Cristina Neagu: „Facem tot posibilul să ajungem la Jocurile Olimpice. E cel mai important obiectiv pe care îl am acum și în următorii ani”

Lead.ro 12 februarie 2020

Jucătoarele echipei naționale de handbal a României s-au întâlnit zilele astea (între 9 și 15 februarie) la Râmnicu Vâlcea, în ultimul stagiu de pregătire a turneului de precalificare la Jocurile Olimpice din luna martie (20-22).

La turneul din Muntenegru, România va juca, în ordinea asta, cu Thailanda, Norvegia și echipa țării gazdă, al cărui antrenor secund este Adrian Vasile. Primele două clasate vor obține calificarea la Tokyo.

„Sunt multe lucruri de pus la punct, sunt multe jucătoare noi și trebuie formate noi relații de joc. Plecăm cu șansa a treia, Norvegia și Muntenegru sunt favoritele grupei. Asta nu înseamnă ca nu avem șansa noastră. Ele joacă în prima zi și noi vom încerca să învingem echipa care va pierde acel meci, pentru că asta ar însemna calificarea la Jocurile Olimpice. Credem în șansa noastră până la capăt. Vom avea trei meciuri în trei zile și vom da totul acolo. E prima oară când voi lucra cu unele jucătoare noi de la națională, voi încerca să vorbesc cât mai mult cu ele, să le ajut cât pot de mult și să închegăm relațiile de joc cât mai repede. Îl știu pe Bogdan (Burcea) de foarte mult timp, văd că e foarte încrezător și asta e bine. Am o relație bună cu el, dar nu am lucrat împreună până acum. Într-un fel e bine că întâlnim Thailanda în primul meci, intrăm ușor în ritmul competiției cu cel mai slab adversar din grupă. Apoi vom avea două meciuri foarte importante. Va fi foarte greu, pentru că vom juca trei meciuri în trei zile, mai ales că programul este deja foarte încărcat. Adrenalina va fi foarte mare și dorința de victorie la fel”, a spus Cristina Neagu.

Întrebată despre duelul cu Adrian Vasile, dar și despre forma ei fizică, ea a continuat: „Adi Vasile este antrenorul cu care lucrăm în fiecare zi la CSM și ne cunoaște foarte bine, dar la astfel de meciuri contează foarte mult forma de moment. Genunchiul meu nu e la sută la sută, dar e din ce în ce mai bine. Din punctul acesta de vedere sunt OK.
Muntenegru are avantajul terenului propriu, dar nu ne este frică de nimic special. Norvegia e echipa pe care am bătut-o o singură dată în ultimii 15 ani. Cu Muntenegru am tot jucat la ultimele turnee, le cunoaștem foarte bine. Vor fi meciuri echilibrate, pentru că presiunea este foarte mare nu doar pe noi, ci și pe ele. Norvegia joacă primul turneu preolimpic după mulți ani, deci presiunea va fi și pe ele. Dacă vorbim strict de echipa națională, Jocurile Olimpice sunt cel mai important obiectiv pe care îl am acum și în următorii ani”, a mai declarat căpitanul echipei naționale.

Pregătiri pentru Norvegia

Din câte se pare, întreaga atenție a staff-ului tehnic se îndreaptă de-acum spre Norvegia, medaliata cu bronz la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, a doua adversară a României în Muntenegru.

„Le vom prezenta fetelor strategia pe care o vom aborda în meciul cu Norvegia, această săptămână se adresează exclusiv acestui lucru. Chiar dacă vin după meciuri foarte grele în cupele europene, fetele sunt pline de energie, moralul este foarte bun. Mentalul trebuie să fie foarte puternic la acest turneu. Plecăm cu șansa a treia în Muntenegru, dar am plecat și cu șansa a 14-a și am reușit”, a spus antrenorul Bogdan Burcea, înainte să fie întrebat despre eventualul avantaj pe care Muntenegru, cu Adi Vasile în echipă, l-ar putea avea.

