Denisa Dedu: „Campionatul ăsta a fost parcă mai greu ca niciodată. A fost cel mai apăsător. E frustrant, dar trebuie să privim înainte”

Andrei Năstase 10 decembrie 2019

(Kumamoto, Japonia)

„A fost multă presiune pe Denisa azi, dar a răspuns foarte bine”, a spus Tomas Ryde, la conferința de presă, despre Denisa Dedu, care a avut o evoluție foarte bună în poartă (32% procentaj), dar ale cărei intervenții n-au putut ajuta prea mult România, învinsă cu 34-22 de Suedia.

Așa că Denisa nu s-a putut bucura prea mult de reușitele din poartă. „E mai important să joace echipa bine și să câștigăm, sunt mai puțin importante evoluțiile personale. Am încercat să-mi aduc aportul cât s-a putut, din păcate noi nu am făcut un joc bun. E dezamăgitor, dar asta e situația. Mâine avem un nou meci și trebuie să ne concentrăm pe el.”

Ce explicație găsește pentru greșelile numeroase din jocul României? „Sunt multe jucătoare destul de obosite, s-au făcut prea multe greșeli neforțate și cred că asta se datorează și acestui aspect. Într-adevăr, nu e plăcut, am luat multe goluri ușoare, vreo cinci sau șase cu poarta goală. Atunci când faci greșeli tehnice, te costă, mai ales la nivelul acesta, iar ele așa s-au distanțat.”

Portarul României nu privește încă spre turneul de precalificare la Jocurile Olimpice din martie: „Până la turneul de calificare mai e timp, acum ne concentrăm pe meciul de aici. Într-adevăr, se resimte oboseala, probabil și la celelalte echipe, dar la noi pare că cântărește mai mult.”

Cum crede că le pot ajuta jucătoarele cu experiență pe cele tinere după un astfel de joc: „Noi tot timpul încercăm să le încurajăm, să le ajutăm. E important să încerce să fie mai relaxate, să se concentreze mai mult și să meargă cu mai multă încredere și curaj. Astea sunt sfaturi pe care le dăm mereu, nu doar după acest meci.”

Chiar dacă parcursul României se apropie de final, Denisa nu vrea încă să tragă linie și să caute concluzii. „După meciul de mâine vom face o analiză, vom vedea ce ne-a lipsit, ce-am făcut bun. Campionatul ăsta a fost parcă mai greu ca niciodată. De când vin la Națională, acum a fost cel mai apăsător. E frustrant, dar asta e situația, știam că n-o să ne fie ușor. Dar trebuie să fim cu capul sus și să privim înainte.”

Mădălina Zamfirescu: „E clar că nu asta e fața României”

Centrul Mădălina Zamfirescu, mai prezentă pe teren în a doua parte a meciului, a spus și ea că e o înfrângere dureroasă. „E clar că ne doare această înfrângere, nu ne-am pregătit pentru asta, nu ne-am dorit asta. Astăzi, pur și simplu, nu ne-a ieșit nimic: nu am înscris, am făcut destul de multe greșeli, apărarea nu a funcționat. Nu știu ce s-a întâmplat. Ne-am dorit un meci bun, dar astăzi nu ne-a ieșit absolut nimic.”

La fel ca Denisa, și Mădălina crede că oboseala – mai ales cea mentală – poate fi un factor pentru greșelile din jocul echipei: „În astfel de momente, oboseala psihică își pune cel mai puternic amprenta. Îmi pare nespus de rău, mai ales pentru acești oameni care sunt alături de noi și au venit din țară până aici, ca să ne susțină. Din păcate, astăzi doar atât am putut. E clar că nu asta e fața României, e clar că lucrurile nu au ieșit așa cum ne-am dorit. Avem mâine un meci important. Trebuie să punem niște lucruri la punct, iar mâine să o luăm de la capăt.”

Mădălina crede că important e și contextul în care a început România acest turneu: „Dacă stăm să ne gândim la circumstanțele de dinainte de venirea noastră aici, cum ne vedea toată lumea, nici nu ne dădeau șanse să ieșim din grupe, eu zic că am făcut de un <<binișor>> la acest Mondial. Am vrut mai mult, dar atât s-a putut.”

Pentru turneul preolimpic din martie, cel mai important e ca jucătoarele să fie sănătoase, crede centrul de la SCM Râmnicu Vâlcea: „În primul rând, va trebui să fim sănătoase în primăvară, la turneul preolimpic. Avem destule fete cu probleme. Cel mai important e să fim sănătoase.”

Ce urmează

România mai are de jucat cu Japonia, mâine, 11 decembrie, ora 11.oo.

În clasamentul grupei, Spania (7 puncte) încă îi mai poate sufla Rusiei (8 puncte), în meciul direct, locul unu în grupă, dar tot Spania mai poate pierde încă și locul doi, dacă nu scoate nimic din meciul cu Rusia, iar Suedia (ajunsă acum la 5 puncte) câștigă la scor și cu Muntenegru. Echipa lui Per Johansson și Adi Vasile are acum 4 puncte.

 

Foto: FRH

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.