Concluziile zilei a III-a: Adi Crișan părăsește Jocurile după două victorii epice la tenis de masă, Corina Căprioriu pierde dramatic bronzul, naționala de handbal pierde clar cu gazda Brazilia

Lead.ro 8 august 2016

TENIS DE MASĂ

UPDATE 10:30

După două partide fenomenale, încheiate în maxim de seturi, Adrian Crișan a părăsit competiția masculină de tenis de masă. Crișan a fost învins de campionul olimpic en-titre, chinezul Jike Zhang, într-un meci care a durat 34 de minute (8-11, 9-11, 12-14, 5-11).

NATAȚIE

UPDATE 09:15

Înotătorul de 19 ani Robert Glință oferise românilor duminică seară unul din puținele motive de bucurie ale începutului de olimpiadă, calificându-se surprinzător în finala probei de 100 metri spate. În finala care a avut loc azi dimineață, la 04:30, și în care a fost cel mai tânăr, a terminat pe locul 8, cu un timp mai slab decât în semifinale, 53,50. Dar Robert își îndeplinise deja obiectivul cu care venise la Rio: calificarea în semifinale. Ceea ce păstrează un dram de speranță pentru alte bucurii din viitor.

HANDBAL

UPDATE 00:15

Brazilia profită de apatia României, câștigă fără dubii, 26-13, și un lucru devine clar: echipa care câștiga medaliile de bronz la Campionatul Mondial, care bătea clar Norvegia, în urmă cu cinci luni, și apoi trecea în mare viteză pe lângă Danemarca, în calificările pentru concursul de la Rio, nu a ajuns încă la Jocurile Olimpice.

Mulți am sperat că înfrângerea cu Angola a fost un accident, dar jocul și mai slab cu Brazilia – pierdut parcă după doar cinci minute – confirmă acum că fetele lui Tomas Ryde și Costică Buceschi au rătăcit cumva spiritul care le-a purtat spre bronzul Mondial.

Nu rămâne decât să sperăm că România se poate remonta din bucăți, așa cum a făcut-o la ultimul turneu final. Ce-am învățat din meciul ăsta?

JUDO

UPDATE 23:00

Sportul românesc s-a aflat, prin intermediul Corinei Căprioriu, cel mai aproape de o medalie la aceste Jocuri Olimpice. Calificată în semifinale, judoka antrenată de Florin Bercean avea două șanse la podium. A ratat în prelungiri finala pentru aur, pentru ca, la puține minute după epuzianta confruntare cu Rafaela Silva, să piardă și în fața portughezei Telma Monteiro.

Monteiro a reușit un yuko rapid, la jumătatea primului minut, pe care sportiva noastră nu a mai reușit să îl întoarcă, în ciuda atacurilor disperate de pe final de meci.

La fel ca și colega ei Andreea Chițu, Corina a izbucnit în lacrimi la finele concursului. Apoi s-a regrupat și a spus: „Nu e ghinion. Așa e sportul de performanță, nu știi niciodată”. Antrenorul Florin Bercean a adăugat: „E dureros, dar trebuie să mergem mai departe”. Între timp, sportul românesc bifează o nouă zi fără medalii…

JUDO

UPDATE 22:27

Corina Căprioriu a pierdut printr-un waza-ari în minutul 3:06 din “golden point”, în prelungirile unui meci epuizant cu reprezentanta țării gazdelor, Rafaela Silva, marea surpriză a semifinalelor categoriei -57 kilograme la judo.

Jucătoarea noastră a fost mai activă și a încercat mai multe procedee, dar Rafaela s-a apărat bine și, profitând și de avantajul tinereții, a contraatacat într-un moment în care Corina nu a mai găsit suficientă putere ca să ducă la capăt un procedeu complicat. Corina Căprioriu rămâne în cursa pentru medalia de bronz.

