“Cursa înarmărilor” în Liga 1: FCSB ia tot ce-i mai bun de la Astra, CFR Cluj răspunde pe măsură, Viitorul se întărește pentru Europa

Ciprian Rus 27 iunie 2017

Deși afară termometrele bat spre 40 de grade, iar echipele românești își încep pregătirea finală în destinații care mai de care mai exotice, Liga 1 este, la final de iunie, scena unui veritabil “război rece”.

După ce câțiva ani – după ce Ioan Niculae și-a luat mâna de pe Astra, iar Dinamo și CFR s-au luptat cu insolvența – FCSB nu a avut rival nici pe piața internă a transferurilor, nici pe cea externă, clubul patronat de Gigi Becali are, din nou, un contracandidat pe măsură. CFR Cluj a ieșit din insolvență și, după ce au pompat cinci milioane de euro în redresarea clubului, acționarii echipei s-au lansat într-o spectaculoasă campanie de transferuri, răspunzând, săptămână după săptămână, mișcărilor făcute de FCSB.

Anunțate de ceva timp, ambițiile CFR-ului de a reveni în prim-planul Ligii 1 s-au dovedit a nu fi vorbele goale cu care ne-am obișnuit în fotbalului nostru. Iar adevăratul “statement” și, de altfel, marele transfer al verii pentru fosta campioană din Cluj l-a reprezentat aducerea pe banca tehnică a lui Dan Petrescu, ajutat de la oficială de Bogdan Mara și Marius Bilașco.

Mișcarea nu a plăcut fanilor vechi ai CFR-ului, atașați de carismaticul Vasile Miriuță, care a fost dat afară după ce condusese cu brio echipa în momente foarte grele. Însă cinismul a fost dintotdeauna una dintre armele CFR-ului, iar asta o știu foarte bine și Aurel Șunda, și Ioan Andone, și Maurizio Trombetta, și Eugen Trică, și Andrea Mandorlini. Iar șansa lui Dan Petrescu este să convingă prin joc și, mai ales, prin rezultate exigentul public de la Cluj.

Dacă CFR a mizat pe un antrenor experimentat și încăpățânat, FCSB l-a ales pe tânărul Nicolae Dică în locul lui Laurențiu Reghecampf. Întăriți deja cu câte zece transferuri fiecare, cei doi se profilează a fi adversarii cei mai importanți ai lui Gică Hagi în ediția de campionat care urmează.

Deși l-a convins pe Cosmin Contra să mai rămână pe banca tehnică, șefii lui Dinamo nu au mișcat nimic, iar echipa arată slăbită față de finalul impresionant de “play-off”. Astra, care și-a cedat toată echipa de titulari, pare ieșită din lupta pentru campionat încă dinainte de începerea sezonului, în vreme ce Craiova pare să tragă, sub conducerea italianului Devis Mangia, mai degrabă pentru titlul de revelație 2017-2018.

„În momentul de față, e clar că Steaua e favorită pentru următorul sezon. Totuși, anul trecut a fost de asemenea favorită și nu a câștigat. Viitorul cred că va avea probleme, sper să nu se supere Hagi pe mine. Dacă va pierde jucătorii despre care s-a scris, îi va fi foarte greu să-i înlocuiască. Dinamo a pierdut câțiva jucători importanți. Rămâne de văzut ce face și ea.” – Dan Petrescu, antrenorul lui CFR Cluj

Viitorul mizează pe prezent

În așteptarea duelurilor dure din Champions League, Gică Hagi a decis să dubleze entuziasmul și tinerețea lotului cu care s-a impus în campionat cu experiența unor jucători consacrați de mult în Liga 1. Herea, Marius Constantin și Dumitraș sunt pariurile prezentului pentru Viitorul, care a renunțat, deocamdată, doar la Iancu, cel care a marcat golul decisiv pentru titlu din ultima etapă a “play-off”-ului.

“Mă simt extraordinar la Viitorul. Parcă o iau de la zero, îmi dau seama că, deși am o vârstă, am încă multe de învățat. Mă bucur tare mult că am ajuns aici și sper să învăț cât mai mult, pentru că Gică Hagi este foarte exigent.” – Ovidiu Herea, mijlocaș FC Viitorul

Vedetele echipei, Benzar, Coman și Nedelcu sunt de vânzare, primii doi nici nu au făcut deplasarea în cantonament, iar Hagi, care ține tare de preț, speră să își rotunjească bugetul prin cedarea acestora în străinătate.