„Poate fi un avantaj și că noi îl cunoaștem pe Adi Vasile… Obiectivul rămâne același, să obținem două victorii și să ne calificăm la Jocurile Olimpice. În perioada următoare vom obține informații și despre Thailanda, nu știm multe lucruri despre această echipă. Am purtat discuții cu Valentina Ardean Elisei (despre revenirea ei la Națională), dar ea s-a dedicat în totalitate familiei și echipei de club, nu mai e cale de întoarcere. Îi urez success și îi mulțumesc pentru realizările de la echipa națională”, a spus Burcea.

El a cofirmat că lotul rămâne deschis și altor handbaliste în perioada următoare: „Ne interesează orice jucătoare eligibilă, sănătoasă, în formă și care poate performa. Am convocat cinci coordonatoare de joc, dar nu este obligatoriu ca ele să evolueze numai pe acel post”.

Laura Pristăvița: „Apărarea poate fi avantajul nostru”

„Șanse avem până la finalul meciurilor, indiferent dacă pleci favorit sau nu. Nu știu la ce să ne așteptăm din partea Thailandei. Vom pregăti foarte bine fiecare meci, indiferent de valoarea adversarului. Norvegia și Muntenegru sunt printre cele mai puternice echipe din lume la ora actuală. Ne-am reunit aici pentru a pregăti turneul preolimpic, sper ca acest stagiu să fie eficient, astfel încât în martie să reluăm totul de aici. Faza de apărare este cea mai importantă, cred că acesta ar fi avantajul nostru în momentul de față”, a spus Laura Pristăvița, handbalistă care a reușit să arate multe lucruri bune la Mondialul din Japonia.

„Timpul este scurt, dar sper să fie suficient pentru a pune la punct toate problemele. Pot spune că și eu sunt nouă la echipa națională și încerc să mă adaptez cât mai bine. Cresc emoțiile înaintea turneului, este presiune, dar trebuie să ne detașăm. În Muntenegru ne vom juca șansa și sper să o facem cât mai bine. Meciurile vor fi echilibrate. Jocurile Olimpice reprezintă cel mai important obiectiv din cariera mea”, a spus și Sonia Seraficeanu (22 de ani), la câteva luni după primul ei Mondial cu echipa națională.

Lotul României pentru stagiul de pregătire de la Vâlcea:

Portari: Denisa Dedu (CSM București), Yulia Dumanska (SCM Râmnicu Vâlcea) și Diana Ciucă (SCM Râmnicu Vâlcea)

Extreme stânga: Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița) și Ana Maria Tănăsie (Măgura Cisnădie)

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Tiron (Dunărea Brăila) și Alexandra Severin (HC Zalău)

Coordonatori: Laura Pristăvița (Gloria Bistrița), Andreea Rotaru (Gloria Buzău), Elena Dache (Dunărea Brăila) și Ana Maria Țicu (SCM Craiova)

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina) și Dana Abed-Kader (HC Zalău)

Interi dreapta: Alina Ilie (Gloria Buzău) și Ana Maria Savu (SCM Craiova)

Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare) și Laura Moisă (CSM București)

*

În celelalte două turnee de calificare (găzduite de Spania și Ungaria), Spania și Suedia sunt favorite în grupa cu Senegal și Argentina, în timp ce Ungaria și Serbia se vor bate probabil pe al doilea loc într-o grupă cu Rusia și Kazahstan.

 

Interviuri #NationaladeHandbal – 11 februarie 2020

#NationaladeHandbal 🇷🇴 se află zilele acestea la Rm Vâlcea pregătind participarea la turneul preolimpic de calificare la #Tokyo2020 (20-22 martie).Am stat de vorbă cu selecționerul Bogdan Burcea și tricolorele Cristina Neagu, Sonia Seraficeanu și Laura Pristăvița despre obiectivul pentru această săptămână și pentru turneul preolimpic.❗️IMPORTANT: Naționala României va avea mâine (12 feb) o sesiune comună de antrenament cu SCM Rm Vâlcea care se va desfășura cu porțile închise, din dorința staffului tehnic, accesul fiind restricționat atât reprezentanților mass media cât și suporterilor. Vă mulțumim pentru întelegere!💙💛❤️#HaiRomania #HandbalFeminin #HandbalulSportNational

Gepostet von FRH – Federația Română de Handbal am Dienstag, 11. Februar 2020

 

Imagini: FRH

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.