TENIS DE MASĂ

UPDATE 20:10

Adrian Crișan face un meci epic, de șapte seturi, dintre care patru cu prelungiri (11-9, 11-13, 5-11, 10-12, 12-10, 11-6, 13-10), în fața coreeanului Lee Sangsu și reușește cea mai mare surpriză de până acum din turneul masculin de tenis de masă de la Rio de Janeiro.

Imperturbabil, cu mina aceea de om sictirit, care a văzut prea multe la viața lui ca să-l mai impresioneze pe cineva, veteranul nostru i-a făcut față unuia dintre jucătorii asiatici cu cea mai importantă progresie din tenisul de masă actual, locul 16 în lume.

Tânăr, arogant și agresiv, Lee Sangsu s-a văzut cu meciul în mână când, la 3-1, a avut minge de meci. Dar, în ciuda oboselii acumulate în meciurile de calificare de până acum, Adi Crișan a tras de el și a realizat probabil cel mai spectaculos moment al unui sportiv român la Rio până acum.

Pentru Adrian Crișan urmează acum optimile.

TENIS

UPDATE 19:00

Pe de o parte, veștile sunt bune: perechea Florin Mergea și Horia Tecău a mai trecut un obstacol, 6-3, 7-6 cu mexicanii Gonzalez/Reyes Varela. Pe de alta, am rămas fără Monica Niculescu, retrasă din proba de simplu înainte de meciul cu Kuznetsova, din cauza unor dureri la spate. Revenind la Florin și Horia, ei au ajuns în sferturile de finală fără set pierdut, respectându-și astfel statutul de favoriți. Meciurile grele încep acum: în sferturi îi întâlnesc fie pe Djokovic/Zimonjic, fie, mai degrabă, pe brazilienii Melo/Soares. Care nu doar că-s buni jucători de dublu, dar vor avea și susținerea unui public gălăgios.

Marți se decid și perechile care prind un loc pe tabloul de dublu-mixt, proba care nu apare decât la turneele de Grand Slam și la Jocurile Olimpice. Sunt doar 16 locuri disponibile, iar accesul se face după un algoritm bazat pe clasamentul celor doi componenți ai echipei. Asta înseamnă că o eventuală echipă Tecău / Begu are cele mai bune șanse de a prinde tabloul.

JUDO

UPDATE 18:45

Ippon-viteză pentru Corina Căprioriu în sferturile categoriei -57 kilograme! Judoka noastră intră în semifinale după ce o învinge, în mai puțin de 40 de secunde, pe Chen-Ling Lien din Taipei. Am scris aici despre reușita ei, dar și despre încercarea viitoare.

JUDO

UPDATE 18:00

După ratările din zilele precedente ale Monicăi Ungureanu și ale Andreei Chițu, Corina Căprioriu a avut de dus în spate multă presiune la debutul său în Jocurile Olimpice. Judoka noastră a trebuit să pună la bătaie toată experiența sa pentru a intra în avantaj împotriva kosovarei Nora Gjakova, printr-un yuko spectaculos, care a dus-o la 1-0. Corina Căprioriu a terminat meciul cu încă un yuko în dreptul său. 2-0 și ne așteaptă noi emoții în seara aceasta. Următorul meci, împotriva lui Chen-Ling Lien din Taipei.

CANOTAJ

UPDATE 17:50

Ionela-Livia Lehaci și Gianina Beleagă au terminat pe locul 3 seriile calificatorii la dublu vâsle categoria ușoară. Tinerele noastre fete au părut a vâsli pe loc primele minute, la 500 de metri între echipajul României și restul echipajelor fiind o distanță de două bărci.

Dar Ionela și Gianina au mărit treptat strocul și au urcat de pe 5 pe 3. Era însă prea târziu ca să mai poată scoate un loc 2, calificant direct în finală, așa că au lăsat-o mai ușor, ca să-și conserve energia pentru calificările de mâine.

TIR

UPDATE 16:38

Alin Moldoveanu, campionul olimpic en-titre al probei de 10 metri pușcă aer comprimat, a ratat calificarea în finala probei.

