Ediția miracolelor continuă în Champions League: Juve se califică în fața lui Atleti. Tripla lui Cristiano e dublată de „tripla” echipelor englezești

Ciprian Rus 13 martie 2019

Când Juve pierdea, acum doi ani, 4-1 cu Real Madrid în finala Champions League, era limpede pentru toată lumea că puternicei echipe care o eliminase pe Barcelona îi lipsea ceva pentru a putea candida cu șanse reale la marele trofeu. Puțini îndrăzneau să creadă atunci că plusul acela ar putea fi chiar omul care o îngenunchease de două ori în acea seară de tristă amintire, marea vedetă a câștigătorilor, Cristiano Ronaldo.

Insidioși și răbdători – precum jocul lui Juve în multe momente – conducătorii din Torino și-au pregătit în timp mutarea. Iar vara trecută, imposibilul a devenit realitate: Juventus îl cumpăra pe cel mai bun fotbalist disponibil pe piață în acel moment. Un astfel de jucător le-ar fi trebuit la ultimul lor mare meci european, un astfel de om le trebuia și acum, în returul cu Atletico…

Iar Cristiano s-a ridicat, marți seară, nu doar la înălțimea unui moment așteptat cu înfrigurare de un întreg stadion, nu doar la înălțimea propriei legende, nu doar la înălțimea duelului său unic cu Leo Messi, ci și la înălțimea unei ediții de Champions League cu adevărat memorabile prin emoția și prin răsturnările de situație pe care ni le-a oferit în faza optimilor de finală. Triplă Cristiano, după o evoluție echilibrată și matură a lui Juventus, trei goluri venite parcă natural, fiecare la timpul lui – unul suficient de rapid cât să nu intre în fibrilație echipa, al doilea imediat în startul părții a doua, cât să dea peste cap toate indicațiile de la pauză ale lui Diego Simeone, ultimul exact pe final, când oaspeții nu mai puteau repara nicicum situația.

Cu Cristiano Ronaldo într-un lot și așa plin de jucători cu personalitate și cu experiență, Juventus era una dintre favoritele întrecerii încă de la startul ediției. Oțelită acum după înfrângerea de la Madrid și plină de încredere după revenirea de la Torino, Juventus pare azi încă mai periculoasă pentru adversarele sale. Unde mai pui că Ronaldo tocmai și-a dat drumul!

Allegri câștigă duelul cu Simeone

Dincolo de spectacolul golurilor și de miza calificării, returul Juve – Atletico era așteptat de fanii fotbalului și prin prisma duelului tactic Allegri – Simeone. Ceea ce trebuia să fie un meci ermetic de șah s-a dovedit o joacă în care antrenorul „alb-negrilor” a jucat și cu piesele albe, și cu cele negre.

Inspirația lui Max Allegri s-a văzut încă din start, opțiunea cu Bernardeschi în locul lui Dybala marcând istoria primei reprize. Într-un meci de uzură, Bernardeschi s-a dovedit a fi cel mai dinamic și mai inspirat om al gazdelor, autor al centrării de la primul gol și autor al celor mai periculoase acțiuni la poarta lui Oblak.

Același Bernardeschi avea să scoată și penaltiul din final, după o cursă energică, din postura de fundaș stânga, unde fusese mutat de același Allegri – o dovadă nu doar a intențiilor ofensive ale lui Juventus, dar și a disponibilităților tactice ale echipei.

Atletico a părut să fi venit la Torino fără nici un plan de rezervă. Pretendent vocal la Balonul de Aur anul trecut, Griezmann a fost total absent din joc, iar singurul plan tactic al lui Simeone a fost trimiterea lui Godin în atac, la 0-3, în minutul 86. Chiar și așa, în ciuda meciului dezamăgitor al „alb-roșilor”, victoria lui Juve nu e mai puțin prețioasă: Atletico venea după cinci meciuri consecutive fără gol primit!

„Hattrick” pentru Premier League

Show-ul de la Torino al lui Cristiano Ronaldo și compania nu trebuie să umbrească marea performanță a echipelor englezești în actuala ediție a Champions League: trei deja calificate – Man United, după miracolul de la Paris, Tottenham în fața imprevizibilei Borussia Dortmund, și Man City, după un demolator 10-2 total cu Shalke 04 – în vreme ce a patra, ultima finalistă a competiției, Liverpool, își joacă miercuri seara șansa la Munchen.

După 3-2 în deplasare, băieții lui Pep Guardiola nu au mai repetat greșelile din tur și au zdrobit cu 7-0 pe Schalke într-un meci de Champions care a părut mai degrabă un antrenament pentru duelurile dure din Premier League.

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.