CSM București pierde și returul cu Gyor, trebuie să lupte acum pentru locul doi în grupă. Înfrângerea asta ne-a arătat și lucruri bune

Lead.ro 23 februarie 2019

Nici de data asta: CSM București pierde din nou cu Gyor, dar înfrângerea de la București, 25-27, a adus și lucruri bune. Campioana României s-a bătut cu adevărat, apărarea a fost mai contondentă (primul meci din această ediție a Ligii Campionilor în care Gyor n-a reușit 30 de goluri), iar multe jucătoare au arătat ambiție și curaj. Măcar acum, lucrurile astea pot valora mai mult decât punctele.

*

Calificate deja – pentru a patra oară la rând – în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, jucătoarele CSM-ului caută zilele astea să strângă rândurile înaintea celor mai importante meciuri ale sezonului. Și chiar dacă sună curios, acest retur cu Gyor n-a prins lista. Nu pentru că testul n-ar fi fost de luat în seamă, ci pentru că o nouă măsurătoare cu Gyor, la doar câteva săptămâni după înfrângerea dură din Ungaria, își cam pierduse miza clasamentului: înaintea meciului din Polivalentă, unguroaicele erau destul de sigure de locul 1 în această grupă.

Așa că-n afara unei posibile injecții cu încredere – asta în cazul unei victorii -, acest derbi cu Gyor n-a mai avut încărcătura ultimilor ani. În tot cazul, nu pentru campioanele en-titre.

Mai relaxate decât la precedentele vizite în București, ultima pierdută destul de clar (28-22) în ianuarie 2018, jucătoarele lui Gábor Danyi, cel care trebuie să continue perioada de dominație a lui Gyor în Europa (echipa urmărește al treilea trofeu consecutiv în Liga Campionilor), s-au trezit fugărite încă din start de mai motivatele lor adversare. Încurajate puternic de oamenii care-au umplut până la ultimul rând Sala Polivalentă (și de energicul MC care-i enervează pe unii și-i distrează pe alții), extremele CSM-ului, Curea și Radicevic, au marcat adesea pe contrele rapide pentru care tocmai Gyor e recunoscută de obicei. Golurile lor și intervențiile Jelenei Grubisic în poartă au păstrat-o pe CSM în avantaj până spre finalul primei reprize, când de la 10-8 s-a ajuns repejor la 10-13, înainte ca excelenta Groot să-și trimită echipa la vestiare cu patru goluri avans.

Că avansul ăsta luat pe nepusă masă a venit tocmai după un timeout al lui Dragan Djukic, asta a oferit analiștilor subiect de discuție la pauză: „de ce o fi cerut timeout când echipa lui conducea?”.

Dar n-a fost vreme de răspunsuri, pentru că a doua repriză a reușit să-i ridice din nou pe oamenii din tribună. Zgârcite și rele în apărare, jucătoarele CSM-ului s-au repezit înapoi în meci și, după câteva minute fără gol, Gyor a înțeles că lucrurile nu s-au încheiat. Nici pomeneală!

Pas cu pas, CSM și-a făcut făcut loc înapoi în meci și, după 14 minute excelente, a reușit să egaleze la 17. Această jumătate de repriză cu doar două goluri încasate de la Gyor este o dovadă în plus că apărarea trebuie să fie principala armă a unei echipe sărăcite de absențele lui Neagu și Kurtovic. Dovada asta trebuie așezată în vestiarul CSM-ului chiar dacă Gyor și-a găsit până la urmă ritmul: câteva goluri mai simple au deblocat atacul unguroaicelor, care s-au distanțat la două goluri. Crina Pintea a făcut 24-21, dar tot ea a fost eliminată, cu șase minute înaintea finalului, oferind CSM-ului șansa să revină din nou.

N-a mai făcut-o, deși nimeni nu poate spune că n-a încercat. N-a lipsit curajul, n-a lipsit nici ambiția, însă Gyor este zilele astea o echipă mai bună.

