Christoph Daum e noul selecționer al Naționalei de fotbal! Carmen Kayser, jurnalistă la Bild: „Era nevoie de un neamț, de seriozitate, de cultul muncii”

Ciprian Rus 6 iulie 2016

Ceea ce devenise, de câteva zile, un secret știut de toată lumea este pe cale să devină anunț oficial: titratul antrenor german Christoph Daum (62 de ani), va fi noul selecționer al echipei naționale de fotbal a României. Daum (campion în Germania cu Stuttgart, în Turcia cu Beșiktaș și Fenerbahce și în Austria cu Austria Viena) corespunde perfect profilului schițat de președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, în cadrul studioului Lead Live și a fost surprins, de altfel, prin București, în cursul zilei de azi.

În primul rând, să fie un nume care să aibă în spate trofee câștigate, să aibă experiență internațională, să aibă autoritate, să aibă o dorință foarte mare și să fie foarte motivat de performanță și, în același timp, să fie un om care reușește să facă echipă, pentru că și în fotbal contează foarte mult echipa din spatele echipei.

Răzvan Burleanu, Președinte FRF, la Lead Live

Informația fusese avansată de dimineață și de jurnaliștii germani de la publicația Bild, care dau și un indiciu despre salariul pe care Daum l-ar putea câștiga la noi: în jur de 1 milion de euro pe an.

Despre cum se vede din Germania venirea lui Christoph Daum la București am vorbit chiar cu Carmen Kayser, jurnalist sportiv la Bild, cotidianul cu cel mai mare tiraj din Europa, Bild, ca interlocutor ideal pentru a lua, la cald, pulsul numirii selecționerului german la Naționala de fotbal a României.

Carmen, se vorbește deja de mai multe zile în România despre portretul-robot al viitorului selecționer al echipei naționale de fotbal. Se știa că va fi neamț. Te surprinde faptul că este Christoph Daum?

Deloc! În România a făcut carieră ideea tâmpită că nemții sunt un popor rece. Nu e așa: aici, lumea e serioasă, își vede de treaba ei, bârfește mai puțin ca la noi, nu invidiază și, cel mai important, nu pierde vremea. De asta e nevoie și la echipa națională a României, de un neamț, de seriozitate, de cultul muncii. Sunt convinsă că Daum o să facă treabă bună, dacă va fi lăsat în pace. Ceea ce nu cred, dar asta e altă discuție…

Cum e văzut Christoph Daum în Germania și cum e văzută alegerea lui pentru postul de selecționer al României?

Christoph Daum e foarte respectat aici. I s-a iertat de mult povestea cu drogurile. În Occident, astfel de întâmplări se iartă, nimeni nu e perfect! Cât despre preluarea naționalei României, e bine văzută, este evident că îi relansează cariera de antrenor.

Va reuși să se acomodeze la noi? Va reuși să-și impună stilul?

Cum ziceam, doar daca va fi lăsat. Trebuie lăsat să arate ce poate. România chiar are nevoie de disciplină, iar asta nu doar strict din punct de vedere tactic. Cred că Daum are nevoie de încredere totală, și nu de declarații precum cele ale lui Florin Prunea, căruia ar trebui să îi fie rușine de ceea ce a zis. Puteam să bag mâna în foc că va fi atacat imediat ce numele său va apărea în presă în legătură cu postul de selecționer!

În final, o întrebare mai tehnică, despre stilul de fotbal practicat de Christoph Daum. Cum joacă echipele lui?

Daum are un stil echilibrat. Se spune că “atacurile îți cîștigă meciuri, dar apărarea – titlurile”. Pe principiul acesta merge și el.

De ce spun un antrenor străin? Fotbalul românesc a fost marcat de complicități. În zona de impresariat, la nivel de cluburi, la nivel de presă inclusiv. Nu mă ascund să spun aceste lucruri, astfel că astăzi avem nevoie de o persoană străină de aceste interese și care poate să-ți împingă și să-ți tracteze echipa națională. În mod cert, joi, când îl vom prezenta pe noul selecționer, vom vorbi și despre obiectivul lui principal, și anume calificarea la Campionatul Mondial. Am putea să vorbim sincer și mai degrabă de o calificare pentru EURO 2020, dar în momentul de față nimeni nu mai are răbdare.

Răzvan Burleanu, Președinte FRF, la Lead Live

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.