Înaintea meciului pentru bronz: „Trebuie să ne găsim în adâncul nostru toată energia, e o șansă pe care cine știe când o s-o mai avem”

Andreea Giuclea 16 decembrie 2018

În ultimul meci, e vorba de energia de a o lua de la capăt încă o dată, spunea Tomas Ryde, fost antrenor al naționalei, după semifinala pierdută de România cu Rusia. Știe pentru că a trecut și el prin asta, în 2015, când a dus România pe a treia treaptă a podiumului mondial.

Acum, cu Ambros Martin pe bancă, România se află din nou în acest punct: un singur meci de jucat la Campionatul European din Franța și o șansă de-a încheia turneul cu o medalie la gât. Dar dacă în 2015, fetele ajungeau la linia de finiș cu încrederea dată de victorii importante cu Brazilia, Danemarca și acel meci strâns pierdut cu Norvegia în semifinale, acum vin după două înfrângeri care au săpat în moral, dar mai ales după accidentarea Cristinei Neagu, care le-a zdruncinat emoțional.

La ultima întâlnire cu media, le-am întrebat cum găsesc putere pentru această ultimă luptă, având în vedere prin câte au trecut în acest turneu.

„E destul de greu, sunt frustrări adunate, oboseală, dureri, dar eu cred că suntem destul de puternice în momentul de față și cred că toată lumea își dorește să ne luăm revanșa în fața Olandei pentru meciul pierdut în grupe, chiar dacă o să fie foarte greu. Trebuie să nu ne pierdem speranța și să luptăm până la final”, spune Gabriela Perianu.

„Personal mai am energie și o s-o aduc pe toată”, spune și Cristina Laslo. „E ultimul meci oficial din acest an și nu e la îndemâna oricui să joace o finală mică. Ce-a fost în ieri trebuie lăsat pentru ieri, trebuie să fim încrezătoare, eu sunt foarte pozitivă și faptul că joc în finala mică nu e un lucru care să mă supere, chiar dacă a fost o șansă enormă să fim în finala mare. Asta e, trebuie să privim prezentul și viitorul, și viitorul ne spune că vom juca o finală mică care nu e la îndemâna oricui, celelalte echipe deja sunt acasă, noi suntem în ultimele patru.”

Și Crina Pintea simte că mai are resurse: „Îmi doresc din toată inima să câștigăm, să luăm medalia asta, și pentru Cris și pentru noi, și pentru toate suspinele și toate durerile și toate supărările pe care le-am trăit aici. Pe cuvânt, îmi doresc din toată inima.”

Cum cred că va fi diferit meciul cu Olanda de cel din grupe? „Probabil în grupe ele și-au dorit s-o anihileze pe Cristina, acum că ea nu mai este, eu sper să le surprindem cumva”, spune Perianu. „Un meci de finală nu se poate compara cu un meci din main round, echipele devin tot mai obosite, dar cred că din ce în ce mai motivate”, completează Laslo.

Despre spiritul de echipă, menționat de toate ca cel mai important lucru câștigat la acest turneu final, Perianu spune că e tot acolo. „Suntem la fel de unite, dar suntem destul de afectate, accidentarea Cristinei ne-a afectat și încrederea, cred că la toate capitolele am fost afectate. S-a simțit lipsa ei în meciul cu Rusia, fiecare din noi am resimțit-o și poate că de asta a fost și rezultatul așa, pentru că experiența noastră a ținut cam jumătate de repriză, aveam nevoie de cineva ca ea.”

Fetele spun însă că dorința de a câștiga pentru Cristina le-a încărcat pozitiv. „Fiecare a pus toată energia ei, a fost o motivație extra care cred că ne-a adus bine în prima repriză. Dar finala va fi în altă zi, va fi o altă motivație și trebuie să ne resetăm puterile și gândurile.”

„Trebuie să ne găsim în adâncul nostru toată energia și să trecem peste, să ne gândim că e o șansă pe care cine știe când o s-o mai avem.” (Gabriela Perianu)

România – Olanda începe la ora 15.00, în direct pe TVR. Franța și Rusia vor juca (de la 18.30) finala mare. Una dintre ele va încheia turneul cu două titluri în vitrină, pentru că Rusia deține aurul olimpic (Rio 2016), iar Franța a câștigat Mondialul de anul trecut din Germania.

Foto: Sorin Pana / Sport Pictures

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.