Eliza Samara trece de la exercițiile cu robotul din sufragerie la antrenamentul dur pe malul Mării Negre

Lead.ro 4 iunie 2020

Eliza Samara, cea mai titrată jucătoare de tenis de masă din România, povestește cum au schimbat-o cele două luni în care s-a pregătit în casă, a alergat în jurul blocului, a slăbit și a văzut toate filmele de pe Netflix.

Eliza Samara se simte din nou liberă, după ce mai bine de două luni a fost nevoită să se antreneze în casă cu un robot pe care îl numește prietenul ei.

„Primele două săptămâni au trecut foarte repede, dar după a început să devină rutină, monotonie și dacă am învățat ceva din această pandemie a fost să mă pun la punct și să fiu mai ordonată în ceea ce constă pregătirea mea. Mă trezesc, chiar dacă nu am chef să fac antrenament, asta este – trebuie să fac. Și aici pot să zic că sunt mai bine, mai punctuală. M-am antrenat la masa de tenis de masă din living cu robotul devenit prietenul meu, un amicuț”, spune Eliza, multiplă campioană europeană la tenis de masă.

Sportiva spune că i-a fost foarte greu în ultimele luni, fără activitățile zilnice pe care le făcea înainte, și spune că s-a antrenat șapte zile din șapte și nu a ratat niciun film de pe Netflix.

Citește și povestea Elizei Samara din seria Neînvinșii

Cum s-au ridicat restricțiile, pe lângă cele câteva ore de antrenament zilnice, sportiva se pregătește împreună cu preparatorul ei fizic, la malul mării.

„Preparatorul meu fizic scoate untul din mine. Pot să zic că pe timpul pandemiei am slabit, am mâncat ordonat și da, faptul că sunt la mare, dar nu am putut să profit de ea doua luni, pentru că nu am putut să ies din casă, mă face să mă simt norocoasă. Până la 15 mai, alergam în jurul blocului și pe bulevard”.

Chiar dacă mai are un an până să ajungă împreună cu echipa de tenis de masă a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Eliza vede partea bună a lucrurilor.

„Mă bucură și mă liniștește faptul că ne-am calificat la Jocurile Olimpice încă din luna ianuarie, adică ne-am calificat din prima. Asta mă liniștește și mă pot antrena și mă pot concentra pentru ce urmează mai departe. Un an e mult, dar o s-o iau ca atare, am timp să mă antrenez, să pun la punct orice schemă și să pot s-o pun în meci”.

De pe 15 mai, în România au fost ridicate o parte dintre restricțiile impuse. Cu toate acestea, Eliza este foarte precaută în tot ceea ce face.

„Virusul încă este, doar că suntem mai relaxați cu restricțiile, însă virusul este aici. Teamă mi-a fost și îmi este pentru că noi, sportivii, călătorim mult și cel mai mare focar, ca să zic așa, este în aeroport, în avion. Trebuie să ne obișnuim, pentru că nu poți sta pe loc tot timpul, toată viața”.

Eliza Samara este cea mai medaliată jucătoare de tenis de masă din România aflată în activitate. Ea are șapte titluri europene în palmares, trei pe echipe, două la dublu fete, două la dublu mixt și unul la simplu. Printre altele, sportiva a câștigat Liga Campionilor Europeni cu Fenerbahce Istanbul și Metz TT.
Samara a reprezentat România la Campionatele Mondiale și la trei ediții de Jocuri Olimpice: Beijing 2008, Londra 2012 și de la Rio din 2016. În 2021 va fi prezentă cu echipa României la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ascensiunea ei a început în 2012, când a fost singura sportivă europeană ajunsă într-o finală de Cupă Mondială, în China. A început tenisul de masă la 5 ani și jumătate și este multiplă campioană națională. Singurele medalii care îi lipsesc din palmares sunt cea mondială și cea olimpică.

*

Dacă vrei să știi de ce merge atât de bine tenisul de masă din România, ce avem aici și nu găsim la alte sporturi, citește și radiografia pe care Viorel Filimon, antrenorul echipei feminine a României, ne-a ajutat să o publicăm.

 

Foto main: Adi Bulboacă 

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.