Crina Pintea ratează Campionatul European, după ce testul pentru Coronavirus i-a ieșit pozitiv. Cum arată lotul României

Lead.ro 29 noiembrie 2020

Duminică dimineață, GSP a dat vestea că pivotul Crina Pintea și cei doi terapeuți fizici ai echipei naționale de handbal, Claudiu Mărășteanu și Cristinel Gâgiu, au primit rezultate pozitive după testele pentru Coronavirus.

Crina și cei doi specialiști în pregătire și recuperare fizică se simt bine – și asta e cel mai important -, însă, dacă primele informații se confirmă, ei nu vor putea pleca spre Campionatul European din Danemarca (3-20 decembrie).

Înainte să primească acest rezultat pozitiv, Crina Pintea ne-a spus că își dorește în primul rând ca ea și colegele ei să fie sănătoase: „Sperăm că ne va ocoli toată nebunia asta și că vom putea fi toate apte. După, bineînțeles, să jucăm frumos împreună. Nu e simplu, pentru că n-am apucat să facem multe lucruri, nu ne-am mai întâlnit de foarte mult timp, acum perioada a fost foarte scurtă, suntem din nou foarte multe jucătoare noi. Dar încercăm să luăm partea bună și să prindem totul din mers și să ne bucurăm de handbal. Mai ales că acum trăim vremurile astea. Noi putem să jucăm, putem să facem ceea ce ne place, încă. Pentru că în perioada în care am stat în casă ne-a lipsit foarte mult. Și nu vrem să se mai întâmple asta.“

Crina Pintea face parte din nucleul Naționalei, ar fi o absență grea pentru echipa antrenată de Bogdan Burcea, care ne spunea, chiar zilele trecute, că e sigur că „o să arătăm diferit față de ultimul turneu final”.

Acum, din moment ce Crina și cei doi terapeuți au petrecut ultimele șapte-opt zile alături de echipă, în cantonamentul pe care Naționala l-a început, la București, în 22 noiembrie, mulți se întreabă dacă nu cumva urmează alte rezultate pozitive după testele pe care lotul României le face astăzi.

Până la informații noi, e bine să punctăm câteva lucruri:

1. Chiar dacă rezultatele pozitive se confirmă, asta nu înseamnă automat că alte jucătoare și alți oameni din staff-ul tehnic vor primi și ei rezultate pozitive, deși au petrecut mult timp împreună. Și în spații închise. Așa cum știi, antrenorul Bogdan Burcea, Cristina Neagu, Cristina Laslo, Diana Ciucă și multe dintre jucătoarele care fac acum parte din lotul de 22 de jucătoare au avut deja virusul. 

2. În grupul de 22 de sportive – în care, până la plecarea spre Danemarca, programată pentru luni, trebuie să rămână 18 handbaliste -, sunt nouă jucătoare care nu au avut până acum virusul: Denisa Dedu, Iulia Dumanska, Eliza Buceschi, Laura Moisă, Ana-Maria Țicu, Ana Maria Iuganu, Andreea Rotaru, Alexandra Subțirică Iovănescu și Laura Popa. 

3. Au existat exemple în lumea largă a sportului, dar și în România, unde rezultatele pozitive s-au dovedit apoi a fi fals pozitive. Iar sportive și sportivi ai unor cluburi serioase de fotbal, handbal sau baschet au fost eliberați din izolarea impusă după trei, patru sau cinci zile în care tot atâtea teste au oferit rezultate negative.
Cu toate astea, e greu de presupus că o sportivă intrată în izolare acum, cu cinci zile înaintea startului Campionatului European, se va putea alătura echipei – într-o formă fizică bună – pe parcurs. 

***

Așa cum știi, după ce Norvegia s-a retras din organizarea acestui turneu final, Europeanul a fost preluat în întregime de Danemarca. Naționala va juca în Grupa D, la Kolding, cu Germania (pe 3 decembrie, ora 19.00), Polonia (5 decembrie, ora 17.00) și Norvegia (7 decembrie, ora 21.30).

Tot la Kolding se joacă și Grupa C, cu Olanda, Ungaria, Serbia și Croația, posibile adversare pentru România în Main Round.

Orașul Herning, unde echipa națională a câștigat ultima sa medalie – bronzul mondial din 2015 – va găzdui celelalte două grupe, o grupă principală și weekend-ul de final al Campionatului European. Herning va găzdui grupele A, cu Franța, Danemarca, Muntenegru și Slovenia, respectiv B, cu Rusia, Suedia, Spania și Cehia.

Lotul României

Din cele 22 de handbaliste care au participat la stagiul de pregătire de la București – unde echipa s-a reunit pe 22 noimebrie -, Bogdan Burcea și Robert Licu le-au ales pe cele 18 care vor face deplasarea în Danemarca. Potrivit GSP, au rămas acasă Crina Pintea, Diana Ciucă, Alexandra Severin și Andreea Rotaru, iar echipa României arată astfel:

Portărițe: Denisa Dedu (CSM București), Iulia Dumanska (Podravka) și Ana-Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița).

Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița) și Alexandra Dindiligan (HC Zalău)

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București) și Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)

Coordonatoare: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana-Maria Țicu (SCM Craiova) și Andreea Popa (Minaur)

Pivoți: Lorena Ostase (CSM Slatina) și Alexandra Subțirică Iovănescu (Gloria Buzău).

Interi dreapta: Ana-Maria Savu (SCM Craiova) și Laura Popa (Rapid București)

Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM București) și Sonia Seraficeanu (Minaur)

Grupele EURO

Primele trei clasate din fiecare grupă preliminară se califică mai departe în cele două grupe principale (Main Round). În Main Round, fiecare echipă va intra cu punctele pe care le-a câștigat celorlalte două echipe calificate – rezultatul obținut cu ultima clasată nu va conta.

 

Foto: Sorin Pana / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.