Cu asta rămânem după victoria României la Trofeul Carpați: „Nu există limite. Vom merge în Franța și vom încerca să obținem maximul”

Lead.ro 24 noiembrie 2018

„A fost un turneu bun, echipe puternice, două meciuri bune de pregătire. A fost important că după o săptămână fantastică cu naționalele A și B am pus în practică tot ce-am exersat. Acum e important să analizăm meciurile și să finalizăm conceptele și ideile cu care plecăm la European. N-a fost mult timp de pregătire, dar nu doar pentru noi, pentru toate echipele. Dar cea mai importantă e mentalitatea jucătoarelor. Nu doar săptămâna asta, și cea dinainte, dar și la ultimul stagiu de pregătire au avut un spirit fantastic. Cu toții știm cât de important e acest campionat și cu toții vrem să facem o treabă bună acolo”, a spus Ambros Martin la scurt timp după finala Trofeului Carpați, o afacere în familie câștigată, 33-24, de prima echipă a României contra României B.

Cu toate obiectivele acestui turneu pregătitor împlinite, naționala României se va concentra acum pe ultimele detalii. Campionatul European din Franța e la o aruncătură de băț distanță (turneul începe de 29 noiembrie, primul meci al României este pe 1 decembrie, cu Cehia), iar Ambros Martin și jucătoarele lui vor căuta să ajungă în Franța și cu energie, dar și cu toate lecțiile exersate.

Cam așa a arătat și finala Trofeului Carpați – o lecție cu public în care Martin, secundul Horațiu Pașca și handbalistele pe care le pregătesc au mai pus o dată în practică, fără să facă risipă inutilă de energie, câteva lucruri importante: apărarea avansată, atacurile cu doi pivoți și câteva variante pentru interul dreapta.

La final, spaniolul s-a declarat mulțumim și optimist: „Nu există limite. Vom merge acolo (în Franța) și vom încerca să obținem maximul. Dar nu ne putem gândi de acum la semifinale, trebuie să ne gândim la primele meciuri, începând cu Cehia. Dar cu echipa asta, mergem fără limite. Sigur, știm și că sunt și alte echipe care fac la fel. Mergem concentrați pe primul meci și pe primele două puncte. Apoi ne gândim la următorul și la următoarele două puncte, și tot așa. Dacă e posibil. Ați văzut că tinerele jucătoare sunt pregătite, au făcut un turneu fantastic și dacă vom avea vreo problemă cu vreo jucătoare, ne putem baza pe ele“, a concluzionat Ambros Martin, care și-a ales și ultimele două jucătoare pentru European – Mădălina Zamfirescu şi debutanta Andreea Polocoşer. Ambele au jucat foarte bine (pentru România B) la Trofeul Carpați.

Bine au jucat și Cristina Neagu – declarată cea mai bună jucătoarea a Trofeului Carpați, și Crina Pintea – cel mai valoros pivot. Crina se declara, chiar după victoria cu Serbia din prima zi a turneului, mulțumită de cum merg lucrurile: „Suntem foarte bine, ne-am pregătit cu adversari puternici, am văzut unde mai avem de lucrat. Am încercat apărarea 5+1, am simțit încă de la antrenament că nu este punctul nostru forte, e nevoie de timp s-o pregătim. Dar apoi am revenit la formula pe care o știm și a mers foarte bine. S-a văzut că atunci când a fost apărarea bună, atacul a venit de la sine, asta e cel mai important și toată lumea știe asta. Am început mai greu cu Serbia, dar important e că am rămas unite, că ne-am susținut încontinuu.”

*

Delegația României va pleca spre Brest, în vestul Franței (Bretania), pe 29 noimebrie. Chiar pe 1 decembrie, echipa națională va debuta cu Cehia – prilej pentru revansă după întâlnirea tristă de la Mondialul precedent. În grupă mai sunt Germania – o echipă care, chiar dacă nu-i de speriat nici ea, rămâne imprevizibilă -, și campioana în serie Norvegia, deținătoarea titlului și echipa de bătut, alături de Franța și Rusia, la acest European.

Obiectivul României? Locurile 1-6, care înseamnă clasarea în primele trei în grupa principală de la Nancy, unde cele trei echipe calificate din Grupa D se vor alătura primelor trei clasate dintr-o Grupă C în care mai ales Olanda, dar și Ungaria și Spania pornesc favorite în fața Croației.

Lotul României pentru Campionatul European din Franța

În poartă: Denisa Dedu și Iulia Dumanska

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei și Cristina Florică

Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu și Andreea Polocoşer

La coordonare: Eliza Buceschi, Cristina Laslo și Mădălina Zamfirescu

Interi dreapta: Ana Maria Dragut și Melinda Geiger

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu și Laura Chiper

Pivoţi: Crina Pintea, Raluca Băcăoanu și Daniela Raţiu

Una dintre jucătoare va fi rezervă. În plus, fiecare echipă va putea face câte două schimbări, în caz de nevoie.

 

Fotografii: Sabin Malisevschi / Sport Pictures

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.