Ce performanță! Dinamo București o elimină pe Sporting, se califică în optimile de finală ale Ligii Campionilor!

Lead.ro 1 martie 2020

Dinamo București își ia o frumoasă revanșă, o bate pe Sporting și la București, 26-24, și se califică în optimile de finală ale Ligii Campionilor! Dinamo, singura echipă neînvinsă în actuala ediție a Champions League, își continuă acest sezon european remarcabil. Următoarea adversară? PSG, cea mai bogată echipă de handbal a Europei.

*

Loviți foarte serios de vestea că din sezonul următor nicio echipă din campionatul național masculin nu va avea voie să folosească mai mult de trei jucători extracomunitari, Dinamo București a încercat să se adune și să-și ducă superba campanie din Champions League (și) mai departe.

Neînvinși în actuala ediție a Ligii Campionilor, jucătorii antrenați de Constantin Ștefan au reușit să câștige săptămâna trecută meciul tur cu Sporting (26-25) și s-au poziționat foarte bine pentru meciul retur din acest play-off pentru optimile de finală, o fază a competiției pe care, în ultimii 10 ani ai handbalului masculin de la noi, a mai atins-o doar HCM Constanța, în precedentul format al competiției.

Dinamo a fost foarte aproape să egaleze performanța asta anul trecut, doar că atunci, aceeași adversară de azi, Sporting, și-a folosit mai marea experiență pentru a câștiga o dublă cât se poate de echilibrată.

Acum, încurajați puternic de suporterii care au umplut fiecare colț din Sala Dinamo, îmbrăcată în roșu-alb de la primul și până la ultimul scaun, campionii României au început tare, s-au dus la 2-0, și-au menținut avansul de două goluri până la 6-4, și chiar dacă Sporting a egalat la 6, tot Dinamo s-a desprins, de data asta la trei goluri, 9-6, după o perioadă în care Heidarirad ne-a amintit tuturor de ce e considerat unul dintre cei mai valoroși portari din Europa.

Cu o apărare foarte agresivă în fața lui – iar asta e una dintre semnăturile echipei lui Ștefan, alături de forța de aruncare de la distanță – Heidarirad a scos cinci mingi grozave în primul sfert de oră (două de la șapte metri), și dincolo, la poarta portughezilor, Bannour, Nantes și Kuduz au găsit rezolvările potrivite.

Din păcate, exact când părea să se instaleze mai confortabil la conducere, Dinamo a mai primit o lovitură: eliminarea directă (cartonaș roșu) a lui Kuduz, cel mai bun marcator al bucureștenilor în Liga Campionilor, pentru un faul dur, dar neintenționat, în minutul 17.

Chiar și așa, Dinamo a izbutit să-și păstreze ritmul în atac, Gavriloaia și Asoltanei, de pe cele două extreme, au primit și apoi finalizat perfect trei-patru mingi, iar Sporting a rămas și ea fără cel mai bun marcator ale ei, Luis Frade – roșu direct și la el.

Până aici, 13-10 în minutul 28, Dinamo a arătat mai bine peste tot. Însă șansa unei desprinderi și mai serioase a fost ratată în ultimul minut al reprizei, când atacul pentru 15-11 a fost ratat. Sporting a profitat imediat, iar Dinamo s-a dus la vestiare cu un 14-12 bun, dar și frustrant: parcă se putea și mai bine.

Același sentiment l-au trăit fanii dinamoviști și anul trecut, în precedentul play-off cu Sporting, când Dinamo a părut mereu ceva mai bună, dar Sporting a reușit să rămână cumva în joc.

A fost povestea duelului precedent, o narațiune repetată și-n debutul părții a doua, când Sporting a egalat imediat la 14. Cum să te scuturi de această adversară?!

Răspunsul l-au dat Bannour, Asoltanei și Gavriloaia, ajutați, ca de obicei, de intervențiile nemaipomenite ale portarului Heidaridad.

Cu trei goluri consecutive, Dinamo s-a repezit la 17-14, tribuna a răspuns pe măsură, însă Sporting, când cu contre rapide, când cu atacuri lungi, duse până la limita jocului pasiv, a continuat să rămână aproape.

Și după câteva minute bune în care avansul dinamoviștilor a fost ba de două, ba de trei goluri, Vali Ghionea, din nou foarte bun pentru Sporting, și-a ajutat echipa să egaleze la 20, cu 10 minute înaintea finalului.

Constantin Ștefan a cerut un time-out pentru a reașeza acest atac al lui Dinamo rămas fără aruncările de la distanță ale lui Kuduz, iar mișcarea asta a adus rezultate imediate: gol (din nou Gavriloaia) și eliminare de două minute pentru portughezi.

Când Savenco a blocat atacul advers, iar pivotul Shebib a marcat în poarta goală din propriul nouă metri, sala a sărit în aer: 22-20 pentru Dinamo!

Să fie asta desprinderea decisivă?

Așa a vrut Heidaridad, care a blocat din nou din extremă, așa a vrut și Alouini, care a mai scos un șapte metri după o depășire de toată isprava, așa a vrut și Asoltanei, care a transformat cu ușurința expertului: 23-20, cu șase minute rămase de jucat.

Numai că Dinamo a ratat șansa să fugă la patru goluri, iar Sporting – eliminată în caz de egalitate – s-a grăbit să marcheze și să se apropie iar la două goluri.

A fost nevoie tot de excelenții Asoltanei (de data asta intrat în circulație pe pivot) și Gavriloaia pentru ca Dinamo să revină la trei goluri avans, 25-22, dar nu putea fi atât de simplu.

Ghionea, fără ezitare, a găsit două finalizări din unghi închis, forțându-l pe Constantin Șfetan să ceară time-out cu 90 de secunde înaintea finalului, la 25-24.

Dacă dăm gol aici, s-a terminat – asta le-a spus Ștefan jucătorilor săi, iar egipteanul Shebib, cu liniștea câștigătorului de Liga Campionilor (în 2018, cu Montpellier), a închis socotelile: 26-24 pentru Dinamo, care tocmai și-a dat întâlnire în optimile de finală cu PSG!

Ramanem neinvinsi! Bravo, cainilor! ❤️❤️❤️

Gepostet von Dinamo Bucuresti Handbal Club am Sonntag, 1. März 2020

 

Este posibil ca Dinamo să se mute pentru meciul tur cu campioana Franței fie în Sala Polivalentă din București, fie chiar la Cluj, într-o arenă de trei ori mai mare decât Sala Dinamo.

**

Bucuria jucătorilor și suporterilor lui Dinamo va fi atinsă (nu astăzi) doar de vestea că unii dintre acești jucători grozavi și foarte motivați nu vor mai avea dreptul să joace în România și sezonul următor.

Dacă decizia comisiei FRH rămâne valabilă, clubul Dinamo, care și-a construit acest lot cu mare iscusință, ar trebui să aleagă doar trei jucători extracomunitari de la anul. E o decizie imposibilă, dacă ținem cont că Heidarirad, Kuduz, Bannour, Alouini, Shebib, Vrankovic, Nantes sau Vujic au fost și sunt esențiali pentru succesul lui Dinamo.

Că Savenco, Gavriloaia și Asoltanei au și ei roluri la fel de importante, este grozav. Dar va fi o consolare prea mică pentru această echipă cu totul specială.

 

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.