătățit performanța în ultimii ani, comparativ cu prima ediție de campionat mondial la care am participat. Este evoluție, este progres, este constanță în programul meu tehnic, dar cu siguranță de acum înainte am nevoie de o dificultate mai mare în săriturile mele. Deficitul de grad de dificultate și-a spus cuvântul astăzi, iar performanța lui Constantin a fost de asemenea foarte bună; executându-și săriturile mai dificile decât ale mele foarte bine, s-a creat o diferență de puncte care ne-a situat pe locurile înntâi și doi.”

Întrebat dacă el și Popovici domină – prin performanțele de la Europene și acum de la Mondiale – proba aceasta, Cătălin a răspuns:

„Da, da, se poate spune și asa. Este un sport în care e greu de prezis performanța, însă gradul de concentrare și dorința, toata munca din spatele acestor rezultate numai noi o știm. Momentele mai puțin bune, momentele bune, tot ce ne inspiră, toate momentele prin care creștem; învăț din toate și asta nu poate decât să-mi îmbogățească și experiența, și înțelepciunea, și speranța de viitor – perspectiva spre care mă uit și obiectivele pe care vreau să le ating.”

Cui dedică medalia aceasta?

„Nu aș putea face asta fără sprijin divin, cu siguranță nici fără familia mea, soția mea, fratele meu, toți prietenii apropiați, sunt mulți, mulți oameni, e o listă lungă, menționez doar câțiva, însă lista continuă cu toți cei care știu că îmi sunt alături: vor auzi de la mine ulterior vizitei în Japonia, ne vom întâlni și vom celebra acest rezultat care, chiar dacă este doar argint, este suficient de motivant pe viitor.”

Este acesta cel mai frumos moment al carierei sale?

„E unul dintre cele mai frumoase momente ale carierei. Nu vreau să aleg un singur moment care să capteze toată atenția, este un cumul de experiențe și o colectie de momente pe care le-am trăit, oameni pe care i-am cunoscut, lacrimi de fericire, de bucurie, de durere, de exaltare. Dar astăzi a fost despre entuziasm, despre a mă bucura de moment și despre a încerca să fiu de campion mondial. Mă bucur pentru Constantin, e o performanță extraordinară, l-am felicitat, o fac și pe această cale, mă bucur să fim împreună în vârf și să ținem drapelul sus.”

Care a fost primul gând după ultima lui săritură?

„Primul gând a fost puteam să fac și mai bine de atât (râde). Cu siguranță n-a fost cea mai bună execuție, am simțit imediat acest lucru, însa a fost suficient de bună pentru a mă urca pe prima pozitie în clasamentul provizoriu, înaintea săriturii lui Constantin. El depășindu-mă, am împărtășit și împărțit acest moment împreună, fiind pe podium pe primele două poziții.”

Ce anume îl bucură cel mai mult din ziua aceasta?

„Susținerea și faptul că vremea a ținut cu noi. Poate nouă ne-a fost mai ușor – intrând și ieșind din apă, găsind umbra -, însă pentru spectatori, pentru voi cei din tribune a fost mai dificil (n.r: din cauza căldurii). Dar ați fost alături de noi, lucru pentru care eu vă mulțumesc din toata inima! Ați venit să vă bucurați împreună cu noi și, chiar dacă a fost un moment nu chiar atât de confortabil, bucuria e mai mare decât cele câteva ore de căldură și umiditate.”

 

Citește mai multe despre parcursul lui Cătălin Preda spre podiumul mondial.

 

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.