Cristina Neagu: „M-am gândit că poate ar fi bine să fac o pauză de la echipa națională. Nu neapărat să mă retrag definitiv. Dar echipa națională face parte din mine”

Lead.ro 16 aprilie 2021

Înaintea meciurilor cu Macedonia de Nord, în barajul de calificare la Campionatul Mondial, Cristina Neagu a vorbit, într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Striblea, despre cum au afectat-o cele două ratări din ultima lună – prezența la Jocurile Olimpice cu echipa națională și în FINAL 4 cu CSM București –, despre posibilitatea de a lua o pauză de la echipa națională, și despre planurile ei de viitor în antrenorat.

Mai jos, câteva idei din discuție:

Despre echipa națională:

„E o perioadă de tranziție la echipa națională, de reconstrucție. E clar că trebuie să se construiască o echipă pentru următorul ciclu olimpic. Jocurile Olimpice vin din fericire peste doar trei ani. Cred că e nevoie de răbdare, de un proiect pe termen mai lung și eventual JO de la Paris să fie finalitatea acestei generații, pentru că e greu să obții rezultate notabile în momentul de față.”

„Talentul a fost mereu în România, problema e la mentalitate, la cât de foame ne este de rezultate, la cât de satisfăcuți suntem cu ceea ce facem, și la nivelul de pregătire. Pentru că jucătoarele Norvegiei nu sunt mai bune decât jucătoarele noastre, dar sistemul în care au crescut, nivelul de pregătire e. Degeaba ai talent dacă nu muncești foarte mult, dacă nu-ți dorești în fiecare zi să fii mai bun, dacă nu ai această mentalitate de învingător să-ți dorești să câștigi fiecare meci, nu contează adversarul.”

Despre turneul preolimpic:

„Am crezut 100% în calificare, nu m-am îndoit nicio secundă că putem să ne calificăm, atmosfera a fost foarte bună. Dar cred că la un moment dat, presiunea și-a spus cuvântul în acele meciuri. Asupra echipei, asupra unor jucătoare. Asta vine din experiență, din a juca astfel de meciuri importante. A fost un an atipic, în care s-au jucat puține meciuri.”

„Dar, per total, cred că echipa a jucat bine spre foarte bine. Două goluri ne-au despărțit de această calificare. A fost un turneu foarte echilibrat și am fost aproape, cred că foarte aproape. Așa am simțit acolo pe teren.”

„E o suferință foarte mare, mi-a fost foarte greu după turneul preolimpic, după care a venit și această eliminare cu echipa de club. Nu e cel mai bun moment pentru mine, însă nu avem ce face decât să mergem mai departe. Sportul îți oferă o altă ocazie, care e barajul de calificare la Campionatul Mondial. Nici nu-mi trece prin cap că nu putem câștiga cele două meciuri împotriva Macedoniei.”

Despre Jocurile Olimpice din 2024:

„E o întrebare dificilă, în momentul ăsta e greu să mă gândesc la ce va fi peste trei ani. În primul rând, trebuie să fiu sănătoasă. Sunt sigură că motivația de-a juca handbal o s-o am în continuare. Dar primează sănătatea, dacă nu sunt sănătoasă nu pot juca, și nu pot juca pe două fronturi.”

Despre o posibilă despărțire de echipa națională:

„M-am gândit, mai ales după ce am ratat calificarea la Olimpiadă că poate ar fi bine să fac o pauză. Nu neapărat să mă retrag definitiv de la echipa națională, dar că ar fi bine să fac o pauză. Există această posibilitate, ca în viitorul apropiat să fac o pauză de la echipa națională.”

„E oboseală în primul rând fizică, aceste probleme, pe care nu pot să le neg, își spun cuvântul la un moment dat. Există și această oboseală psihică, nu pot s-o ascund. Dar știu că după o perioadă, când o să mă simt din nou bine, o să-mi doresc să fiu din nou la echipa națională, pentru că face parte din mine și cel mai frumos sentiment pe care-l pot trăi pe terenul de handbal este atunci când joc la echipa națională.”

„Eu sunt dependentă de echipa națională, să spună alții dacă și echipa națională e dependentă de mine. Dar cred că echipa națională nu poate să fie dependentă de nicio jucătoare. Și nici n-ar trebui. Cred că dependență e un cuvânt prea dur.”

Despre ratarea calificării în FINAL4 cu CSM București:

„Probabil că greșeala a fost în ambele manșe. În prima, în care echipa a jucat foarte bine și nu am reușit să păstrăm un avantaj de nouă goluri pe care l-am avut la un moment dat. Iar în meciul doi pur și simplu am ratat foarte mult. Foarte multe situații clare, de unu la unu, care și-au pus amprenta asupra echipei. De aia am și marcat foarte puține goluri, și cred că aici s-a făcut diferența.”

„După ce s-a întâmplat la turneul preolimpic de acum o lună, să trăiesc încă o eliminare, practic cel mai important obiectiv pe care eu îl am la nivel de club, a însemnat și înseamnă mult pentru mine. E o perioadă grea spre foarte grea. Și pentru club, pentru că am avut calificarea în mâna noastră.”

„Mi-aș dori ca echipa noastră să aibă constanță, asta e o problemă. Eu nu știu acum care e nivelul echipei. Suntem genul de echipă care putem câștiga cu oricine, dar putem și pierde cu oricine.”

„E o perioadă foarte apăsătoare. Cu siguranță după o vacanță o să văd altfel lucrurile și o să fiu optimistă, pentru că îmi doresc în continuare să fac performanță. Eu așa sunt, dau 100% mereu și o să fac asta și sezonul viitor.”

 

Întregul interviu, oferit de BRD, cu care handbalista are un parteneriat de imagine, poate fi urmărit aici:

Foto: Anze Malovrh / kolektiff

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.