Alin a terminat pe locul 19, după ce, după primele două dintre cele șase runde de trageri, se afla pe locul 43 din 50 de competitori. Din acel moment, campionul nostru a început o cursă infernală de recuperare, dar nu a reușit să urce mai sus de locul 17. Un 9,9 la focul 54 i-a anulat orice șansă de a se apropia de locul 10, ultimul calificant în finală. Până la urmă, Alin a totalizat 622,7 puncte (102.3, 103.3, 104.6, 104.1, 105.0, 103.4).

Alin Moldoveanu confirmă, astfel, blestemul campionilor la pușcă 10 metri de la Jocurile Olimpice: nimeni nu a reușit vreodată să își apere aurul la următoarea Olimpiadă.

TENIS DE MASĂ

UPDATE 16:25

Vești proaste din competiția de tenis de masă. Daniela Dodean Monteiro, numărul 58 mondial, a fost învinsă clar de japoneza Ai Fukuhara, locul 8 mondial, în turul al treilea al competiției.

Daniela a controlat începuturile primelor două seturi, dar a cedat lupta pe final, vizibil incomodată de serviciile impecabile ale adversarei sale și de faptul că nu a reușit decât rareori pe durata meciului să citească efectele imprimate mingilor de Ai Fukuhara. Scor final: 0-4 (5-11, 6-11, 4-11, 1-11). Daniela Dodean continuă la Rio în competiția pe echipe.

CANOTAJ

UPDATE 15:02

Echipajul de 8+1 rame al României a terminat pe locul 3 seria de patru, cu timpul de 6:16:24, în urma Statelor Unite și Olandei, dar va continua în recalificări, cu șanse bune de a prinde finala probei.

 

Articolul inițial

După un prim weekend olimpic cu mai multe dezamăgiri decât bucurii pentru sportivii români, azi ne îndreptăm speranțele către Alin Moldoveanu, campion olimpic la tir sportiv – puşcă 10 metri cu aer comprimat – în 2012, la Londra, și către Corina Căprioriu, vicecampioană olimpică la judo (57kg), tot la Londra.

Programul românilor de azi:

  • Alin Moldoveanu intră în calificări  de la ora 15:00, iar finala e de la 18:00
  • Corina Căprioriu începe la 16:00, iar finala ar urma să aibă loc de la 21:30.
  • Probele de canotaj, întrerupte ieri din cauza vântului puternic, se reiau azi. Intră în calificări echipajul 8+1, de la ora 14.50, cel de două rame feminin (Laura Oprea și Lavinia Tarlea), ora 18:30; cel de două vâsle categorie uşoară (Ionela Lehaci, Geanina Beleagă), la 17:20; cel de patru rame masculin (Constantin Adam, Vlad Dragoş Aicoboae, Marius Vasile Cozmiuc, Toader Gontaru), la 19:10.
  • Monica Niculescu revine la simplu, după ce duminică noapte a pierdut în primul dur de dublu, alături de Irina Begu. În turul 2 la simplu o va întâlni pe rusoaica Svetlana Kuznetsova, după ora 20:00;
  • Florin Mergea și Horia Tecău, dublul masculin în care ne punem mari speranțe, revine și el în turul doi, contra mexicanilor Gonzales / Reyes (Mexic), de la ora 17:00.
  • La tenis de masă îi avem în turul 3 pe Daniela Dodean, care o întâlnește pe Ai Fukuhara, de la ora 16:00, și pe Adrian Crişan , care încearcă să treacă de coreeanul Lee Sangsu, de la 19:00.
  • Naționala de handbal nu mai are loc de pași greșiți. După înfrângerea cu Angola de sâmbătă, româncele întâlnesc azi, de la 22.40, gazda și campioana mondială din 2013 Brazilia, care a trecut în primul meci de campioana olimpică, mondială și europeană Norvegia.
  • Robert Glință e cel mai tânăr înotător din finala de 100 metri spate, care are loc marți dimineață, la 04:00.
Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.