Leicester o prinde pe Man City mahmură de Boxing Day, Liverpool profită și se distanțează în fruntea Premier League

Danny Coposescu 26 decembrie 2018

„În ceea ce privește detaliile fine, suntem mai buni decât am fost sezonul trecut.‟ Pep Guardiola a fost întotdeauna omul detaliilor fine, un chițibușar incurabil în căutarea perfecțiunii. Câteodată, ai impresia că trăiește mai degrabă pentru micile subtilități decât pentru criterii vulgare ale succesului, cum sunt trofeele. „Procesul nostru, la construcție și în presing, e mai bun. Avem mai multe opțiuni în tranziție și în apărare, când ne retragem adânc.‟

Nu încape îndoială că detaliile astea contează. Așa se cunoaște evoluția unei echipe – de la un prim sezon decepționant la unul în care au căzut toate recordurile. Nimeni nu le recunoaște mai bine decât Guardiola. Ceea ce-i explică neliniștea încă din primul sfert de oră pe King Power Stadium, chiar dacă Man City conducea prin golul lui Bernardo Silva. Intempestiv și evident nervos, catalanul a tocit toată iarba din zona tehnică de la marginea terenului. Semnele se întrevedeau înainte ca Leicester City să întoarcă rezultatul și să scoată un 2-1 uriaș în contextul cursei din Premier League.

Toate aspectele care trebuiau să fi fost upgradate s-au defectat, ca după o mahmureală zdravănă de sărbători. Gazdele i-au arătat campioanei ce înseamnă tranziția. În câteva secunde, Leicester a dus mingea la Jamie Vardy și centrarea atacantului l-a lăsat pe Fabian Delph cu ochii în reflectoare. La colțul lung, singur singurel, Marc Albrighton a pus fruntea pentru 1-1.

Nici opțiunile din atac nu s-au arătat la City. Pe tot parcursul reprizei secunde, Sane, Aguero și Sterling s-au împotmolit în tranșeele săpate de băieții lui Puel, mai disciplinați și înverșunați în fiecare duel. Iar jucătorii lui Guardiola n-au avut luciditatea necesară să prevadă pericolul. Preocupați exclusiv de a reveni în avantaj, nu s-au sinchisit să se așeze corespunzător la al treilea corner obținut de Leicester în tot meciul. Sane a respins aleatoriu, direct în gheata lui Ricardo Pereira, pe care nimeni nu l-a întâmpinat. Șutul portughezului s-a dus țintă în plasa lui Ederson. Și ca să pună capac unei după-amieze de groază, Delph a fost eliminat după o intrare înfiorătoare.

Poate că City a arătat uneori un joc mai bun decât cel din stagiunea trecută. Cert e însă că a și pierdut în patru zile la fel de multe partide ca în precedentele 11 luni. De data asta, nu cu Liverpool și Man Utd; Crystal Palace și Leicester sunt cele care au făcut stricăciuni. În astfel de condiții, e greu să argumentezi pentru un progres, indiferent de criteriul pe care-l folosești.

Cu atât mai mult cu cât Liverpool s-a desprins și mai mult în frunte, cu un festiv 4-0 contra lui Newcastle. Mo Salah înscrie din nou cu regularitatea unui ceasornic, Shaqiri și Fabinho s-au integrat perfect în colectiv, iar atunci când până și Lovren trimite ghiulele în vinclu, e clar cine are prima șansă la titlu. Dar să nu-i spui asta lui Klopp.

La fel de serios pentru City e și avântul lui Tottenham, care tocmai a întrecut-o, calcând totul în picioare. După 6-2 cu Everton a venit și un 5-0 pe Wembley în fața lui Bournemouth, deci Spurs au urcat pe locul secund.

Și ca să completeze tabloul ăsta deprimant de Boxing Day, rivala Man Utd și interimarul ei, Ole Gunnar Solskjaer, s-au (re)îndrăgostit la prima vedere. După un sezon și jumătate în care și-a trimis probabil dublura pe teren, ca să se poată concentra pe proiectele comerciale, Paul Pogba pare să fi ajuns în sfârșit pe Old Trafford, cu o dublă frumoasă într-un 3-1 cu Huddersfield.  

Seara va fi închisă de Arsenal și Chelsea, în deplăsările lor de la Brighton, respectiv Watford.

 

 

Articole similare
Happening now
Recomandări
Texte bune. N-am vrea să le ratezi.