S-a terminat 27-25 pentru Gyor, iar CSM trebuie să adune lucrurile bune din acest meci, înaintea jocurilor care vor colora în negru sau alb sezonul lui CSM. Acestea urmează de acum înainte: derbiul de la Râmnicu Vâlcea e meciul hotărâtor pentru titlul din România, apoi ultimele două meciuri din grupa principală a Ligii (cu Krim și Thuringer) vor decide probabil locul lui CSM în această grupă în care Kristiansand și Ferencvaros au șansele lor la locul doi. În fine, duelul din sfertul de finală o va trimite pe CSM fie în Final4, fie în gura lumii.

Primele reacții

Dragan Djukic și-a felicitat jucătoarele pentru că „au luptat până la sfârşit, mai ales că nu este o situaţie uşoară pentru noi. Aş vrea să le mulţumesc fanilor, ne-au dat aripi astăzi. Dacă vrei să învingi Gyor, trebuie să joci perfect, iar noi astăzi nu am făcut-o. Oricum, pentru mine sunt semne bune. Am reuşit să revenim (după căderea din finalul primei reprize), nu am renunţat şi sunt convins că putem face lucruri bune în acest an, chiar dacă lumea nu crede foarte mult în noi”, a spus antrenorul lui CSM la microfonul Telekom Sport.

„Ne-am luptat foarte mult, ne-am dorit această victorie. Chiar dacă ne-au condus la un moment dat, am luptat şi am revenit, dar din păcate am pierdut până la final. Cred că ne lipseşte constanţa, avem nevoie să jucăm bine pe toată durata partidei. Și în apărare, şi în atac.Trebuie să mai improvizăm, pentru că sunt multe fete care lipsesc din lot, dar per total este foarte bine. Acum ne dorim locul doi şi luptăm pentru a câştiga toate meciurile“, a spus Claudia Constantinescu, care a reușit patru goluri și alte câteva acțiuni curajoase, pentru aceeași televiziune.

Am întrebat-o și noi cum a fost diferit meciul de acum față de cel din tur: „A fost un meci complet diferit, după părerea mea, acum echipa a luptat în orice minut, ne-am dorit foarte mult să câștigăm, din păcate nu am reușit. Am crezut c-o să revenim și-o să câșstigăm, nu am cedat niciodată. Am jucat mai mult ca o echipă. Publicul de aici e extraordinat, tot timpul ne încurajează și ne dă o stare de bine, îmi place să joc aici. Jocul de azi ne dă încredere, deoarece am jucat mult mai bine, mai ca o echipă. Urmează o perioadă grea, dar ne dorim să câștigăm toate meciurile care urmează și să rămânem în continuare pe locul 2 în grupă.“

Crina Pintea a fost ultima jucătoare care a părăsit terenul, după ce-a semnat minute în șir autografe, a făcut poze cu copiii care o strigau din toate părțile și a dat interviuri. Cum a trăit meciul, în câteva cuvinte: „Eu mă bucur de handbal, de moment, am trăit momentul și azi, am încercat să-mi ajut echipa cât am putut de bine. Sunt foarte fericită și împlinită aici, mă bucur din tot sufletul pentru timpul pe care-l am cu echipa asta. Ar fi frumos să câștigăm Liga, cred că pentru asta jucăm. CSM au jucat foarte bine, s-au luptat, dar nu ne-am gândit în niciun moment că putem pierde, când au egalat ne-am zis că meciul are 60 de minute.“

*

Înaintea celorlalte două meciuri ale Grupei 2, Gyor s-a dus la 15 puncte, asigurându-și locul 1, CSM a rămas cu 10 puncte și poate fi egalată de Kristiansand, care pornește mare favorită cu Krim. Favorită e și Ferencvaros (7 puncte) cu Thuringer, așa că lupta pentru locul 2 se va strânge și mai mult. Miza? Acest loc 2 ar aduce cu el avantajul de a juca returul sfertului de finală la București. Căci dacă vorbim despre numele și valoarea potențialei adversare de acolo, între Metz, Rostov și Buducnost nu sunt, în momentul ăsta, mari diferențe. Chiar dacă Metz, care a bătut-o pe Rostov și în Rusia, începe să arate tot mai bine.

Articol în curs de actualizare

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.