În lipsa lui Coman, Gică Hagi ne pregătește o nouă surpriză: Alexandru Cicâldău, component al echipei de Youth League de anul trecut a avut o evoluție extraordinară în primul amical al echipei din Slovenia, 3-2 cu NK Celje, meci în care a marcat de două ori în 45 de minute.

FCSB: fostă Steaua, fostă Astra

Pentru un pasionat de fotbal românesc care s-a rupt, să zicem, un an de fenomen, apariția FCSB-ului în Liga 1 ar fi o mare surpriză. Dar, până să se prindă că e vorba de fosta Steaua, citind echipa de start ar putea crede că Astra, fosta campioană, e cea care și-a schimbat numele.

Morais, Budescu și Teixeira li se alătură lui Alibec, De Amorim și Enache într-o gașcă de “foști” ai Astrei din care a plecat, în această vară, Boldrin. Gigi Becali continuă politica de a „fura” de la marile rivale, iar după ce l-a adus pe Gnohere de la Dinamo, acum l-a luat pe Larie de la CFR. Marea lovitură cu Nedelcu de la Viitorul nu i-a ieșit, jucătorul a refuzat transferul și așteaptă o ofertă din străinătate.

CFR Cluj: cu banii pe masă

După ce i-a oferit un salariu de nabab lui Dan Petrescu, clujenii de la CFR au schimbat și politica salarială prudentă din timpul insolvenței. A adus jucători gratis sau la final de contract, dar oferă salarii la nivel de top în Liga 1. Vlad (Dnepro), Hoban (Hapoel Beer Sheva), Bokila (Akhisar Belediyespor) și Luchin (Levski Sofia) sunt numele cele mai cunoscute prezentate de CFR.

Celor de mai sus li se alătură o fostă legendă din Gruia, Emmanuel Culio, eroul victoriei de la Roma din Champions League, care revine la Cluj.

Cu atâtea noutăți în lot și fără patru dintre titularii de sezonul trecut – Larie, Lopes, Bud și Gomelt – marea provocare a lui Dan Petrescu va fi să omogenizeze lotul cât mai rapid cu putință.

Dinamo, campioană la plecări

În timp ce marile adversare se mișcă non-stop pe piața transferurilor, Dinamo punctează doar la capitolul plecări, acolo unde apar jucători de bază ca Palici, Cerniauskas și Dielna. Singura mișcare spectaculoasă a “câinilor”, aducerea lui Bokila, a picat, clujenii câștigând licitația la o diferență zdrobitoare. Cosmin Contra continuă să tragă semnale de avertisment înspre Ștefan cel Mare, dar Adi Mutu e în Republica Dominicană, iar patronul pare să fi fugit și el cu banii.

D’ale noastre

„A fost decizia lui Bokila să meargă la CFR, pentru că, din ce vorbisem cu Mister, erau șanse foarte mari să ajungă la noi. Este decizia lui, nu avem ce să mai facem. Dinamo nu va intra niciodată în concurență cu alt club. Dacă jucătorul respectiv își dorește să joace pentru un club mare, așa cum este Dinamo, este primit cu brațele deschise.” – Ionel Dănciulescu, directorul sportiv al lui Dinamo București

Best (and worst) of the rest

Din zona “play-out”, din care Craiova are șansele cele mai mari să scape, știrile sunt mai degrabă neconcludente. CSU și-a schimbat antrenorul și l-a adus pe italianul Davin Mangia, dar a transferat de la echipe care s-au bătut la retrogradare: Bărbuț (ACS Poli Timișoara) și L. Popescu (Pandurii).

Astra a pierdut o echipă întreagă și rămâne de văzut dacă Edi Iordănescu e capabil să lege o nouă echipă cu un buget mult mai mic față de anii precedenți.

La Poli Iași degringolada e cuvântul de ordine: nu a transferat nimic și a pierdut 15 jucători!

De situația de acolo a profitat Gaz Metan, care l-a adus pe Golubovici, probabil cel mai important nume din partea de jos a clasamentului.

Poli Timișoara, Juventus București și Sepsi Sfântu Gheorghe au fost foarte active în ultimele săptămâni, fiecare cu mai mult de șase transferuri deja perfectate, unele nume fiind consacrate în Liga 1.

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.