INTERVIU EXCLUSIV: David Popovici, în finala Campionatului Mondial, la debut: „E o finală mondială. Asta spune tot”

Andreea Giuclea 19 iunie 2022

Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta îți sunt oferite pe Lead de 

(Budapesta)

David Popovici domină semifinalele probei de 200 de metri liber, doboară recordul mondial de juniori și se califică în finala de luni seară cu primul timp de concurs: 1.44.40. David e singurul înotător care a coborât sub 1 minut și 45 de secunde!

Va fi nevoie de ceva special pentru ca cineva să-l oprească în finala de luni seară (ora 19.00, live online aici).

*

Mai mult decât emoționat, David Popovici era nerăbdător înaintea debutului său la Campionatele Mondiale de seniori, găzduite de Budapesta. Voia să înceapă.

Duminică dimineața, a intrat în Duna Arena concentrat, ca înaintea fiecărei curse importante. Nu l-a distras publicul, sau faptul că din tribune îl priveau și părinții, deși l-a bucurat. Nu și-a dat seama când, după câteva mișcări de stretching, a dat din cap în ritmul melodiei alerte care răsuna în boxe. Se gândea la ce are făcut: își propusese să câștige seria, cum stabilise înainte cu antrenorul său, Adrian Rădulescu, pentru „un loc relativ lejer în semifinală”.

Și să se distreze, bineînțeles, cum îi zice de fiecare dată. „E chestia noastră.”

Foto: Facebook | David Popovici

 

Și nu doar că a câștigat seria a șaptea, în care a înotat. A câștigat-o fără emoții, conducând tot timpul, la distanță de campionul olimpic Tom Dean și de coreeanul Hwang Sunwoo, un alt star al noii generații. A atras din nou admirația pentru tehnica sa – „ce relaxat înoată, ce ușor atinge viteză”, au spus comentatorii canalului oficial, care l-au numit Romanian superstar. „Mi-a plăcut că a înotat sigur, a fost în control, nu s-a hazardat”, a spus și antrenorul său, imediat după cursa de dimineață.

David s-a calificat în semifinală cu cel mai bun timp din toate seriile de calificaree, 1:45.18, și simțea că încă mai are rezerve de energie pentru ce urmează. „Văd că n-a fost o problemă, diseară va trebui să-mi asigur un loc în finală. Cred că diseară o să mă străduiesc un pic mai mult decât în dimineața asta. Nu [am depus] extrem de mult efort, tocmai pentru că am simțit că îmi permite corpul și pregătirea fix în momentul ăla. Pentru că ține foarte mult de moment și de cum te mobilizezi. Și mă pricep, cât de cât, la asta.”

S-a simțit bine în bazinul din Budapesta, de care nu e străin, și se aștepta la timpul pe care l-a obținut. „Cam de timpul ăla am înotat. Știam că o să fiu în zona aia. A fost frumos, s-a simțit apa foarte rapidă, dar I’m no stranger, anul trecut aici mi-am făcut baremul pentru Tokyo, îmi place bazinul.”

Singurul plan pe care-l avea mai departe era să se califice în finală. „Ăsta e planul pentru după-amiază, singurul plan. Și mâine, nu știu ce strategie voi avea, ce gânduri voi avea, însă e finala! E o finală mondială. Asta spune tot.”

Debutul înotătorului de 17 ani la un Campionat Mondial vine după ce-a participat deja la Jocurile Olimpice, vara trecută. Nu e neapărat un parcurs obișnuit, dar puține lucruri din ascensiunea sa de vara trecută sunt obișnuite. „E foarte asemănător, atmosfera e asemănătoare”, spune despre cele două experiențe. „Însă e mai bine, pentru că avem spectatori de data asta, spre deosebire de Olimpiadă. Îmi place mult mai mult așa, e altceva.”

Cum a demonstrat deja vara trecută, David se simte în largul său pe scenele importante ale natației mondiale. Nu-l apasă emoțiile debutului, ci îl motivează; e nerăbdător să concureze și să arate lumii rezultatele muncii sale de zi cu zi, cum observa și fostul înotător australian Brett Hawke, care și-a anunțat urmăritorii de pe Instagram să fie cu ochii pe român la acest Mondial: David Popovici has been quiet the last several months. When you’re quiet, you’re working.

„E ceva ce nu mulți au cumva prilejul de-a experimenta vreodată, să înoți la un Campionat Mondial, la cel mai înalt nivel. E foarte frumos și ceva unic, mă bucur că pot reprezenta România la scara asta.” (David Popovici)

 

Foto: Federația Română de Natație/ Facebook

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul tău newsletter de sport – pentru analize, comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează!

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.