Eliza Buceschi: „Dorința noastră de a face un rezultat mare împreună este atuul nostru”

Lead.ro 24 noiembrie 2020

Naționala feminină de handbal s-a runit duminică seară, la București, și se pregătește pentru Campionatul European din Danemarca, care se va juca în perioada 3-20 decembrie. 

Jucătoarele antrenate de Bogdan Burcea și Robert Licu vor întâlni în faza grupelor, jucată la Kolding, Germania, Polonia și Norvegia, și nu uită că în urmă cu zece ani, atunci când competiția s-a disputat în Danemarca și Norvegia, au venit acasă cu medalie. Lucrurile sunt acum date peste cap de pandemia de Coronavirus, dar selecționerul Burcea, căpitanul Cristina Neagu și celelalte fete cred cu tărie în forțele lor.

„Noi suntem cel mai important adversar al nostru. Dacă suntem calmi și ne facem jocul, atât cel ofensiv, cât și defensiv, avem șanse împotriva oricărei echipe. Dacă ieșim bine din grupă, orice se poate când vine vorba de medalii. Cel mai important este primul meci, cel cu Germania”, a spus selecționerul Bogdan Burcea.

Numit la conducerea lotului la începutul anului, alături de Robert Licu, Bogdan Burcea nu a apucat să debuteze într-un meci oficial pe banca naționalei României. Prima lor partidă va fi cea cu Germania, de la Campionatul European.

„Mai în glumă, mai în serios, îi spuneam lui Robert că suntem singurii antrenori din istorie neînvinși anul acesta. Așteptăm din primăvară să debutăm, ne doream foarte tare să jucăm și la preolimpic, să fim prezenți la competiții. Sperăm să debutăm cu bine pentru România”, spune Bogdan Burcea.

România va începe turneul pe 3 decembrie, contra Germaniei. Pe 5 decembrie urmează meciul cu Polonia, iar două zile mai târziu cel cu Norvegia.

Eliza Buceschi a revenit la lot după cele aproape 10 luni de suspendare și a găsit multe schimbări. „Sunt multe jucătoare noi, antrenor nou, dorința noastră de a face un rezultat mare împreună cred că este atuul nostru. O medalie ar fi ceva senzațional. Nu știu ce nebunie aș face dacă aș lua medalie, cu siguranță nu aș vrea vacanță că am avut una foarte lungă, iar cel mai mult îmi doresc să fiu pe teren.”

Principalul adversar la Euro: pandemia de Coronavirus

Situația mondială generată de virusul SARS-CoV-2 a dat peste cap handbalul la nivel mondial, iar Europeanul a impus și el măsuri stricte. Conform televiziunii daneze TV 2 Sport, odată ajunse în Danemarca, jucătoarele vor fi testate chiar la aeroport. De acolo vor fi duse la hotel, unde vor sta închise în camere până vor primi rezultatul testelor. În primele zile, vor fi testate în fiecare zi, apoi la fiecare 72 de ore. Dacă o jucătoare are un test pozitiv, va fi mutată la alt hotel, unde va sta în izolare; restul echipei va rămâne în camere și vor fi testate din nou. Dacă o echipă are prea multe jucătoare pozitive și nu poate juca un meci, va părăsi turneul.

Echipele nu pot părăsi hotelul decât pentru a merge la meci sau la antrenament. Jucătoarele, care fac parte dintr-o zonă roșie (red bubble) nu pot interacționa cu jurnaliștii, care fac parte din zona albastră, decât virtual. După meciuri, nu vor intra în vestiare, ci vor merge direct în autocar și se vor întoarce la hotel. Dacă o jucătoare nu respectă protocolul, va fi eliminată din competiție și trimisă acasă. La meciuri vor fi prezenți maxim 500 de spectatori.

„Trebuie să ținem totul sub control, să avem o evidență strictă, facem raportări din 3 în 3 zile. Avem câteva fete care nu au fost infectate și trebuie să ne protejăm cât de mult se poate. La acest turneu final, în condițiile date, este nevoie de fiecare sportiv. Cele care sunt pe lista de 35 trebuie să fie pregătite să vină să susțină naționala, putem apela oricând la ele, se pot ivi probleme”, spune Bogdan Burcea.

„Nu mai este vorba doar despre handbal, sunt mulți alți factori care vor conta. Este important să ne protejăm, să fim sănătoase. Este greu cu testele, dar este un rău necesar. Nu va fi ca în alți ani, nu putem vorbi despre anumite jucătoare, situația se schimbă de la zi la zi”, spune și Eliza Buceschi.

**

Herning va găzdui echipele grupei A (Franța, Danemarca, Muntenegru, Slovenia) și grupa B (Rusia, Suedia, Spania, Republica Cehă).

Kolding va găzdui echipele grupei C (Olanda, Ungaria, Serbia, Croația) și grupei D (România, Norvegia, Germania, Polonia).

Lotul României pentru EURO

După ce echipa Podravka a anunțat că rezultatele testelor unor jucătoare au ieșit pozitive pentru coronavirus înaintea meciului cu CSKA (amânat, desigur), situația Yuliyei Dumanska este incertă: ea ar trebui să stea 10 zile în izolare, înainte de a se putea deplasa la EURO. Astfel, potrivit ProSport, antrenorii Bogdan Burcea și Robert Licu au chemat-o la lot pe Diana Ciucă, portărița lui SCM Râmnicu Vâlcea.

De asemenea, Raluca Băcăoanu (de la Gloria Bistrița) a fost înlocuită de pivotul Alexandra Subțirică Iovănescu (de la Gloria Buzău).

Iată lotul luat în calcul acum:

Portărițe: Denisa Dedu (CSM București), Yuliya Dumanska (Podravka), Ana-Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița) și Diana Ciucă (SCM Râmnicu Vâlcea)

Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița) și Alexandra Dindiligan (HC Zalău)

Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Alexandra Severin (HC Zalău) și Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)

Coordonatoare: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana-Maria Țicu (SCM Craiova), Andreea Popa (Minaur) și Andreea Rotaru (Gloria Buzău)

Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (CSM Slatina) și Alexandra Subțirică Iovănescu (Gloria Buzău).

Interi dreapta: Ana-Maria Savu (SCM Craiova) și Laura Popa (Rapid București)

Extreme dreapta: Laura Moisă (CSM București) și Sonia Seraficeanu (Minaur)

Echipa României s-a reunit duminică, 22 noiembrie, la București.

Grupele EURO 2020

 

Foto: Sorin Pana / Sport Pictures

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.