Dimitri Payet ne refuză un punct meritat cu o execuție grozavă: Franța se strecoară pe lângă curajoasa echipă a României

Lead.ro 10 iunie 2016

După un meci strâns – mai echilibrat decât așteptau fanii echipei naționale – România părăsește terenul fără puncte, dar cu încredere în calificare. Mai insistentă pe final, Franța a fugit cu victoria tocmai când egalul părea un rezultat just. Execuția lui Dimitri Payet mai îndulcește din gustul amar al înfrângerii – pentru că a fost nevoie de ceva cu totul special pentru muncita victorie a gazdelor – , iar înfrângerea băieților lui Iordănescu aduce cu ea și multe lucruri bune.

Primul ar fi că România chiar a fost, pentru o bună bucată de joc, egala Franței. Apoi, curajul și încăpățânarea jucătorilor trebuie să ofere încredere pentru meciul de miercuri contra Elveției. Și chiar dacă meciurile nu vor semăna, dispoziția la efort și încrederea băieților pot fi un punct comun: dacă se aleargă la fel de mult și de iute, dacă se intră la fel de tare la minge, atunci România are dreptul să spere la un loc în optimile de finală.

Ce-i de reținut din meci

Când Bogdan Stancu a ratat imensa ocazie din minutul patru, nimerindu-l pe Hugo Lloris din câțiva metri, România a trimis primul semnal că a intrat pe teren cu aer în piept. Iar senzația a rămas de la un capăt la celălalt al meciului.

Anghel Iordănescu, chiar la finalul partidei, a spus că scorul și jocul în sine ar fi arătat diferit dacă Stancu ar fi marcat, dar adevărul este că jocul a arătat încurajator și așa. La cabine s-a intrat fără goluri – chiar dacă Franța a avut și ea o bară prin Griezman, care a trimis mingea direct în stâlpul din dreapta – dar cu promisiunea reușitelor din a doua repriză.

Tot băieții lui Iordănescu au început mai curajoși, iar Stancu, din centrarea precisă a lui Stanciu, a ratat o bună șansă printr-o execuție spectaculoasă. Puține lucruri anunțau golul Franței din minutul 58, când Giroud l-a întrecut pe Tătărușanu la centrarea inspiratului Payet și a trimis cu capul în poarta goală.

Acolo, în mod tradițional, jocul României ar fi trebuit să se rupă, privirile ar fi căzut în pământ. Dar băieții nu s-au clătinat prea tare și au răspuns rapid, din penalty, când Niculae Stanciu a fost atins în careu de Patrice Evra. Bogdan Stancu și-a asumat răspunderea și a marcat simplu, fără prea mari emoții. Unu la unu, și tribuna albastră a încetat să țipe și a început să șușotească.

stancu7

Abia pe final, în ultimele 15 minute, Franța a început să împingă mingea spre poarta lui Tătărușanu, care a reușit să scoată excelent voleul hotărât al lui Pogba, înainte să se recunoască bătut de șutul superb al lui Dimitri Payet. Mijlocașul lui Wast Ham a transformat egalul în victorie, dar România nu a dat nimic gratis: Franța a fost nevoită să smulgă punctele cu forcepsul.

Capul sus și pe teren, și în declarații

Surprinzător, poate, pentru cineva care nu i-a urmărit prea mult, jucătorii români au avut reacții foarte frumoase la declarațiile de după meci, date pentru Dolcesport. Nicușor Stanciu: “Am avut un joc destul de bun, am avut și noi destule ocazii de a marca. Nu prea mai sunt multe de spus când pierzi în minutul 89 cu un asemenea gol. Am fost o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Sunt supărat că am pierdut, dar acum trebuie să ne revenim, să ne refacem, pentru că meciul următor este foarte important.”

Chiricheș: “Am fost organizați, am avut o atitudine bună, cred că am pregătit bine meciul. Am încercat și am reușit să ne ridicăm la nivelul lor. Ne dorim să facem un meci bun și sperăm să câștigăm cu Elveția, să facem puncte”.

Bogdan Stancu: “Știam că vom întâlni o echipă foarte bună, ne-am pregătit pentru asta. Ne-am creat și noi ocazii. Meciul făcut azi ne dă încredere pentru meciurile următoare. Trebuie să ridicăm capul sus și dacă vom avea aceeași atitudine la următoarele meciuri, cred că ne vom califica.

Florin Andone: “Ieșim de pe teren cu capul sus. Cred că s-a jucat bine. Păcat, pentru că s-a luptat mult. Echipa a fost cu inima pe frumos.”

La rândul său, Anghel Iordănescu: “Am făcut o partidă bună, am avut momente bune, dar și momente mai puțin bune. Am avut o bună organizare și disciplină tactică. Dacă reușeam să marcăm în startul jocului, poate că stăteau altfel lucrurile. Am cedat și mijlocul uneori, dar am început bine și repriza a doua. E dureros să pierzi la acest nivel în minutul 88, dar îi felicit pe jucători pentru evoluție și pentru că au respectat planul tactic.”

Tweet-ul meciului

 

Urmează Elveția, tot în Paris

Avantajul acestui format după care se desfășoară Euro 2016 e că grupa ne oferă în continuare multe oportunități la calificare, în ciuda acestui eșec. România stă la Paris și pentru meciul cu Elveția, programat miercuri, de la 19:00, pe Parc des Princes. Acum, după ce a lăsat o impresie frumoasă tuturor în meciul de deschidere, România trebuie să se recupereze fizic și psihic și să se pregătească pentru un cu totul alt tip de meci, în alte condiții și cu un alt tip de adversar și de presiune. Partea bună e că jucătorii au căpătat încredere în forțele lor după acest start promițător.

Momentele cheie ale meciului

Superb, dar crud: Dimitri Payet, excelentul jucător al lui West Ham, găsește rezolvarea meciului în ultimele secvențe, este 2-1 pentru Franța.

România egalează după un penalty obținut de Stanciu și transformat fără emoții de Bogdan Stancu!

Gol pentru Franța (minutul 58): după câteva secvențe bune ale gazdelor, în care Tătărușanu a scos voleul năprasnic al lui Pogba, Giroud sare mai sus decât portarul României și marchează cu capul, din centrarea lui Payet.

 

 

România începe bine și a doua repriză: tot Stancu este aproape de gol printr-o semi-foarfecă după centrarea precisă a lui Stanciu.

Se intră la cabine fără gol, dar cu șanse mari pentru ambele echipe. Statistica primei reprize:

Franța răspunde prin bara lui Griezman, în minutul 14. Marea promisiune din atacul francezilor lovește stâlpul din dreapta după ce mingea l-a găsit printr-o deviere norocoasă.

În minutul patru, României îi lipsesc câțiva centimetri să treacă deschidă conturile acestui European: Stancu îl nimerește pe Hugo Lloris din trei metri, după un corner bătut bine la bara a doua.

Meciul dinaintea meciului în Social Media:

 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.