La 15 ani, Diana Stiger s-a clasat pe pe 6 în finala de 800 metri liber feminin. „Am o carieră lungă de acum încolo şi sper să aduc şi medalii României în anii viitori”

Lead.ro 6 decembrie 2023

Ziua a doua a Campionatelor Europene în Bazin Scurt de la Otopeni a adus noi rezultate bune pentru sportivii români. Dimineața, Vlad Stancu s-a calificat în finala de joi a probei sale preferate, 1.500 de metri cu al 8-lea timp (14:40:10, un record național al vârstei de18 ani.). Vlad (18 ani) e dublu campion european de juniori și și-a asigurat deja un loc la Jocurile Olimpice de la Paris, pentru care se pregătește (și) la această competiție.

Ștafeta masculină de 4x50m mixt formată din Andrei Ungur, Daniel-Alexandru Nicusan, Denis-Laurean Popescu și David Popovici s-a calificat în finală cu al 5-lea timp, iar Aissia Prisecariu a obținut calificarea în semifinalele probei de 200 de metri spate, după ce s-a calificat cu al 16-lea timp (2:08:92).

În sesiunea de după-amiază, Diana Stiger a încheiat pe 6 finala de 800 metri liber (8:30.56), probă câștigată de Anastasiia Kirpichnikova (Franța), urmată de Simona Quadarella (Italia) și de Ajna Kesely (Ungaria). Locul 6 într-o finală europeană obținut de Diana, la doar 15 ani, îi va da cu siguranță încredere pentru viitor și motivație în pregătire. Sportiva antrenată de Valentina Brat la Steaua va reveni în bazinul de la Otopeni joi dimineață, pentru calificările probei de 1500 metri liber feminin.

„Sunt foarte, foarte fericită”, a spus Diana în direct pentru Antena Sport. „Mă simt chiar foarte bine, simt că am o carieră lungă de acum încolo şi sper să aduc şi medalii României în anii viitori. Sunt la seniori acum, am concurat cu seniorii acum, am reuşit să mă clasez pe şase, la care nu aş fi visat anul trecut. Am avut emoţii, este un Campionat European şi nu am mai trăit astfel de experienţe. Dar când sar în apă, nu mai am niciun fel de emoţie, mă focusez doar pe probă să iasă cât mai bine. Vă promit poate o calificare la Jocurile Olimpice din 2028, şi cât mai multe medalii Mondiale şi Europene.”

„David Popovici este un exemplu pentru noi că se poate prin muncă, încercăm să fim cât mai aproape de el, să ne susţinem ca o echipă. Este o experienţă unică, este toată echipa României, încercăm să demonstrăm că suntem cei mai buni şi în lume.”

Tot 15 ani are și Aissia Prisecariu, care a încheiat pe 14 semifinala de 200 metri spate (2:07.84), un rezultat bun pentru sportiva din Fălticeni care va mai concura și la 100 de metri spate.

Iar ștafeta de 4x50m mixt s-a clasat pe 6 în finală, într-o componență puțin schimbată față de cea care a înotat dimineață: Andrei Anghel, Denis Popescu, Daniel Nicușan și Patrick Dinu. Cei patru sportivi au reușit un timp bun, 1:33.89, stabilind un nou record național +19 ani.  Finala a fost câștigată de ștafeta Italiei, urmată de Marea Britanie și de Olanda.

Camelia Potec, președinta Federației de Natație, a vorbit despre performanțele sportivilor români în direct la AntenaSport: „Ne bucurăm că sportivii noștri se simt bine în acest bazin și că performanțele sunt din ce în ce mai bune. Toți sportivii mă impresionează atunci când înoată timpi mai buni, pentru că asta ne dă speranțe pentru viitor. Arată că ei au muncit, au reușit să se concentreze în ziua probei și că își doresc mai mult, doresc să demonstreze că își reprezintă țara cu cinste, inclusiv aici, acasă. România are viitor la înot – și la sărituri în apă -, au demonstrat-o ei, în primul rând că s-a calificat într-un număr atât de mare. În această echipă avem foarte mulți sportivi care se pregătesc pentru JO 2028.”

 

Foto: Steaua București, Federația de Natație

Împarte cu alții acest articol
Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Articole similare
Top Stories
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.