Ce fac sportivii în izolare | Crina Pintea: „Cred că toate suntem profesioniste și lucrăm acasă. Nu doar pe noi o să ne afecteze. Afectează pe toată lumea”

Andreea Giuclea 19 martie 2020

Acum o săptămână, jucătoarele din naționala feminină de handbal se îndreptau spre Ploiești, unde urmau să intre în cantonament, apoi să plece spre turneul preolimpic din Muntenegru, care trebuia să înceapă vineri. Dacă o parte din colegele de echipă ajunseseră deja, Crina Pintea era pe punctul de a ieși pe ușă când a aflat că turneul nu se va mai juca, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19.

„Eram pregătite, eu îmi doream foarte mult să mergem, nu știu dacă ne avantaja sau nu că nu erau spectatori, dar la noi cum echipa e formată din foarte multe jucătoare tinere, cred c-ar fi fost un plus. Și îmi doream să mergem, să se încheie perioada asta.”

La ultima reunire cu naționala, simțise o energie bună în echipă. „Atmosfera mi-a plăcut foarte mult, eram încrezătoare. Sincer, deși știm că e foarte greu și aproape imposibil, noi chiar aveam încredere în echipă că o să ne mobilizam. Odată și-odată tot trebuie să mergem.”

Pe Crina nu o îngrijorează că-și pierde forma sportivă, pentru că se antrenează zilnic, în sufragerie. „Cred că toate suntem profesioniste și lucrăm acasă. Facem multe exerciții, suntem foarte creative, cu ce avem prin casă, cu baxuri de apă, cu șervețele să facem cardio. (…) Toate echipele sunt așa, toată lumea face același lucru, nu doar pe noi o să ne afecteze. Afectează pe toată lumea. Depinde și ce facem noi acasă, mingea nu putem s-o batem că vin vecinii. Și-așa cred că o să vină.”

Mai iese să alerge în parcul de lângă casă, dar i se pare prea multă lume. „N-am ieșit în rest, vreau să stau cât mai departe, cred că așa ar trebui să facem toți. Să respectăm ce ni se spune, să evităm aglomerația, să ne spălam des și să stăm în casă, bineînțeles.”

Și alți sportivi și-au îndemnat fanii pe rețelele sociale să respecte indicațiile autorităților și să stea în casă. „E momentul să dăm un exemplu și să rămânem acasă ca să încercăm să oprim răspândirea virusului. Eu cred că putem ieși din asta și trebuie să muncim împreună ca să putem câștiga acest meci. Eu rămân în casă”, a spus Carmen Martin într-un video. „În această perioadă, mă antrenez acasă. Recomandarea specialiștilor este să ieșim din casă cât mai puțin posibil. Împreună putem învinge acest virus. Aveți grijă de voi și de cei dragi”, le-a transmis fanilor și Cristina Neagu.

Crina încearcă să vadă partea bună a situației în care se află: poate petrece timp cu familia și se poate odihni, după câteva luni încărcate. „Ne-a prins bine și să ne odihnim un pic, că eram super încărcate, super-super încărcate. Dar știi cum e, stai două-trei zile și după vrei iar să pleci.”

A jucat ultima oară handbal pe 11 martie, victoria la un gol în fața rivalei la titlu SCM Râmnicu Vâlcea, primul ei meci fără spectatori. „A fost destul de ciudat, nu mi s-a mai întâmplat niciodată, am răgușit după meciul ăla. A trebuit să vorbim, să ne încurajăm colegele, să fim acolo tot timpul. Când e plină sala, nu țipi așa tare, că oricum nu te aud fetele. Dar acum trebuia să te faci auzită. (…) Mă bucur foarte mult că am câștigat și cred că asta e cel mai important, să ne vedem de ale noastre. Nu știu cum va fi și când reîncepem campionatul, dar e foarte important să ne vedem de pătrățica noastră și să continuăm pe drumul nostru.”

Ce-ar însemna să câștige titlul cu CSM București? „Este ceva foarte important pentru mine și pentru toată echipa. E foarte important să terminăm pe locul 1, pentru ca anul viitor să ne fie mult mai simplu pentru Champions League. Și până la urmă visul oricărui sportiv e să termine pe primul loc, nu?”

Un vis e și participarea la Jocurile Olimpice, a căror desfășurare în iulie pare tot mai incertă. „Nu știu ce-o să se întâmple, îmi doresc foarte mult să ajungem acolo, din toată inima, dar lucrurile se întâmplă cum se întâmplă și când vin, poate așa trebuie să fie. Eu tot ce-mi doresc e ca toată situația asta să se remedieze oarecum și să fie bine.”

Încearcă să fie pozitivă, să nu se uite mult la știri – deja simte că s-a uitat mai mult ca în ultimii cinci ani –și să facă lucruri care s-o țină ocupată: gătește, citește, se uită la filme și s-a reapucat de croitorie. „Nu e o situație tocmai plăcută, dar dacă ne agităm și intrăm în panică oricum nu rezolvăm nimic. Și aici e o parte bună, că oamenii au mai mult timp pentru ei, pentru copii, pentru familie.”

Federația Română de Handbal a anunțat pe 19 martie prelungirea perioadei de sistare a competițiilor de handbal din România până la ieșirea din starea de urgență, dar și că activitatea competițională se va relua în șapte zile de la reinstaurarea stării de normalitate. Dacă se va putea juca în iunie, când au fost amânate majoritatea competiților, va fie o perioadă aglomerată pentru handbaliste. „Am înțeles că o să fie o perioadă super încărcată, asta mă îngrijora că o să se încarce atunci, și dacă o să vină și turneul preolimpic, avem și calificări, avem și campionat, Champions League și Olimpiada, toate într-un timp foarte scurt. E foarte periculos să avem atâtea meciuri.”

Nu știe când vor reveni lucrurile la normal, dar știe că atunci când se va întâmpla, o va lua de la capăt cu aceași motivație. „Să sperăm că o să fie bine și să ne reîntoarcem pe teren. O luăm de la început. Începem să ne antrenăm și, când vor veni meciurile, îmi doresc să dăm tot ce-avem noi mai bun și să ieșim învingătoare.”

 

Foto: Paul Ursachi/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.