Cu ce rămânem după înfrângerea în fața Rusiei. Și ce poate schimba România pentru Olanda, în meciul pentru bronz

Andrei Năstase 15 decembrie 2018

După ce Franța a dominat Olanda la toate capitolele – chiar și la viteză, unde jucătoarele Hellei Thomsen aveau argumentele lor – cele două finale de duminică au fost confirmate: Franța, cu apărarea ei fantastică, va căuta încă o dată soluții pentru Vyakhireva și colegele ei, după ce nu le-a găsit în grupe, România va încerca propria revanșă în fața Olandei.

Dacă e să o reușească, o va face probabil în apărare. Nu în atac, așa cum a părut să încerce în fața Rusiei.

Înaintea semifinalei pierdute de România în fața Rusiei, meci în care Vyakhireva a fost de neatins, Ambros Martin spunea că „nu avem timp pentru tactici noi, vom încerca să supraviețuim. Ne vom lupta ca leii și vom încerca să fim agresivi în apărare și să ne creăm ocazii. Trebuie să funcționeze bine și defensiva, și atacul, dar prin defensivă să preluăm inițiativa, mai ales că ei sunt o echipă ofensivă. Nu poți să joci gol la gol cu o echipă care înscrie atât de mult.”

Și totuși, România a jucat contra Rusiei exact așa, ca într-un meci de box cu garda jos. Și pentru toate atacurile construite frumos și finalizate curajos în prima repriză, apărarea României a fost depășită cu ușurință de o ofensivă condusă perfect de Vyakhireva, jucătoarea antrenată de Ambros Martin la Rostov. Abia acum am înțeles cu toții de ce spunea spaniolul că, deși cunoaște calitățile jucătoarelor din Rusia, asta nu-l face mai optimist: „Cunosc majoritatea jucătoarelor, știu cât sunt de bune, dar ăsta nu e un avantaj, dimpotrivă, știu ce pot face pe teren. Și doar dacă jucăm ca o echipă le putem opri calitățile individuale.”

Din păcate, Rusia a câștigat tocmai pe calitățile ei individuale. Ale Vyakhirevei, în primul rând, dar Sen, Makeeva sau Managarova ne-au arătat și ele ce pot face dacă apărarea adversă nu le deranjează serios.

Doar în primele 20 minute a rezistat apărarea României, care trebuia să fie punctul de sprijin al echipei. A fost, dar doar la început. Cea mai bună perioadă a României, între 9-6 și 11-8, a venit în urma unor mingi recuperate în defensivă, mingi pe care Ana Maria Dragut și Crina Pintea le-au transformat în goluri.

Dar din momentul în care Rusia a început să marcheze din atacuri scurte și foarte scurte, de doar câteva secunde, a devenit evident că meciul nu se joacă în termenii României. Și dacă în primele 20 de minute România a primit 8 sau 9 goluri, până la pauză Rusia a ajuns la 16 goluri – mult prea multe pentru o echipă a României care anunțase că vrea să câștige în apărare, nu în atac. 

Asta nu înseamnă că ce-au arătat Dragut, Laslo sau Perianu în atac n-a fost frumos – a fost. Însă o repriză cu 31 de goluri ne arată că s-a jucat repede, că apărarea României nu a tăiat ritmul Rusiei, că nu au fost suficiente faulturi la nouă metri. Exact un astfel de joc complimentează toate calitățile echipei lui Trefilov, o echipă care se pregătise probabil să dea goluri de pe toate pozițiile (așa cum a făcut-o de-a lungul turneului), însă i-a fost de ajuns să se bazeze pe soluțiile grozave ale micuței și explozivei Vyakhireva. 

Mulți vor spune că dacă România vrea să ia medaliile de bronz în fața Olandei, echipa trebuie să joace cel puțin la fel de bine cum a făcut-o în prima repriză cu Rusia. Și totuși, parcă ar fi mult mai bine să joace cu totul altceva. 

Ambros Martin a spus, după meciul cu Rusia, că „dacă adversarii înscriu 28 de goluri, fără Neagu, nu avem capacitatea de a le ține piept. Putem înscrie și noi atâtea goluri, dar cu ea alături. În prima repriză am luptat și am jucat bine în atac, dar nu asta era calea, dimpotrivă. Dacă le puneam probleme în apărare, poate mențineam nivelul în atac, pentru că aveam mai multă încredere. Dar când s-au dus la trei-patru goluri, a fost dificil.”

Și Crina Pintea crede că „trebuie să avem o altfel de atitudine. Să jucăm tare, să ne apărăm. În primul rând apărarea. Fără apărare, nu faci nimic“.

Ce bine ar fi ca-n fața Olandei să vedem această apărare.

*

România – Olanda se joacă duminică, de la 0ra 15.00. Finala dintre Rusia și Franța începe la 18.30. Ambele meciuri vor fi trasnmise de TVR.

Foto: EHF EURO @ Uros Hocevar / kolektiff

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.