Ce spun jucătoarele: „Când e bine, e frumos. Când e greu, rămân doar apropiații” și „Cred că fiecare dintre noi trebuie să se uite întâi la sine, și abia apoi la ceilalți”

Andrei Năstase 11 decembrie 2019

(Corespondență Lead.ro din Kumamoto, Japonia)

Într-o zonă mixtă prin care colegele ei au trecut repede, toate dezamăgite de înfrângerea cu Japonia, multe dintre ele cu lacrimi în ochi – emoționate și de mesajele suporterilor care le-au susținut până la final -, Patricia Vizitiu s-a oprit pentru a ne spune cu ce sentimente va pleca echipa României de la Campionatul Mondial.

„Multe nu sunt de spus. După cum se vede, am avut o prestație destul de slabă la această competiție. Simt și cred că nu aceasta e valoarea noastră, dar, din păcate, faptele mă contrazic. Sincer, nu am o explicație legată de ce s-a întâmplat. Dar nu e normal să se dea în antrenori. Cu acest cuplu de antrenori am luat o medalie la Mondiale, ne-am calificat la Olimpiadă. Din păcate, anul ăsta nu a fost cum a trebuit, dar cred că această echipă merită mult mai mult din partea românilor. Când e bine, e frumos, când e greu, rămân doar apropiații. Așa e în România”, a spus Vizitiu, chemată la Națională în ultimul moment, alături de Polocoșer și Dache.

„Nu cred că asta e valoarea noastră. Chiar dacă am pierdut la scor, am arătat că putem să și întoarcem rezulte. Până la urmă, România merită să fie la un turneu preolimpic, datorită rezultatelor de anii trecuți, și vom încerca să demonstrăm că merităm să fim și la Olimpiadă.

Ce ar trebui să se întâmple cu această echipă pentru ca nivelul să crească din nou?

„Trebuie să învățăm din ce am greșit, să punem cap la cap învățămintele acestea și să mergem mai departe. Nu putem merge la turneul preolimpic trăind din acest campionat. Eu felicit echipa, mă bucur că am revenit și sunt sigură că România va arăta cu totul altceva pe viitor”, a declarat interul dreapta, care a marcat trei goluri contra Japoniei.

La alte echipe, se pierde, se câștigă, lumea e alături de fete. La noi… Noi ne susținem una pe cealaltă. Le mulțumesc din suflet oamenilor care au venit aici, până la urmă luptăm pentru cei care sunt alături de noi atât la bine, cât și la greu. Celor care ne susțin le mulțumesc din suflet și le transmit să aibă încredere în noi, că nu asta e fața noastră.”

Mădălina Zamfirescu: „Să încercăm să dăm zi de zi totul”

După secțiunea de limbă engleză a conferinței de presă, Mădălina Zamfirescu ne-a spus că atmosfera din echipă va rămâne bună, în ciuda ultimelor înfrângeri: „Bineînțeles, când pierzi e mai greu să strângi rândurile, dar nu pot să spun că atmosfera s-a schimbat. Pe tot parcursul turneului, ne-am încurajat foarte mult, ținând cont de toate condițiile în care am format această echipă.”

Și cum vor face să ajungă mai puternice la turneele de calificare la Tokyo?

În primul rând, cred că trebuie să jucăm la echipele de club și să fim sănătoase. Încrederea se câștigă jucând, iar aici se vede că suntem multe jucătoare care nu jucăm la club. Asta s-a văzut chiar și azi. Trebuie să fim sănătoase, deja avem destul de multe probleme, s-a accidentat Laura (Pristaviță), Cristina nu e nici ea 100%. Tot ce vreau e să schimbăm un pic atitudinea și să jucăm la echipele de club, să încercăm să dăm zi de zi totul, și vom vedea peste trei luni ce va fi. Ca să fim realiști, și cred că ar trebui să fim cum toții, eu nu cred că în ultimii 20 de ani am mai avut un lot ca cel de acum. Nu ne căutăm scuze. S-a văzut și în meciul cu Rusia că ne-am bătut. Eu sunt doar dezamăgită de meciul de azi pentru că, din punctul meu de vedere, cred că ne-a lipsit atitudinea. Am mai spus-o: nu contează scorul, ci să ieșim de pe teren și să ne putem uita în ochii celeilalte. Iar eu cred că azi nu o putem face.”

Despre vinovați și eventuale pedepse, Mădălina a spus că nu știe câtă vină poate să aibă antrenorul. „Nu putem da totul pe un singur om. Trebuie să ne gândim cu toții, toți avem o parte din vină, inclusiv mass-media; parcă abia așteptăm să se întâmple ceva rău, ca să ni se confirme că am avut dreptate. Cred că fiecare dintre noi trebuie să se uite întâi la sine, și abia apoi la ceilalți.”

*

România a pierdut clar contra Japoniei, 20-37, în ultimul meci din Main Round și ultimul meci din această complicată ediție a Campionatui Mondial. Naționala a terminat competiția pe locul 12 (terminase pe 10 Mondialul de acum doi ani, pe patru Europeanul din 2018), va încerca de-acum să se adune pentru turneele de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în martie 2020.

În semifinale, Rusia va juca contra Olandei, în timp ce Norvegia va juca cu Spania, prima adversară a României în Japonia.

Foto FRH

Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.